ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Στο 4,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

“Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4% του ΑΕΠ για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αποδεικνύει για μια ακόμα χρονιά την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης.
Με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 4,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο”.

MΟΣΚΟΒΙΣΙ: “Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΡΕΒΗ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΟΧΟΥΣ”

Τι δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματιών Υποθέσεων για τα στοιχεία της EYROSTAT:
«Τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν ότι η Ελλάδα υπερέβη για ακόμη μια φορά τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2017.
Το πλεόνασμα του 0,8% του ΑΕΠ το 2017 –πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο έτος που η Ελλάδα σημείωσε πλεόνασμα – ήταν πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο την τελευταία πρόβλεψη της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2017. Ας θυμηθούμε ότι το 2009 το έλλειμμα της Ελλάδας ξεπερνούσε το 15% του ΑΕΠ! Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της αποδίδουν τώρα», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα, υπολογιζόμενο με τη μέθοδο που συμφωνήθηκε με όλους τους εταίρους στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ, έφθασε το 4,2% του ΑΕΠ το 2017: περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου του 1,75% του ΑΕΠ. Αυτά τα καλά νέα είναι ευπρόσδεκτα στο χέρι για την Ελλάδα πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις της Ευρωομάδας που πρέπει να προετοιμάσουν ένα θετικό συμπέρασμα για το πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι».

Υπουργείο Οικονομικών: Στο 4,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017
To Top