ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Zευγάρι συνελήφθη για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε Αρκαδία και Μεσσηνία

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, τρεις περιπτώσεις απάτης και αποπειρών απάτης σε Αρκαδία και Μεσσηνία.

Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν χθες, Πέμπτη 16 Μαΐου,  το πρωί,  σε χωριό του Δήμου Τρίπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, 39χρονος ημεδαπός και 31χρονη αλλοδαπή, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη, απόπειρες απάτης και κλοπή.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΟΥΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΟΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Σύμφωνα με την Αστυνομία, χθες το πρωί, στην Τρίπολη, οι ανωτέρω συλληφθέντες προσέγγισαν ηλικιωμένη ημεδαπή και με το πρόσχημα της επιστροφής μεγάλου χρηματικού ποσού από την εφορία με δικαιούχο τον γιο της, έπεισαν αυτή να τους δώσει χρηματικό ποσό για την προσκόμιση παραβόλου εκ μέρους της.

Στη συνέχεια, η ημεδαπή, αντιλαμβανόμενη την επικείμενη απάτη σε βάρος της ματαίωσε την παράδοση των χρημάτων στους δράστες, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή.

Μετά από άμεση κινητοποίηση και οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, εντόπισαν τους ανωτέρω σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τρίπολης και τους συνέλαβαν.

Ακολούθως, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω δράστες, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο προσέγγισης, εξαπατούσαν ηλικιωμένα άτομα, παραθέτοντάς τους ψευδή στοιχεία ως αληθή, με σκοπό τα παράνομο περιουσιακό όφελος.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα που διεξήγαγαν οι προαναφερθείσες Υπηρεσίες Ασφαλείας, εξακριβώθηκε ότι ο 39χρονος και η 31χρονη, την 15 και 16.5.2019, σε χωριό του Δήμου Καλαμάτας και στην Καλαμάτα, διέπραξαν μία (1) περίπτωση απάτης και κλοπή, καθώς και μία (1) περίπτωση απόπειρας απάτης, επίσης, σε βάρος ηλικιωμένων ημεδαπών.

Στο αυτοκίνητο των συλληφθέντων και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έγγραφα, τρία κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό, μέρος των οποίων αποδόθηκε στην ημεδαπή από την οποία το είχαν αποσπάσει.

Ο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης.

Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους, σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr )έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Zευγάρι συνελήφθη για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε Αρκαδία και Μεσσηνία
To Top