Tech news

Η Wind για το 5G: “Κανένας δεν είναι πειραματόζωο, αλλά είμαστε ψηφιακά αναλφάβητοι”

"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟ 5G ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ"

Ενημερωτική συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στην Καλαμάτα, ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Wind Ελλάς Γιώργος Τσαπρούνης και ο υπεύθυνος θεμάτων Υγείας και Περιβάλλοντος της Victus Networks Μάριος Πέτκαρης, σχετικά με την πιλοτική λειτουργία του δικτύου 5G, τονίζοντας ότι ο εξοπλισμός είναι πιστοποιημένος και ότι έχουν ληφθεί όλες οι προβλεπόμενες άδειες".

Στόχος της παρουσίας των εκπροσώπων της εταιρίας WIND στην Καλαμάτα ήταν να καθησυχάσουν και να ενημερώσουν επίσημα, έστω και με καθυστέρηση, θέματα που αφορούν την πιλοτική κι όχι πειραματική χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας στον Δήμο Καλαμάτας, και να αντικρούσουν κάποιες υπερβολικές και έωλες δράσεις και αντιδράσεις, τα κίνητρα των οποίων κατονόμασαν και καυτηρίασαν.

Για την ακτινοβολία είπαν ότι γίνονται διαρκείς μετρήσεις, τόσο από σταθερούς σταθμούς όσο και από κινητό βαν που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Καλαμάτας, και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση στα αποτελέσματα των μετρήσεων ανα πάσα στιγμή, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας https://eeae.gr.

Τσαπρούνης: "Το 5G δεν απειλεί την υγεία των πολιτών, ενώ αντίθετα "βλάπτουν" την τσέπη οι δικηγόροι που έχουν γίνει πάμπλουτοι κυνηγώντας κεραίες για διοικητικές παραλείψεις"

Ο κ. Τσαπρούνης είπε ότι το θέμα με το δίκτυο 5G έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μόνο στην Καλαμάτα, ενώ στο Δήμο Ζωγράφου και στα Τρίκαλα κανένας δεν ασχολείται με τα αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα που υλοποιούνται εκεί. "Κανένας δεν είναι πειραματόζωο", ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Τσαπρούνης, τονίζοντας ότι η τεχνολογία 5G που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα δεν είναι νέα, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε άλλες χώρες, ενώ στην Κίνα και στην Κορέα είναι ήδη εμπορικά διαθέσιμη.

Αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα - "Είμαστε ψηφιακά αναλφάβητοι"

Η Ελλάδα έχει το πιο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο στην Ευρώπη, είπε ακόμη ο κ. Τσαπρούνης μιλώντας για τις κεραίες του δικτύου. Μόνο όμως η άδεια που δίνει ο "Δημόκριτος" έχει σχέση με τη δημόσια υγεία, αφού όλες οι υπόλοιπες αδειοδοτήσεις αφορούν πολεοδομικές και άλλες διοικητικές προδιαγραφές. Ζήτησε από τους πολίτες ηρεμία, όχι παραλογισμούς και επίσημες επιστημονικές μετρήσεις κι ενημερώσεις. Μέσα από δομημένες διαδικασίες και δομημένο διάλογο.

"Είναι γελοίο κάποιος να φωνάζει για το 5G και να κρατάει 2-3 κινητά"!

Μιλώντας για το πιλοτικό πρόγραμμα του 5G σε Καλαμάτα, Ζωγράφου και Τρίκαλα, είπε ότι υλοποιείται προκειμένου να μετρηθούν σε πραγματικές συνθήκες οι ταχύτητες, που επηρεάζονται τόσο από τη μορφολογία του εδάφους όσο και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών αστικών οικισμών. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα τελειώσει όταν θα γίνει ο διαγωνισμός του φάσματος για τις εταιρείες τηλεφωνίας, κάποια στιγμή το 2021.

Δεν υπάρχει ούτε μια Δικαστική απόφαση

Για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Τσαπρούνης επεσήμανε ότι "δεν υπάρχει ούτε μία δικαστική απόφαση που να σχετίζεται με την υγεία, και ότι όλες οι αποφάσεις για απομάκρυνση κεραίας βασίζονται σε διοικητικές παραλείψεις".

Οι μόνοι επιστημονικοί φορείς που κάνουν επίσημες μετρήσεις είναι ο "Δημόκριτος" και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) τόνισε ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Wind. Κι από τις 3.500 χιλιάδες μετρήσεις, μόνο μια βρέθηκε πάνω από το όριο και κατέβηκε.

Ο κ.Τσαπρούνης ήταν καυστικός και με όσους κάνουν "πειράματα" βάζοντας μύγες κοντά σε κινητά ή προωθώντας θήκες τηλεφώνων που "μπλοκάρουν" την ακτινοβολία, για δικό τους οικονομικό όφελος...

