ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζητούν εξηγήσεις για το σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας που μπήκε σε ταράτσα στο κέντρο της Καλαμάτας

Ενημέρωση και εξηγήσεις από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας και τις δημόσιες υπηρεσίες ζητά η Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας με αφορμή την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στη ταράτσα κτηρίου επί των οδών Ψαρών και Αριστείδου, πλησίον της Νομαρχίας. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι και θορυβημένοι από την συγκεκριμένη εγκατάσταση κεραιών, ενώ η Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας ζητά εξηγήσεις, καθώς όπως υποστηρίζει η συντονίστρια και δικηγόρος Σταυρούλα Ορφανού, η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη και σε κοντινή απόσταση υπάρχει Δημοτικό Σχολείο αλλά και Παιδικός Σταθμός, δημόσιες υπηρεσίες, ενώ η κεραία “καμουφλαρίστηκε επιμελώς ώστε να φαίνεται σαν καμινάδα” .

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

“Τις προηγούμενες ημέρες επί της συμβολής των οδών Ψαρών 40 και Αριστείδου 1 εγκαταστάθηκε σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας.
Πιο συγκεκριμένα με την από 21/10/2019 υπ’αριθ. 34194/φ610 απόφαση της ΕΕΤΤ χορηγήθηκε άδεια στην εταιρεία WIND ΕΛΛΑΣ για την εγκατάσταση του αρ. 1290500 σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας στη θέση ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ -ΨΑΡΩΝ 40 ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 1.
Ο εν λόγω σταθμός σύμφωνα με την προαναφερθείσα άδεια μπορεί να φέρει μέχρι 6 κεραίες εκπομπής – λήψης για να παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών σύμφωνα με το παρακάτω πίνακα :

Επιπλέον μπορεί να φέρει κατ΄ ανώτατο όριο μέχρι 4 μικροκυματικές κεραίες για την υλοποίηση δισημειακών μικροκυματικών ραδιοζεύξεων.
Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα στην από 22/3/2019 μελέτη εκτίμησης και αξιολόγησης της έντασης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του εν λόγω σταθμού αναφέρεται ότι οι συχνότητες λειτουργίας των μικροκυματικών ζεύξεων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση ασύρματης διασύνδεσης του υπό μελέτη σταθμού θα είναι από 4 έως 60 GHz συμπεριλαμβανομένης και της ζώνης των 26 GHz.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι καθώς ο σταθμός εγκαταστάθηκε σε μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης μας. Πράγματι, το σημείο που εγκαταστάθηκε ο εν λόγω σταθμός είναι μια περιοχή πυκνής οικιστικής δόμησης, ενώ σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το σταθμό βρίσκονται οι σχολικές εγκαταστάσεις του 24ου Δημοτικού σχολείου Καλαμάτας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγείο, το κτήριο της Νομαρχίας, κέντρα λογοθεραπείας που επισκέπτονται παιδιά με προβλήματα υγείας και γενικότερα ευπαθείς ομάδες . Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα το γεγονός ότι η εγκατάσταση του σταθμού καμουφλαρίστηκε επιμελώς και καλύφθηκε εξ’ολοκλήρου με σιδηροκατασκευή ώστε να φαίνεται σαν καμινάδα προκειμένου να μη γίνει αντιληπτή από τους περίοικους και να αποφευχθούν προφανώς οι αναμενόμενες διαμαρτυρίες τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στην ταράτσα της πολυκατοικίας που είναι εγκατεστημένη η κεραία λειτουργεί ιδιωτική επιχείρηση επιτρέποντας την προσβασιμότητα.

