ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Xαρίτσης: “Με περικοπή αδειών “καλωσορίζει” τους νεοπροσλαμβανόμενους εκπαιδευτικούς το υπουργείο Παιδείας”

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ερώτηση στην Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και ο Τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μαζί με τους βουλευτές Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου και Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη και την συνυπογραφή άλλων 49 Bουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά τις περικοπές σε άδειες ανατροφής τέκνων σε νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς.

Σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας του covid19 κι ενώ είναι σε εκκρεμότητα το άνοιγμα και ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς, συνεχίζει αναιτιολόγητα να δημιουργεί προσκόμματα στο έργο τους, παρακωλύοντας την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΕΠΘ στις 21/8/2020 περικόπτεται αυθαίρετα το δικαίωμα άδειας ανατροφής τέκνου σε όσους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς έχουν παιδί άνω των δύο (2) ετών. Με την ίδια εγκύκλιο επίσης  χρησιμοποιούνται αυθαίρετοι  τύποι για τον υπολογισμό της σχετικής άδειας, οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία.

Όπως τονίζουν στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της αρχής της παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία τίθεται η μητρότητα και η παιδική ηλικία υπό την προστασία του Κράτους και της συνταγματικής αρχής της ισότητας, οι διευκολύνσεις ανατροφής τέκνου και χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνου, που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, πρέπει να ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς.

Τέλος ερωτούν την Υπουργό Παιδείας:

  • Θα προβεί σε ανάκληση της υπ’ αριθμ. 108357/Ε3/21-8-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ενιαία εφαρμογή των διευκολύνσεων, που αφορούν την προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, στους εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. και σύμφωνα με το σύνταγμα;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

 

Aθήνα,  27 Αυγούστου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

ΘΕΜΑ: «Με περικοπή αδειών “καλωσορίζει” τους νεοπροσλαμβανόμενους εκπαιδευτικούς το υπουργείο Παιδείας»

Το υπουργείο Παιδείας, λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων χωρίς προετοιμασία και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τον covid-19, αποφασίζει να διαταράξει περαιτέρω το κλίμα στην κοινότητα των εκπαιδευτικών με την αρ. αριθμ. 108357/Ε3/21-8-2020  εγκύκλιο καθορίζοντας ότι «…η διάρκεια της άδειας ανατροφής στην περίπτωση υπαλλήλου ο οποίος κατά τον χρόνο του διορισμού του έχει ήδη τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών ποσοτικώς περιορίζεται, και έχει τόση διάρκεια σε μήνες όση είναι το άθροισμα των ωρών του μειωμένου ωραρίου που θα ελάμβανε ο γονέας μέχρι τη συμπλήρωση των ετών διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου του τέκνου του. Κατά συνέπεια, εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. που κατά την ημερομηνία διορισμού του/της έχει τέκνο άνω των δύο ετών δεν δικαιούται άδεια ανατροφής. Εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. που κατά την ημερομηνία διορισμού έχει τέκνο κάτω των δύο ετών δικαιούται τμήμα της εννεάμηνης άδειας ανατροφής, το οποίο υπολογίζεται αναλογικά …».

Τα διαλαμβανόμενα, όμως, στην εγκύκλιο για την άδεια ανατροφής τέκνου δεν βρίσκουν έρεισμα σε κάποια νομοθετική διάταξη. Η προκείμενη εγκύκλιος απέχει ακόμα και από την αριθ. 64/2008 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, που επικαλείται το υπουργείο, ως προς το όριο ηλικίας των τεσσάρων ετών του τέκνου, που δέχεται η γνωμοδότηση. Εξάλλου, σύμφωνα με νομολογία των αρμόδιων δικαστηρίων έχει αναγνωριστεί πλήρη εννιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου σε νεοδιόριστη εκπαιδευτικό, που είχε αποκτήσει τέκνο κάτω των 4 ετών πριν τον διορισμό (ΔεφΠειρ 32/2014).Επειδή στη διάταξη του άρθρου 53 του υπαλληλικού κώδικα, όπως ισχύει, ορίζεται ότι «Ο χρόνος εργασίας του υπάλληλου που είναι γονέας μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών, και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Υπάλληλος που είναι γονέας δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο.».

              Επειδή σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο για τη γονική άδεια, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 97/75/ΕΚ του Συμβουλίου της 15.12.1997 (L 10/16.1.1998), παρέχεται ατομικό δικαίωμα γονικής άδειας στους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, λόγω γέννησης ή υιοθεσίας παιδιού, ώστε να μπορέσουν να ασχοληθούν με το παιδί αυτό, τουλάχιστον επί τρεις μήνες, μέχρι μιας ορισμένης ηλικίας, η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι τα 8 έτη και προσδιορίζεται από τα κράτη μέλη ή/και τους κοινωνικούς εταίρους.

Επειδή ενόψει της αρχής της παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία τίθεται η μητρότητα και η παιδική ηλικία υπό την προστασία του Κράτους και της συνταγματικής αρχής της ισότητας, οι διευκολύνσεις ανατροφής τέκνου και χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνου, που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, πρέπει να ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς.

 

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Θα προβεί σε ανάκληση της υπ’ αριθμ. 108357/Ε3/21-8-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ενιαία εφαρμογή των διευκολύνσεων, που αφορούν την προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, στους εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. και σύμφωνα με το σύνταγμα;

 

Xαρίτσης: “Με περικοπή αδειών “καλωσορίζει” τους νεοπροσλαμβανόμενους εκπαιδευτικούς το υπουργείο Παιδείας”
To Top