"Δικηγόροι πλούτισαν από την βιομηχανία μηνύσεων"

Ο κ. Τσαπρούνης έκανε ειδική αναφορά σε δικηγόρους που έγιναν πάμπλουτοι την εποχή που μια κεραία χρειαζόταν 22 άδειες για να εγκατασταθεί: "Είχαν βγει διάφοροι δικηγόροι και είχαν κάνει κανονική βιομηχανία, το να πηγαίνουν να κάνουν μηνύσεις, ασφαλιστικά μέτρα κ.ο.κ στις εταιρείες. Ολοι αυτοί οι δικηγόροι έγιναν πάμπλουτοι. Πολλά λεφτά. Μεγάλη μπίζνα. Γιατί; Γιατί ήταν εύκολο, όταν υπήρχε αδειοδοτική εκκρεμότητα, ο δικαστής να πει να, δεν έχεις άδεια πολεοδομίας, έχει λήξει η άδεια άρα παράνομη η κεραία. Οχι για θέματα υγείας... Φανταστείτε λοιπόν πόσες κεραίες υπήρχαν και φανταστείτε αυτοί οι συγκεκριμένοι δικηγόροι τι χρήματα έβγαλαν από όλη αυτή την μπίζνα. Επομένως, καλοί είναι οι δικηγόροι, αλλά θέλει προσοχή στο τι λένε, στα κίνητρά τους και γιατί το κάνουν. Δεν το κάνουν για να προστατέψουν κανενός την υγεία. Το κάνουν καθαρά για επαγγελματικούς λόγους. Καλά κάνουν, αφού βρίσκουν ελεύθερο πεδίο, καλά κάνουν. Το λέω γιατί ήρθαν και εδώ κάποιοι από αυτούς τους δικηγόρους... Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω. Απλώς θέλει λίγη προσοχή".

Θα γίνει ενημερωτική ημερίδα

"Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών, έχουμε ζητήσει από το Δήμο Καλαμάτας να διοργανώσει ενημερωτική εκδήλωση με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις των πολιτών", είπε ο κ. Τσαπρούνης.  Μια άποψη που έχει εκφράσει αρκετές φορές και ο Δήμαρχος Καλαμάτας.

Ο υπεύθυνος Θεμάτων Υγείας και Περιβάλλοντος της Victus Networks, Μάριος Πέτκαρης, είπε ότι καλώς γίνονται έρευνες από ανεξάρτητους επιστήμονες, αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν τηρούνται τα προβλεπόμενα επιστημονικά πρωτόκολλα. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να εμπιστεύονται μόνο τις επίσημες αρχές, τονίζοντας ότι οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει αίτημα στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για μέτρηση της ακτινοβολίας από οποιαδήποτε πηγή (κεραία, ραντάρ, ραδιόφωνο), με κόστος μικρότερο από 150 ευρώ.

Σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους ο κ. Πέτκαρης  παραδέχτηκε ότι "Η πόλη των Βρυξελλών έχει θεσπίσει όρια που κάνουν απαγορευτική ως τώρα τη χρήση του 5G , όμως αυτά τα όρια είναι υπό αναθεώρηση. Η Ελλάδα έχει πιο αυστηρά όρια από 24 χώρες της ΕΕ, πιο αυστηρά και από τη Γερμανία", είπε.

Το Σάλτσμπουργκ είχε θεσπίσει εξίσου αυστηρά όρια στο παρελθόν και αναφερόταν ως παράδειγμα προς μίμηση από τους πολέμιους των δικτύων 4G και 5G, όπως αναφέρονται σήμερα οι Βρυξέλλες, πρόσθεσε ο κ. Τσαπρούνης. Σήμερα όμως το Σάλτσμπουργκ έχει δίκτυο 4G βασισμένο σε χιλιάδες μικρές κεραίες.

Ο κ. Πέτκαρης, σχετικά με τον κάλυψη των κεραιών για να μην είναι ορατές, απάντησε ότι "οι κεραίες καλύπτονται για αισθητικούς και πολεοδομικούς λόγους - και ότι δεν "αποκρύπτονται" από τους πολίτες".

Άργησε η ενημέρωση αλλά έγινε

Συνοψίζοντας την 40λεπτη συνέντευξη θα λέγαμε πως η εταιρία άργησε να ενημερώσει τους πολίτες και έδωσε χώρο και χρόνο να αναπτυχθούν και να εισχωρήσουν στις εύλογες ανησυχίες των δημοτών της Καλαμάτας, αμφιλεγόμενα άτομα και απόψεις που αποπροσανατόλισαν την δράση για τεχνολογική εξέλιξη αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την τεχνολογία. Όσα σοβαρά κατήγγειλε ο κ.Τσαμπρούνης για επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την άγνοια των πολιτών είναι πολύ σημαντικά και θα πρέπει να αξιολογηθούν κι από τους διαμαρτυρόμενους κατά της χρήσης του 5G. Οπωσδήποτε και υποχρεωτικά θα πρέπει άμεσα - μέχρι τα Χριστούγεννα - να έχει διοργανωθεί η ενημερωτική ημερίδα για να λάβουμε όλοι μια σοβαρή επιστημονική ενημέρωση και φυσικά να συνεχίζονται οι μετρήσεις με μεγάλη συχνότητα.

