ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Xαρίτσης: “Επιστροφή στο μοντέλο του Δημάρχου-ηγεμόνα το όραμα της κυβέρνησης της ΝΔ”

Ως“ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα” χαρακτηρίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τις αλλαγές στον Κλεισθένη. Υποστηρίζει πως και μόνο το γεγονός ότι οι αλλαγές επιχειρούνται πριν καν εφαρμοστεί στην πράξη ο Κλεισθένης, υποκρύπτει “τη φοβία της ΝΔ για τη δημοκρατική συμμετοχή” και επαναφέρει το δημαρχο-κεντρικό μοντέλο του ηγεμόνα σε Δήμους και Περιφέρειες, ένα μοντέλο “που τροφοδοτεί τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις”, όπως λέει χαρακτηριστικά, ακυρώνοντας τον ρόλο δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ

“Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή συμπυκνώνει την κοινωνικά συντηρητική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικά για τον χώρο της αυτοδιοίκησης συνιστά ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει τον Κλεισθένη και να ακυρώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο. Είναι απολύτως σαφές ότι το όραμα της Ν.Δ. είναι η επιστροφή στο μοντέλο του δημάρχου-ηγεμόνα, ένα μοντέλο που τροφοδοτεί τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.

Το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν περίμενε καν να δοκιμαστεί στην πράξη ο Κλεισθένης, αποκαλύπτει τη φοβία της για τη δημοκρατική συμμετοχή και την απλή αναλογική. Το γεγονός όμως ότι ανατρέπει στην πράξη τη λαϊκή βούληση -όπως αυτή εκφράστηκε πριν από 2 μόλις μήνες στις αυτοδιοικητικές εκλογές- φανερώνει κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: την αντιδημοκρατική αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης, καθώς ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο δημοτικών, περιφερειακών και τοπικών συμβουλίων.

Ο Κλεισθένης είναι μια μεταρρυθμιστική τομή –ενισχύει τα συμβούλια, καλλιεργεί κουλτούρα συνθέσεων, δίνει φωνή και ρόλο στις τοπικές κοινότητες.

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε η συναίνεση που αρνείται η κυβέρνηση στην αυτοδιοίκηση να διαμορφωθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να αποτρέψει την εφαρμογή αυτής της παλαιοκομματικής, συντηρητικής αντιμεταρρύθμισης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γυρίσει πίσω”.

XAΡΙΤΣΗΣ: “Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗ ΔΕΗ”

Με αφορμή τις δηλώσεις Χατζηδάκη πως “η ΔΕΗ τη βγάζει, δεν τη βγάζει” και τους φόβους του πως “αν καταρρεύσει η ΔΕΗ, θα καταρρεύσει και η χώρα”, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης δηλώνει:

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στη θέση του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης δεν κάνει τίποτε άλλο από το να υπονομεύει τη ΔΕΗ με επαναλαμβανόμενες συκοφαντικες δηλώσεις σε καθημερινή σχεδόν βάση.
Αρμοδιότητα του υπουργού είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος κι όχι η απαξίωση της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων“.

Xαρίτσης: “Επιστροφή στο μοντέλο του Δημάρχου-ηγεμόνα το όραμα της κυβέρνησης της ΝΔ”
To Top