ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Xαρίτσης: “Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να απαιτήσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης”

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής των εξελίξεων»

«Μας προκαλούν έντονη ανησυχία οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν για ανάγκη αυξημένης επιτροπείας και μεταρρυθμίσεων που θα συνδεθούν με την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων»διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή GPS, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να «απαιτήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από την ευρωπαϊκή επιτροπή» σχετικά με «τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το ταμείο ανάπτυξης». «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει το ρόλο του θεατή των εξελίξεων» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Η πρόταση της Κομισιόν κινείται σε θετική κατεύθυνση αλλά περιμένουνε να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, προειδοποιώντας ότι

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπούμε σε μια νέα περιπέτεια  για να λάβουμε τη χρηματοδότηση που δικαιούται η χώρα μας – σε έναν νέο κύκλο λιτότητας, όπως αυτόν που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η ύφεση δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά επηρεάζεται από τις πολιτικές που ασκούνται», επισημαίνοντας ότι  «η κυβέρνηση της ΝΔ ολιγώρησε  όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και προχώρησε σε μέτρα καταστροφικά για τους εργαζόμενους  και απολύτως ανεπαρκή για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα»,  όπως τόνισαν και οι «παραγωγικοί  φορείς των μικρομεσαίων στη βουλή».

Στο μεταξύ, χαρακτήρισε την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης ως μια «πρωτοβουλία που έρχεται να σπάσει ταμπού δεκαετιών στην ΕΕ», αποδίδοντας τη στη δράση «προοδευτικών δυνάμεων κυρίως από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, με το ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο, που πίεσαν την Ευρώπη ώστε να καταστεί σαφές πως οι κρίσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με λιτότητα». Υπενθύμισε, δε, ότι «ήταν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους ομογάλακτους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που πίεζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για την εφαρμογή περιοριστικών πολιτικών».

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δείχνουν εμπιστοσύνη στη χώρα μας επειδή καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας τα μνημόνια, επειδή υπάρχει ταμειακό διαθέσιμο, το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και γιατί καταφέραμε τον Ιούνιο του 2018 να ρυθμίσουμε το χρέος», ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης.

“Η εμπιστοσύνη αυτή δεν είναι κατόρθωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη» η οποία «παρέλαβε την ελληνική οικονομία να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% επί ΣΥΡΙΖΑ και την προσγείωσε στο 1% μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο διακυβέρνησης”

Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «το ιστορικό όλων των κομμάτων του πάλαι ποτέ δικομματισμού στην κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων» οδήγησε το 2014 την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει «δύσκολους και γραφειοκρατικούς όρους στη χώρα μας για την για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ», κάτι που «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να το σπάσει».

 «Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, θα ελέγξουμε την κυβέρνηση αλλά πρέπει να υπάρξει ένας σαφές σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της εργασίας.  Να μην ξαναγυρίσουμε στις παλιές αμαρτίες διασπάθισης του δημόσιου χρήματος», κατέληξε.

To Top