ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ζώνη ελέγχου του καταρροϊκού πυρετού με επίκεντρο τα Αρφαρά και ακτίνα 20 χλμ-Θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις

ΟΡΙΣΘΗΚΕ Η ΖΩΝΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΤΑ 20ΧΛΜ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ

Aπό τις εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε 3 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σε Αρφαρά και Αλώνια του Δήμου Καλαμάτας καθώς και στην Εύα του Δήμου Μεσσήνης. H ζώνη θα επεκταθεί και σε περιοχές των Δήμων Οιχαλίας και Πύλου-Νέστορος. Κανένα πρόβλημα στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Μέχρι τώρα η θνησιμότητα των ζώων που προσβάλλονται από τον ιό είναι σε χαμηλά επίπεδα από 2-12%, όπως δήλωσε η προϊσταμένη του τμήματος Κτηνιατρικής, Μαρία Κωταντούλα, ενώ στο νομό μας έχουμε 106.000 ζώα (5.500 βοοειδή και  πάνω από 100.000 αιγοπρόβατα) και 1.000 περίπου κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ο ιός δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους από την κατανάλωση γάλακτος ή κρέατος, είναι ζωονόσος, όπως διευκρίνισε η προϊσταμένη.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΣΕ ΣΤΑΥΛΟΥΣ-ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ 20ΧΛΜ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ “ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ”

“ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ”-ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Την διεκδίκηση των αποζημιώσεων για την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην περιοχή μας, επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, τονίζοντας ότι, «είμαστε κοντά στους κτηνοτρόφους και στα προβλήματα», στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, 11 Νοεμβρίου στο Διοικητήριο Καλαμάτας.

Ενημέρωσε ακόμα ότι σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο τον διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα εξετάσει το ζήτημα, με δεδομένο ότι το νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει αποζημίωση για την περίπτωση αυτή. Περαιτέρω συνέστησε στους ιδιοκτήτες των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων την αυστηρή τήρηση των κανόνων που έχουν δοθεί από την Κτηνιατρική υπηρεσία, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η μετάδοση των κρουσμάτων στα υπόλοιπα ζώα, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια έλαβε άμεσα μέτρα.

Ανέλυσε ότι, μετά την έκδοση απόφασης ορισμού ζώνης ελέγχου της ασθένειας, ακτίνας 20 περίπου χλμ., ισχύουν πλέον για την περιοχή αυτή μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου. Ένα από τα μέτρα είναι και οι ψεκασμοί, που ξεκίνησαν σήμερα από την ευρύτερη περιοχή Αρφαρών και θα συνεχιστούν, ώστε να καλύψουν το σύνολο των εκμεταλλεύσεων στην περιοχή ελέγχου.

Στη συνέντευξη τύπου, η προϊσταμένη του τμήματος Κτηνιατρικής, Μαρία Κωταντούλα, μίλησε για τα χαρακτηριστικά του ιού, την ισχυρή μεταδοτικότητα της ασθένειας, τις καιρικές συνθήκες της περιοχής μας που ευνοούν την κυκλοφορία του εντόμου που μεταφέρει την ασθένεια, καθώς επίσης και στα αυστηρά μέτρα που πρέπει να τηρούνται από τους κτηνοτρόφους για την προστασία του ζωικού τους κεφαλαίου.

Η κ. Κωταντούλα τόνισε ότι η υπηρεσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου, εποπτεύει τα συνεργεία ψεκασμών και έχει άμεση συνεργασία με του κτηνοτρόφους, παρέχοντάς τους συνεχώς οδηγίες.

Νωρίτερα το πρωί, κατά τη διάρκεια των ψεκασμών στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της ευρύτερης περιοχής των Αρφαρών, ο Αντιπεριφερειάρχης παρευρέθηκε, επόπτευσε τις εργασίες από τα εξειδικευμένα συνεργεία και είχε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

To Top