ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υποτροπικά φυτά: Εναλλακτικές καλλιέργειες με μικρό κόστος παραγωγής και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους

Έντονο το ενδιαφέρον λόγω αυξημένης της ζήτησης τέτοιων προϊόντων στις διεθνείς αγορές

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΠΕΡ ΠΕΛ: “Δράσεις για την επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην Καλαμάτα, την Παρασκευής 24 Ιουνίου, στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με θέμα “Καλλιέργεια υποτροπικών ειδών – δυνατότητες και προϋποθέσεις”.

ypotropika2-DSC-0096

ypotropika2-DSC-0100

ypotropika2-DSC-0102

ypotropika2-DSC-0107

ypotropika2-DSC-0109

Η καλλιέργεια των εν λόγω υποτροπικών φυτών έχει ως πλεονέκτημα το γεγονός ότι πρόκειται για καλλιέργειες με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, δηλαδή χαμηλές εισροές και φιλικές προς το περιβάλλον κάτι που συνεπάγεται μικρό κόστος παραγωγής και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

ypotropika2-DSC-0111

ypotropika2-DSC-0114

ypotropika2-DSC-0120

ypotropika2-DSC-0121

ypotropika2-DSC-0124

Η ημερίδα υλοποιήθηκε σε συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που μέσω προγραμματικής σύμβασης έχουν συμβληθεί με στόχο την δημιουργία πιλοτικών αγρών εγκατάστασης των υποτροπικών φυτών Αβοκάντο, Μάνγκο, Λίτσι, Αννόνα και Μακαντάμια.
Στο χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στη στρατηγικής σημασίας συνεργασία του οργανισμού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε διάφορα επίπεδα, ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα τόνισε ότι αποτελεί σύνδεση των εναλλακτικών καλλιεργειών με την παραγωγή της Περιφέρειας, ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επιστημονικής τεκμηρίωσης και παρακολούθησης των καλλιεργειών αλλά και στην συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών.

ypotropikaimage00002

ypotropikaimage00005

ypotropikaimage00011

ypotropikaimage00013

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος στην παρέμβασή του αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, μετέφερε το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και εστίασε στην άριστη συνεργασία με τα στελέχη του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την υλοποίηση των δράσεων της προγραμματικής σύμβασης που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ανάπτυξης συνεργασιών με τον ΕΛΓΟ, μέσω διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων.
Η Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Έρευνας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αναστασία Τσαγκαράκου, ανέπτυξε τους όρους της συνεργασίας και τόνισε τη διάθεση των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ για συνεργασία σε θέματα έρευνας, καινοτομίας, παρακολούθησης της παραγωγής κλπ.
Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι: Δρ. Τζατζάνη Θ. – Τ., Ερευνήτρια, Δρ. Ψαρράς Γ., Ερευνητής Διευθυντής Ινστιτούτου και οι Διευθυντές ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Ευσταθία Γεωργακοπούλου και Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Συμμετείχαν Γεωπόνοι, παραγωγοί που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, καθώς και ενδιαφερόμενοι παραγωγοί.
Η υλοποίηση του προγράμματος θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου να εξοικειωθούν με τις νέες αυτές καλλιέργειες, με πολλαπλά οφέλη, όπως η ανασυγκρότηση της γεωργίας, η προώθηση των υποτροπικών ειδών ως εναλλακτικές καλλιέργειες και η διείσδυση νέων προϊόντων υψηλής αξίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

To Top