ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρετανικό Μουσείο: Έλληνες επισκέπτες φωτογράφισαν μούχλα στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες της αίθουσας του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, που δείχνουν τα «γλυπτά του Παρθενώνα» να εκτίθενται σε χώρους με μούχλα.

Όπως καταγγέλλει το cretapost, επισκέπτες που περιηγήθηκαν στο Μουσείο προ δύο ημερών και θέλησαν να θαυμάσουν από κοντά τα αγάλματα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αντίκρισαν μία αίθουσα με μούχλα αλλά και… αράχνες.
Υπενθυμίζεται ότι στην συγκεκριμένη αίθουσα, που εκτίθενται τα περίφημα «γλυπτά του Παρθενώνα» το 2018, παρουσιάστηκε διαρροή νερού εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να στάζουν νερά από την οροφή δίπλα ακριβώς από τον κορμό της Ίριδος.

Το Βρετανικό Μουσείο είχε υποστηρίξει, με γραπτή του δήλωση, τότε ότι: «Υπήρξε ένα μικρό περιστατικό κατά τη διάρκεια πρόσφατης πολύ βαριάς βροχόπτωσης, όταν μία μικρή ποσότητα νερού εισήλθε στη γκαλερί. Κανένα από τα γλυπτά δεν υπέστη ζημιά και το θέμα έχει αντιμετωπιστεί».

Σύμφωνα με το Μουσείο, λαμβάνονται όλα τα μέτρα, καθώς «η συντήρηση της συλλογής είναι θεμελιώδους σπουδαιότητας για το Βρετανικό Μουσείο».

Η οροφή, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, είναι διαβρωμένη με εμφανή τα σημάδια από το πέρασμα του νερού, ενώ και στην τοιχοποιία δίπλα στα εκθέματα παρατηρείται μούχλα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μάλιστα, υπήρχαν και ιστοί από αράχνες, που ο φωτογραφικός φακός των κινητών συσκευών τους δεν μπόρεσε να αποθανατίσει.

Απαρατήρητο δεν πέρασε το γεγονός ότι το φυλλάδιο στην είσοδο της αίθουσας με τα «γλυπτά του Παρθενώνα» ανέφερε ότι οι επισκέπτες στο Βρετανικό Μουσείο μπορούν να τα θαυμάσουν δωρεάν.

Δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και ΑθλητισμούΗ υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων:

«Η κατάσταση, έτσι όπως παρουσιάζεται στις σχετικές φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, είναι πολύ απογοητευτική για το Βρετανικό Μουσείο και εξαιρετικά προσβλητική έναντι των εκθεμάτων, όταν μάλιστα τα εκθέματα είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το Βρετανικό Μουσείο, ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα».

 

Βρετανικό Μουσείο: Έλληνες επισκέπτες φωτογράφισαν μούχλα στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα
To Top