Επιχειρείν

Υπηρεσία μιας Στάσης: Διαθέσιμη και για τη σύσταση Α.Ε. και ατομικής επιχείρησης

Στην  e-ΥΜΣ (ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης) εντάσσονται πλέον και οι εταιρείες με τη μορφή ΑΕ, που σημαίνει οτι όσοι επαγγελματίες θέλουν να ιδρύσουν επιχείρηση ΑΕ ή ατομική επιχείρηση θα μπορούν να το κάνουν πλέον ηλεκτρονικά. Έτσι συμπληρώνεται η μεταρρύθμιση που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση ήδη από το τέλος του 2018 και εως και τον Μάρτιο του 2019 που μέσω της πλατφόρμας e-ΥΜΣ μπορούσε ο κάθε επαγγελματίας να ιδρύσει την επιχείρησή του μόνο ηλεκτρονικά, αποφεύγοντας τη σχετική γραφειοκρατία. Η πλατφόρμα περιλάμβανε επιχειρήσεις που είχαν τη μορφή (ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ενώ είχε δρομολογηθεί και η ένταξη για τις ΑΕ) με την πλειονότητα των επιχειρήσεων που ιδρύονταν μέσω της πλατφόρμας να έχουν τη μορφή ΙΚΕ.

Ολοκληρώνεται πλέον η εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική σύσταση εταιρειών με πρότυπο καταστατικό για όλες τις νομικές μορφές (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ) που προβλέπονταν στον Νόμο 4441/2016.

Μέσω του gov.gr κάθε νεοσύστατη εταιρεία αποκτά αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. και Α.Φ.Μ., εγγράφεται στο Επιμελητήριο και αυτόματα ενημερώνεται ο ΕΦΚΑ. Οι ιδρυτές λαμβάνουν από το σύστημα ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα της εταιρικής σύμβασης και της ανακοίνωσης σύστασης της εταιρείας.

Το κόστος σύστασης μέσω e-YMS ανέρχεται στα 18 ευρώ για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ) και στα 15 ευρώ για τις προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ). Οι Α.Ε επιβαρύνονται επιπλέον και με το 1‰ επί του κεφαλαίου υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε οτι για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που μέχρι πρότινος αποτελούσε ένα γραφειοκρατικό “αγκάθι” για τη χώρα μας στο κομμάτι του επιχειρείν, το 2018 η e-YMS έφερε την Ελλάδα στην πρώτη θέση της κατηγορίας Starting a Business της έκθεσης Doing Business μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

 

Διαβάστε και αυτά:

H πλατφόρμα e-ΥΜΣ διαθέσιμη και για τη σύσταση Ε.Π.Ε.

Πλατφόρμα e-ΥΜΣ: Ίδρυση εταιρείας και σε 9 λεπτά

Έναρξη λειτουργίας e-ΥΜΣ για πολυπρόσωπες ΙΚΕ

Υπηρεσία μιας Στάσης: Διαθέσιμη και για τη σύσταση Α.Ε. και ατομικής επιχείρησης
To Top