ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Xαρίτσης: Όχι στον ενταφιασμό των αρχαίων της Υπαπαντής-Ζητά συνέχιση της χρηματοδότησης του Φεστιβάλ Χορού

Χαρίτσης: “Ασαφής η απάντηση Μενδώνη για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας”

Τι αναφέρει ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή την έναρξη του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού στη Μεσσηνία. Ζητά δεσμεύσεις από την Υπουργό για ολοκλήρωση των έργων υποδομών στην Αρχαία Μεσσήνη που χρηματοδοτήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, ζητά σαφείς δεσμεύσεις για το ύψος της χρηματοδότησης ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που την τριετία 2018-2020 χρηματοδοτήθηκε με 1.200.000 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπρόσθετα, επισημαίνει τη σημασία της ανάδειξης των αρχαίων της Υπαπαντής, για την πόλη της Καλαμάτας, και όχι τον οριστικό ενταφιασμό τους, όπως υποστηρίζουν τόσο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου όσο και η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού με τις χθεσινές της δηλώσεις. Αναλυτικά:

“Σήμερα η Καλαμάτα είναι η πρωτεύουσα του πολιτισμού. Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω πανδημίας, ξεκινά το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το κορυφαίο πολιτιστικό δρώμενο της χορευτικής τέχνης της χώρας μας, με σημαντική διεθνή εμβέλεια. Σήμερα όμως αποδίδεται στους πολίτες της Μεσσηνίας και η νέα είσοδος του Κάστρου της Καλαμάτας. Ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την προστασία και ανάδειξη του σημαντικότερου βυζαντινού μνημείου της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό και με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη στην Καλαμάτα, οι πολίτες της Μεσσηνίας αναμένουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης του Φεστιβάλ για τα επόμενα χρόνια. Για αυτό το θέμα καταθέσαμε πριν έναν μήνα και ερώτηση στη Βουλή.

“Στην χθεσινή της όμως απάντηση η κα Υπουργός είναι ασαφής, αφού δεν δεσμεύεται και δεν απαντά ούτε για το ύψος της χρηματοδότησης ούτε εάν αυτή θα είναι μακροπρόθεσμη”

Υπενθυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καλύπτοντας την τριετία 2018 – 2020.
Επίσης αναμένουμε από την Υπουργό συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την συνέχιση των ανασκαφών και την ολοκλήρωση των έργων υποδομής στον αρχαιολογικό χώρο Μεσσήνης.

“Προκαλούν δε έκπληξη οι απαξιωτικές αναφορές της Υπουργού σε πρόσφατη κοινοβουλευτική μας ερώτηση για «κωλυσιεργίες και παραλείψεις», την στιγμή που ό,τι υλοποιείται σήμερα γίνεται κατόπιν των χρηματοδοτήσεων που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν υπάρχει από πλευράς της κανένας προγραμματισμός έργων και καμία έγκριση χρηματοδότησης για την συνέχιση των έργων υποδομής και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου”

Τέλος, περιμένουμε η Υπουργός να μας απαντήσει τι μέλλει γενέσθαι με τη συντήρηση και ανάδειξη και άλλων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας, όπως:

• Τη συστηματική αρχαιολογική διερεύνηση του χώρου για την αποκάλυψη και ανάδειξη των αρχαίων ευρημάτων της Πλατείας Υπαπαντής στην Καλαμάτα.

• Την χρηματοδότηση έργων υποδομής και ανάδειξης της αρχαίας Θουρίας.

• Την συντήρηση και προστασία των εμβληματικών κάστρων της Κορώνης και Μεθώνης.

Ειδικά για τα αρχαία της Υπαπαντής, ζήτημα που έχει προκαλέσει την εύλογη κινητοποίηση πολλών συμπολιτών μας, είναι κρίσιμη η παρέμβαση της κας Υπουργού για να αποκαλυφθεί και να αναδειχθεί αυτός ο πολύτιμος για την ιστορία της Καλαμάτας θησαυρός που απειλείται σήμερα με οριστικό ενταφιασμό.

Από την πλευρά μας, είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε δράση και πρωτοβουλία για την προστασία και ενίσχυση του πολιτιστικού κεφαλαίου του νομού μας.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε όλες και όλους τους διοργανωτές και συμμετέχοντες στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, καλή επιτυχία!

Xαρίτσης: Όχι στον ενταφιασμό των αρχαίων της Υπαπαντής-Ζητά συνέχιση της χρηματοδότησης του Φεστιβάλ Χορού
To Top