Τροφή για σκέψη

Τι ζήτησε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας από Τζανακόπουλο και Κυβέρνηση

ENA KAΡΟ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Στη δημοσιότητα έδωσε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σήμερα Τρίτη 14 Νοεμβρίου τι συζητήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του και συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο με οικονομικούς φορείς του Νομού.

Μάλιστα, εν είδει επιστολής παρατίθεται και ένας…κατάλογος από αιτήματα εκ μέρους του προέδρου του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη με την παράκληση να μεταφερθούν στον πρωθυπουργό και να υιοθετηθούν(!) από την Κυβέρνηση…

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου αναφέρονται τα ακόλουθα ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης:

1) Ακατάσχετος Λογαριασμός: είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα των επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

2) Εξωδικαστικός Συμβιβασμός: χρειάζεται απλοποίηση διαδικασιών ώστε η προετοιμασία του φακέλου να γίνει οικονομικότερη, διότι με τα σημερινά δεδομένα σε πολλούς επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα λόγω κόστους να προχωρήσουν.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, φοβήθηκαν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις.
Κάποιες ξεκίνησαν και στην πορεία σταμάτησαν, κάποιες εφαρμόστηκαν μισές και κάποιες ακόμη «σέρνονται» από αξιολόγηση σε αξιολόγηση, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να έχει έναν από τους υψηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ.
Να έχουμε μέσα σε 4 χρόνια πάνω από 80 νόμους, με αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς.
Να χρειάζονται μέχρι και 22 δικαιολογητικά για μια μεταβίβαση ακινήτου.
Να σταματούν επενδύσεις γιατί δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένος και σαφής χωροταξικός σχεδιασμός με κωδικοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης.
Να υστερούμε σε καινοτομία γιατί τα Πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν δέσμια του κρατικού μηχανισμού.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Έχει αναφερθεί από την Κυβέρνηση ότι η χώρα θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2018, όπου θα δανείζεται 5 ή 6 φορές πιο ακριβά απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Κατά συνέπεια ο ακριβότερος δανεισμός και η χαμηλή ανάπτυξη της τάξεως του 1%-15% δεν θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία και το κοινωνικό σύστημα;
Επειδή η κατάσταση σε κάποια φάση πιστεύω ότι θα γίνει πλέον μη αναστρέψιμη, μήπως θα πρέπει να υπάρξει από την Κυβέρνηση η βούληση:
Να μειωθεί η υπερφορολόγηση.
Να περιοριστεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.
Να βελτιωθεί το σύστημα υγείας, με ενίσχυση του ιδιωτικού κλάδου.
Να απελευθερωθεί η εκπαίδευση και να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.
Η γραφειοκρατία και η διαφθορά πρέπει να συντριβούν.
Να προσελκυσθούν ξένες άμεσες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.
Να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να απομονωθούν οι συντεχνίες.
Να αλλάξει η παραγωγική δομή της χώρας.
Να δημιουργηθούν καλές προϋποθέσεις για τις εξαγωγές.
Να τονωθεί η παραγωγικότητα με την προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Να δανείζουν οι τράπεζες, χωρίς εμπράγματες ασφάλειες.
Να αποδυναμωθούν οι πελατειακές σχέσεις που κατ’ επέκταση θα συμβάλουν στην μείωση του πελατειακού κράτους.
Να ανοίξει το ασφαλιστικό σύστημα και κάποιοι να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους.
Παρακαλούμε θερμά να τα μεταφέρετε στον αξιότιμο κύριο Πρωθυπουργό, προκειμένου να τα αξιολογήσει και στην συνέχεια η Κυβέρνηση, όσα υιοθετηθούν, να μεριμνήσει την εφαρμογή τους προς όφελος της χώρας.
Με εκτίμηση,
Δημήτριος Μανιάτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕ ΧΡΟΝΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Οι πληροφορίες αυτές σχετικά με τη συνάντηση εργασίας το μεσημέρι της Παρασκευής με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο έρχονται ομολογουμένως με χρονοκαθυστέρηση από το Επιμελητήριο που ως επίσημος οικονομικός φορέας έπρεπε ήδη την ίδια ημέρα ή έστω την επόμενη να έχει εκδώσει το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου, με τα αιτήματα που ζητήθηκαν. Έρχονται όμως αμέσως μετά την γραπτή τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας, Περικλή Μαντά, όπου μεταξύ άλλων άφηνε αιχμές για χλιαρή αντίδραση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κατά την επίσκεψη Τζανακόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά “Παρακολούθησα τη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας και δεν είδα πουθενά την οργανωμένη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου για το έγκλημα της υπερφορολόγησης που συντελείται, παρά μόνο ευχολόγια και προτροπές προς τον Υπουργό για στήριξη της επιχειρηματικότητας”.
Τα αιτήματα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον υπουργό και τον πρωθυπουργό έρχονται και αμέσως μετά τη σφοδρή αντίδραση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας στην επίσκεψη και στα λεγόμενα Τζανακόπουλου από την Καλαμάτα.

Δυστυχώς, ακόμη μια φορά το Επιμελητήριο Μεσσηνίας το προλαβαίνουν οι εξελίξεις και “τρέχει” πίσω από γεγονότα και ανακοινώσεις άλλων, δίνοντας την εντύπωση ότι απολογείται στην επιτέλεση του έργου του.

ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Παράλληλα διαπιστώνεται μια αγωνιώδης προσπάθεια εκ μέρους της απερχόμενης διοίκησης να φορτώσει σε έναν μακροσκελή κατάλογο αιτημάτων την εκ βάθρων αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος της χώρας προς ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης.

Επιπρόσθετα, στα αιτήματα του Επιμελητηρίου πέρα από κάποια κλισέ αιτήματα-ευχολόγια που αναμασώνται τα τελευταία χρόνια και τα ακούμε βερεσέ( “πρέπει να συντριβούν η διαφθορά και η γραφειοκρατία”), ή κάποιες άλλες γενικολογίες του τύπου “να αλλάξει η παραγωγική δομή της χώρας”, γίνεται λόγος για ιδιωτική εκπαίδευση που θα είναι και “εξαγώγιμο προϊόν”, ιδιωτική ασφάλιση, ώστε όπως αναφέρεται “κάποιοι να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους”, “να απομονωθούν οι συντεχνίες”(τα λέει αυτά ένας οικονομικός φορέας που θα έπρεπε να συνδιαλέγεται με τις συντεχνίες των επαγγελματιών) “να δανείζουν οι τράπεζες χωρίς εμπράγματες ασφάλειες”-άραγε σε ποιά ευνομούμενη χώρα συμβαίνει αυτό, δανεισμός χωρίς εξασφάλιση, χωρίς εγγυήσεις, δηλαδή δανεικά και αγύριστα;

Ένα κάρο αιτήματα έχει πλέον να επεξεργαστεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και να τα διαβιβάσει και στον πρωθυπουργό προς υιοθέτηση…

Μαίρη Περδικέα

Τι ζήτησε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας από Τζανακόπουλο και Κυβέρνηση
To Top