ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Υποδομών: Οι απαντήσεις που έλαβε ο Λαμπρόπουλος για έργα της Μεσσηνίας

Συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών με τον Υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη είχε την περασμένη εβδομάδα ο Βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος και συζήτησαν όλα τα θέματα, που αφορούν τον Νομό Μεσσηνίας στον τομέα των Υποδομών.

Ο βουλευτής σε ανακοίνωσή του αναφέρει: Συγκεκριμένα:

  • Για τον οδικό άξονα Καλαμάτας-Πύλου-Μεθώνης
  • Για τον οδικό άξονα Τσακώνας-Καλό Νερό
  • Την παράκαμψη της Γιάλοβας και την επέκταση από το Κορυφάσιο μέχρι το Ρωμανό.
  • Την έξοδο του Μελιγαλά
  • Τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας

Ο κ. Υφυπουργός, τον οποίο ευχαρίστησα για τη συνεργασία μας και την άριστη γνώση όλων των θεμάτων, μου έδωσε γραπτώς τις παρακάτω απαντήσεις:

Ατζέντα Θεμάτων για τη συνάντηση με τον βουλευτή κ. Λαμπρόπουλο

  1. ΣΔΙΤ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ-ΠΥΛΟΣ-ΜΕΘΩΝΗ

Προϋπολογισμός 250εκ.€ 

Το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση και αναβάθμιση περίπου 20 χλμ υφιστάμενων οδών, την κατασκευή νέας αρτηρίας σε ένα μήκος περίπου 30 χλμ, τη προσαρμογή και βελτίωση 14 χλμ κάθετου οδικού δικτύου, την κατασκευή νέου παράπλευρου οδικού δικτύου 41,4 χλμ, την κατασκευή 12 γεφυρών και πολλών συνοδών τεχνικών έργων (ισόπεδους κόμβους, υδραυλικά έργα, τοίχους αντιστήριξης κα.).

Η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται στη Β’ Φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και αναμένεται να έχουμε προσωρινό ανάδοχο για το έργο εντός του έτους.

  1. ΤΣΑΚΩΝΑ-ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ

ο αυτοκινητόδρομος Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα είχε εξαιρεθεί από το αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού το 2013.

Στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης είχαν εκπονηθεί και εγκριθεί οι μελέτες οδοποιίας, καθώς και οι περιβαλλοντικοί όροι που είναι σε ισχύ μέχρι το 2027. Σημειώνεται βέβαια ότι οι απαλλοτριώσεις που είχαν κηρυχθεί στο τμήμα από Χ.Θ. 43+451- Χ.Θ. 75+656 του τμήματος Αλφειός –Τσακώνα, έχουν αρθεί/ανακληθεί στο σύνολό τους.

Το κατασκευαστικό κόστος του έργου εκτιμάται περίπου στα 160 εκατ. ευρώ, στα οποίο θα πρέπει να προστεθούν κι άλλα 30 εκατομμύρια για τις απαλλοτριώσεις, ενώ για την ωρίμανσή του απαιτούνται επιπλέον μελέτες καθώς ο αυτοκινητόδρομος ΜΟΡΕΑΣ έχει ανακαλέσει τη σχετική δωρεά.

Με δεδομένο ότι χρηματοοικονομικά το συγκεκριμένο έργο δε θα είναι βιώσιμο, δεν είναι δυνατή η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ, συνεπώς η μόνη λύση θα ήταν να εξετασθεί η επανένταξή του στην παραχώρηση της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ, αλλά αυτό μπορεί να γίνει αφού ολοκληρωθούν οι διεργασίες για την κατασκευή του τμήματος ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ

 3.ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΓΙΑΛΟΒΑΣ

Η μελέτη για την παράκαμψη της Γιάλοβας, μήκους περίπου 8χλμ και προϋπολογισμού 45εκατ.€ έχει ολοκληρωθεί από ιδιώτη ο οποίος θα την δωρίσει στο Δημόσιο για την υλοποίηση του έργου. Στην παρούσα φάση εκπονείται η μελέτη κ-ο (από τον ιδιώτη) για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Το Υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου, εφόσον τα αποτελέσματα της Ανάλυσης Κόστους Οφέλους πληρούν τις προϋποθέσεις των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

  1. ΕΞΟΔΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΑΠΌ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΟΜΟ

Το Υπουργείο θα εξετάσει το αίτημα για την κατασκευή εξόδου στο Μελιγαλά.

 

  1. ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Είναι σε εξέλιξη η σύνταξη των μελετών για την αντιπλημμυρική προστασία τη πόλης της Καλαμάτας (διευθέτηση ποταμού Νέδοντα και λοιπών έργων των εξωτερικών λεκανών) που αναμένεται να υποβληθούν για περιβαλλοντική αδειοδότηση μέσα στο φθινόπωρο.

Υπουργείο Υποδομών: Οι απαντήσεις που έλαβε ο Λαμπρόπουλος για έργα της Μεσσηνίας
To Top