H ασφάλεια των Δικτύων Κινητής Τηλεφωνίας 5ης Γενιάς

Τα Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας 5ης Γενιάς είναι η επόμενη γενιά τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας που θα μεταμορφώσει τον ρόλο της κινητής συνδεσιμότητας στην κοινωνία, επιτρέποντας αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Τα ραδιοσήματα που χρησιμοποιούνται για το 5G είναι παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται στις τωρινές τεχνολογίες και καλύπτονται από τις ίδιες διεθνείς οδηγίες ασφαλείας που προστατεύουν το ευρύ κοινό και το περιβάλλον.

Οι Οργανισμοί Δημόσιας Υγείας επιβεβαιώνουν ότι δεν αναμένονται κίνδυνοι για την υγεία από το 5G
Αυστραλία:

«Παρόλο που τα Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας 5ης Γενιάς είναι καινούρια τόσο τα όρια που έχουν τεθεί στα πρότυπα ασφαλείας όσο και η γνώση περί των τεκμηριωμένων επιπτώσεων στην υγεία αλλά και η ανάγκη για περισσότερη έρευνα, δεν έχει αλλάξει» (ARPANSA, 2019)

Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Τα αυστηρά και ασφαλή όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία που συνιστώνται σε επίπεδο Ε.Ε. ισχύουν για όλες τις ζώνες συχνοτήτων που επί του παρόντος προβλέπονται για τα Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας 5ης Γενιάς» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2017).

Νορβηγία:

«Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η συνολική έκθεση από τους πομπούς κινητής τηλεφωνίας και ραδιοφώνου στους οποίους είμαστε εκτεθειμένοι σήμερα είναι ασθενής και πολύ χαμηλότερη από τα όρια για τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει με την εισαγωγή των Δικτύων Κινητής Τηλεφωνίας 5ης Γενιάς» (DSA, 2019)

Πολλές αρχικές εφαρμογές των Δικτύων Κινητής Τηλεφωνίας 5ης Γενιάς θα έχουν συχνότητες παρόμοιες με τα Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας 3ης και 4ης Γενιάς και των συνδέσεων Wi-Fi. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πολλά τωρινά σημεία τοποθέτησης κεραιών μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για τα Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας 5ης Γενιάς.

Για να επιτευχθεί μεγαλύτερη χωρητικότητα, τα Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας 5ης Γενιάς μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν υψηλότερες συχνότητες που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις κινητές και δορυφορικές βιομηχανίες για άλλους σκοπούς. Αυτές οι συχνότητες είναι γνωστές ως χιλιοστομετρικές (mmW ή mmWaves) και καλύπτονται από τις ισχύουσες οδηγίες ασφαλείας.

Τα ραδιοσήματα θα παραμείνουν πολύ χαμηλότερα από τις οδηγίες ασφαλείας

Με βάση την εμπειρία με τα δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας 3ης και 4ης Γενιάς και τα αποτελέσματα από δοκιμές σε Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας 5ης Γενιάς, τα συνολικά επίπεδα στην κοινωνία θα παραμείνουν πολύ χαμηλότερα από τις διεθνείς οδηγίες ασφαλείας. Υπάρχουν διεθνή πρότυπα για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης κεραίας και συσκευών Δικτύων Κινητής Τηλεφωνίας 5ης Γενιάς. Αυτά τα πρότυπα περιλαμβάνουν νέες προσεγγίσεις για έξυπνες κεραίες και τη χρήση νέων σειρών συχνοτήτων.

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ SMART ANTENNA ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΨΗ OΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

Τα Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας 5ης Γενιάς μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνολογίες έξυπνης κεραίας (όπως πολλαπλή τροφοδοσία- πολλαπλές εξόδους- MIMO) που παράγουν ραδιο-σήματα όπου χρειάζονται. Οι συμβατικές κεραίες παρέχουν κάλυψη παρόμοια με τον τρόπο που ένας προβολέας φωτίζει μια ευρεία περιοχή. Οι νέες κεραίες είναι σαν φακός που παρέχει κάλυψη όπου χρειάζεται και μειώνει τα ανεπιθύμητα σήματα. Οι έξυπνες κεραίες αυξάνουν τη χωρητικότητα και βελτιώνουν την απόδοση.

Οι μικροκυψέλες (small cells) χρησιμοποιούνται από τα υπάρχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για την παροχή τοπικής κάλυψης ή χωρητικότητας και η χρήση τους θα επεκταθεί με τα Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας 5ης Γενιάς. Έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε φώτα δρόμου ή εντός κτιρίων, όπου της πραγματοποιείται η χρήση κινητής τηλεφωνίας στις ανεπτυγμένες αγορές σε ποσοστό πάνω του 80%. Οι μετρήσεις σε μικροκυψέλες (small cells) σε Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας 4ης Γενιάς από το Γαλλικό Οργανισμό Ραδιοφάσματος έδειξαν ότι τα επίπεδα των ραδιοσημάτων σε κοντινές περιοχές παρέμειναν πολύ χαμηλότερα από τις διεθνείς οδηγίες ασφάλειας.

To Top