ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υπερέχει η Μεσσηνιακή πατάτα, όμως προβληματίζουν τα βαφτίσια της Αιγυπτιακής

ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της Μεσσηνίας, καθώς οι εισαγωγές από την Αίγυπτο είναι πολύ μεγάλες και απειλούν την ανοιξιάτικη πατάτα, που εδώ και λίγες ημέρες συλλέγεται σε περιοχές της Καλαμάτας και της Μεσσήνης.
Πρόσφατα, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, που είναι και γεωπόνος, κάλεσε τους παραγωγούς σε σύσκεψη, προκειμένου να θέσει τα προβλήματα της παραγωγής στον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη.

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής βοήθησαν και φέτος αναμένεται μια καλή παραγωγή πατάτας τόσο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά στην Ελλάδα. Όμως η εικόνα στην ελληνική αγορά είναι απελπιστική για τους παραγωγούς.

Και φέτος θα παρουσιαστεί πρόβλημα στην απορρόφηση του προϊόντος τους εξαιτίας των εισαγωγών πατάτας από την Αίγυπτο. Η παραγωγή κινδυνεύει είτε να μείνει απούλητη είτε να πουληθεί σε κατώτατες τιμές, τη στιγμή που το κόστος της καλλιέργειας είναι περίπου 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Παραγωγοί από την Μεσσήνη εξέφρασαν την απόγνωση και την δυσαρέσκειά τους μιλώντας στο Messinialive για την "υποκρισία όλων όσο αφορά την στήριξη των Ελληνικών προϊόντων.

Ο παραγωγός από τη Μεσσήνη Δημήτρης Δουρούμης

Συγκεκριμένα, ο παραγωγός Δημήτρης Δουρούμης τόνισε: "ενώ ξεκινήσαμε την συγκομιδή εδώ και μια εβδομάδα με πατάτα φρέσκια υψηλής ποιότητας, δεχόμαστε την πίεση των εμπόρων και των αγοραστών των super market οι οποίοι λένε σαφέστατα ψέμματα ότι δήθεν στηρίζουν τα Ελληνικά προϊόντα!

Ειδικά ένα από αυτά, ΕΛΛΗΝΙΚΟ super market γνωστό για τις δωρεές που κάνει στους εργαζομένους του, πιέζει κυριολεκτικά να του παραδώσουμε 50 λεπτά τα προϊόντα μας στις εγκαταστάσεις τους την ίδια στιγμή που αγοράζει 45 λεπτά τις Αιγυπτιακές... Εμείς από την πλευρά μας, στηρίζουμε την συγκεκριμένη επιχείρηση, ψωνίζοντας κάθε εβδομάδα, το συγκεκριμένο super market, ακολουθεί την τακτική που σας είπαμε.
Πού είναι η προστασία του παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή που πρέπει να γνωρίζει από πού προέρχονται τα προϊόντα που καταναλώνει;
Στην Αίγυπτο το μεροκάματο στους εργάτες γης είναι 3 ευρώ και εδώ 30 ευρώ, το πετρέλαιο 0,20 και εδώ 1,10€ το λίτρο, το λίπασμα 0,20 και εδώ 0,70 € το κιλό! Πως είναι λοιπόν δυνατόν να τους ανταγωνιστούμε; Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια".

Ζητάμε προστασία από την Κυβέρνηση

"Και ρωτάω: Ποιος θα μας προστατεύσει, τη στιγμή που ήδη έχουν γίνει 70.000 τόνοι εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο μέχρι σήμερα, ενώ ο Δήμαρχος Μεσσήνης μας διαβεβαίωνε πριν λίγες ημέρες ότι ο Υπουργός κ. Βορίδης του είχε δηλώσει ότι θα παρθούν αυστηρά μέτρα και θα περιοριστούν οι εισαγωγές από την Αίγυπτο;"

"Δηλαδή γίνονται αθρόες εισαγωγές πατάτας από τρίτη χώρα όπως η Αίγυπτος σε τεράστιες ποσότητες, την ίδια στιγμή που οι Νομοί Μεσσηνίας, Αχαΐας και Ηλείας θα έχουν παραγωγή πάνω από 100 χιλιάδες τόνους στις επόμενες 50 ημέρες!"

Που θα τις πουλήσουμε; Θέλουν να μας στηρίξουν ή να μας διώξουν από την παραγωγή; Θέλουν να μας εξοντώσουν; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας βοηθήσει; Γιατί ο καταναλωτής παραπλανιέται και δεν μπορεί να πάρει φρέσκα Ελληνικά προϊόντα πιστοποιημένα, τι ρόλο παίζουν αυτοί οι "υπεύθυνοι αγοραστές" στα super market; Είναι ανθέλληνες; Γιατί μας φέρνουν σε τόσο δύσκολη θέση; Μας έχουν αποκλείσει.
Τι κάνει το κράτος; Σε λίγο καιρό που θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τα φορτηγά που δεν θα φθάνουν για τις εξαγωγές στην Ευρώπη;
Ενημερώστε τον κόσμο για την απόγνωση των παραγωγών και τον αποκλεισμό τους από την αγορά και τα καρτέλ των "μεγαλοκαρχαριών".

Χαμηλή τιμή λόγω ....Αιγύπτου
Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού για την ελληνική πατάτα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχει μικρό εμπορικό ενδιαφέρον που θα αυξηθεί λόγω της Μ.Εβδομάδας. Η αγορά και τα σούπερ μάρκετ έχουν κατακλυστεί από πατάτα της Αιγύπτου που έχει και εκείνη φέτος παραγωγή ρεκόρ.

Ωρα αποφάσεων και πράξεων από το Υπουργείο και τον Μάκη Βορίδη

Οι παραγωγοί το φωνάζουν: Με τιμή κόστους της πατάτας στην Αίγυπτο 7 - 15 λεπτά το κιλό εμείς δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε. Οι εισαγωγείς έχουν μεγάλα κέρδη. Ο κ. Βορίδης θα πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις για να μας προστατέψει από τις ελληνοποιήσεις της πατάτας Αιγύπτου. Η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει την πολιτική βούληση και να αξιοποιήσει το ότι η Αίγυπτος δεν είναι χώρα της ΕΕ για να μειώσει ή να αναστείλει τις εισαγωγές. Υπάρχουν οι δικλίδες ασφαλείας και μπορεί να βρεθούν λύσεις, ειδάλλως οι πατάτες θα μείνουν απούλητες.
Το υψηλό κόστος καλλιέργειας, που αγγίζει τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα για την ανοιξιάτικη πατάτα, δημιουργεί μία τιμή βάσης 30 λεπτά στον παραγωγό, που μας βάζει εκτός αγοράς. Οφείλουμε πλέον να εκσυγχρονιστούμε και να κάνουμε βήματα στην εκπαίδευση των αγροτών, που θα φέρει προϊόντα ασφαλή και ποιοτικότερα. Σοβαρό θέμα είναι και η προβολή της ανοιξιάτικης πατάτας, ώστε να μπορέσει να σταθεί στην αγορά. Πλέον πρέπει να παγώσουν οι εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου σε φορτία, συσκευαστήρια και τιμολόγια και διάθεσης των εισαγωγών, καθώς και οι έλεγχοι για ανίχνευση φυτοφαρμάκων και παθογόνων καραντίνας.

Υπερέχει η Μεσσηνιακή πατάτα, όμως προβληματίζουν τα βαφτίσια της Αιγυπτιακής

Δημοφιλέστερα

To Top