ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπερπανσέληνος: Απόψε το φωτεινότερο και μεγαλύτερο φεγγάρι του 2020

Στις 21:08 ώρα Ελλάδας απόψε η Σελήνη θα πλησιάσει τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο)

Το φαινόμενο του περιγείου θα γίνει ορατό στις 9.08 απόψε, στον ουρανό της Ελλάδας, όταν η Σελήνη βρεθεί στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη Γη.

Την ευκαιρία να δούμε το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του 2020 θα έχουμε απόψε, όταν και λάβει χώρα μία από τις συνολικά τέσσερις υπερ-πανσέληνους του φετινού έτους.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο θα γίνει ορατό στην Ελλάδα στις 9.08 το βράδυ, καθώς η Σελήνη θα πλησιάσει τον πλανήτη Γη σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων, το κοντινότερο σημείο για το 2020.

Πρόκειται για το φαινόμενο του περιγείου, κατά τη διάρκεια του οποίου το φεγγάρι βρίσκεται στην ελάχιστη απόσταση από τον μητρικό πλανήτη.

Μερικές ώρες αργότερα, μάλιστα, και συγκεκριμένα στις 5.35 το πρωί της Πέμπτης, θα ακολουθήσει και πανσέληνος.

Η σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ένταση του φαινομένου των παλιρροιών.

Η επόμενη και τελευταία υπερ-πανσέληνος του έτους, θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς από τη Γη (σ.σ. απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου του 2020.

Την ημέρα εκείνη, η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη από ό,τι απόψε.

 

Φωτογραφίες: Πέτρος Βρυώνης – Πηγή: sputniknews.gr

Υπερπανσέληνος: Απόψε το φωτεινότερο και μεγαλύτερο φεγγάρι του 2020
To Top