Περαιτέρω, ένα ακόμα ζήτημα νομιμότητας που προκύπτει από την εγκατάσταση του εν λόγω σταθμού είναι ότι στην άδεια του, περιλαμβάνεται πιλοτική εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων 5ης γενίας – 5G. Η αδειοδότηση του σταθμού έγινε τον Οκτώβριο του 2019 δηλαδή, πριν από τη διακοπή της από 8/2/2019 σύμβασης του Δήμου Καλαμάτας με τη WIND ΕΛΛΑΣ. Η εν λόγω Σύμβαση διακόπηκε με διοικητική απόφαση – πράξη δηλαδή της Διοίκησης που είναι ο Δήμος Καλαμάτας εν προκειμένω, στις 2/12/2019 καθώς, η τεχνολογία 5ης γενιάς βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό – πειραματικό στάδιο του οποίου οι επιπτώσεις διερευνώνται και δεν αποτελεί ακόμα ένα κατοχυρωμένο και ασφαλές προϊόν με βάση τα πορίσματα της Ευρωπαϊκής επιτροπής και του Π.Ο.Υ. τη στιγμή που η επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή και οριστικά συμπεράσματα.
Συνεπεία αυτού, το νόμιμο έρεισμα της εν λόγω άδειας που είναι η από 8/2//2019 διακοπείσα στις 2/12/2019 σύμβαση για την πιλοτική εφαρμογή δικτύων 5ης γενιάς στο δήμο προφανώς δεν υφίσταται πλέον και ωσαύτως η πιθανή λειτουργία κεραιοσυστημάτων τεχνολογίας 5ης γενιάς βάσει της προαναφερθείσας άδειας που δεν έχει νόμιμο έρεισμα για τους παραπάνω λόγους, θα ήταν όλως παράνομη.

Επειδή, από τα δικαστήρια της χώρας μας γίνεται δεκτό ότι κεραίες κινητής τηλεφωνίας απαγορεύονται -ανεξαρτήτως της νομιμότητας των αδειών τους και των ορίων ακτινοβολίας τους -σε κεντρικές και πυκνοκατοικημένες περιοχές (δηλαδή πλησίον κατοικιών, δημόσιων υπηρεσιών, σχολείων, παιδικών σταθμών, όπου διαβιούν ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων) με βάση την «αρχή της προφύλαξης» και σύμφωνα με τις ανώτατες Συνταγματικές αρχές καθώς οι επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό είναι αδιαμφισβήτητες και ο τομέας τον επικοινωνιών είναι ταχύτατα εξελισσόμενος ενώ, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και η ένταση ισχύος μπορεί να μεταβληθεί με ευχέρεια και απροειδοποίητα .

Επειδή όλες οι παραπάνω αιτιάσεις συντρέχουν δίχως αμφιβολία εν προκειμένω .

Επειδή η περιοχή όπου εγκαταστάθηκε ο σταθμός είναι ιδιαιτέρως πυκνοκατοικημένη ενώ συγκεντρώνονται πολλές δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και σταθμοί δηλαδή, διαβιεί πλήθος ανθρώπων που ανήκει σε ευαίσθητες, ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Επειδή η Περιβαλλοντική- Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας, που εδρεύει επί της οδού Ψαρών, λίγα μέτρα από το σημείο των εν λόγω κεραιοσυστημάτων, έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία αλλά και ενεργή δράση σε θέματα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από κεραιοσυστήματα που αφορούν την πόλη της Καλαμάτας.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Καλούμε τη δημοτική αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις, τους συλλόγους και τους φορείς της πόλης, τις δημόσιες αρχές και υπηρεσίες να ζητήσουν ενημέρωση και να πάρουν θέση και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα σταθούμε δίπλα στα σύννομα και δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής που διαβιούν και εργάζονται πλησίον του υπό κρίση σταθμού κεραιοσυστημάτων κινητής τηλεφωνίας .

Η Συντονίστρια της Περιβαλλοντικής -Πολιτιστικής Ένωσης Μεσσηνίας
Ορφανού Μαρίστα
Δικηγόρος

Ζητούν εξηγήσεις για το σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας που μπήκε σε ταράτσα στο κέντρο της Καλαμάτας
To Top