ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Νόμος του Κράτους με 176 NAI το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Με 176 ναι, 76 όχι και 2 παρών πέρασε από την Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και άλλες διατάξεις.

H ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 22.30 βάζοντας επίλογο σε μια διήμερη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία συναίνεση αλλά και συγκρούσεις, διαφωνίες, εντάσεις.

“Ημέρα χαράς” για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την αποψινή λέγοντας ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο σπάζει έναν ακόμη φραγμό ανάμεσα στους πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε με την ομιλία του να απευθυνθεί σε τέσσερις κατευθύνσεις: α) στην κοινωνία, β) στην εκκλησία, γ) στους διαφωνούντες της Ν.Δ και δ) στη ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα.

Όσον αφορά στην κοινωνία έδειξε να αναγνωρίζει και να κατανοεί τον προβληματισμό της πλειοψηφίας της κοινωνίας, της απένειμε όμως τα εύσημα γιατί αντέδρασε με ωριμότητα και απέκρουσε τον λαϊκισμό.

Αίσθηση προκάλεσε η νέα επίθεση στην εκκλησία κλείνοντας το σχετικό απόσπασμα με το ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς.

Στους διαφωνούντες της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας η οποία μιλά για τα ίσα δικαιώματα, ενώ τόνισε ότι συντήρηση δεν σημαίνει οπισθοδρόμηση.

Τέλος απευθύνθηκε στα χιλιάδες μέλη της ΛΟΑΤΚΙ: "Αναγνωρίζω τι έχουν περάσει και τι περνούν . Κρυμμένοι όταν η ίδια η φύση τους αποτελούσε ποινικό αδίκημα καταπιεσμένοι από την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον στα χωριά και στις πόλεις. Πολιορκημένοι.

Ήταν τα παιδιά ενός κατώτερου θεού. Τη δεκαετία του ’80 το στίγμα τους έγινε διπλό με την κατάρα του ΗΙV. Για όλους αυτούς η σημερινή ημέρα είναι μέρα χαράς. Ένας ακόμα φραγμός καταργείται ανάμεσά μας” είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις κατηγορίες περί κράτους δικαίου στην Ελλάδα μιλώντας για ευρωβουλευτές που πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο και ασχημονούν κατά της χώρας. “Ο τελικός κριτής του Κράτους Δικαίου είναι η έκθεση Κράτους δικαίου της Ε.Ε που επισημαίνει τη διαρκή πρόοδο της Ελλάδας. Δεν είμαστε τέλεια χώρα. Καμία δεν είναι”.

Κλείνοντας είπε: “Εγώ θα σεβαστώ απόλυτα την απόφαση των βουλευτών μου. Είτε ψηφίζοντας είτε απέχοντας στάση αποδεκτή, καθίστε να δούμε τι θα γίνει και με τον κ. Πολάκη. Μήπως το θέμα το βράδυ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η ΝΔ. Εγώ δεν απείλησα κανέναν με διαγραφή ούτε απείλησα με κομματική πειθαρχία. Ήξερα εξ αρχής ότι δεν μπορούσα να τους πείσω όλους. Είπα ξεκάθαρα ότι το νομοσχέδιο θα περάσει με τις ψήφους κι άλλων κομμάτων. Ζήτημα συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν υπάρχει. Μου έχει κάνει εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή του κ.Ανδρουλάκη.Εμείς είχαμε το θάρρος να πούμε την άποψή μας. Κάποιοι άλλοι κρύβονται” είπε.

Σαμαράς: "Το νομοσχέδιο αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου"

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

«Σήμερα λίγο πριν από μία σημαντική ψηφοφορία κατά συνείδηση θα σας ζητήσω να ξεχάσετε όλα τα άλλα και να ακούσετε τη συνείδησή σας. Δεν θέλω να αντιδικήσω με κανένα, ούτε να χαϊδέψω αυτιά», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση σήμερα ουσιαστικά δεν νοιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο. Πριν λίγο καιρό υπέγραψε σύμφωνο περί φιλίας με την Τουρκία, χωρίς η Τουρκία να έχει άρει κανένα τετελεσμένο εις βάρος μας. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ερντογάν μας είπε ότι θα μας πετάξει στη θάλασσα. Είναι αυτό συμφωνία περί φιλίας; Πριν ένα χρόνο προειδοποίησα για την κρίση στον αγροτικό τομέα στο σύνολο της Ευρώπης. Τώρα το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Κανείς δεν άκουσε και σήμερα οι «πράσινες» συμφωνίες ξαφνικά αναστέλλονται. Να προσέχει η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και την κοινωνία», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου και πως οι επιπτώσεις του πάνε πολύ πιο πέρα. «Και για όλα αυτά η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το έχει φέρει προς ψήφιση. Εγώ δεν θα το ψηφίσω. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Αν μια χώρα θέλει το κάνει. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνει, γιατί δεν συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα. Ψέμα ότι πρόκειται τάχα για κατοχύρωση ανθρώπινου δικαιώματος», συνέχισε.

Είπε, ότι βλέπουμε επίκληση ψευδεπίγραφη για ανθρώπινα δικαιώματα που είναι και απειλητική. Δηλαδή «μη μιλάτε, τα κεφάλια μέσα», ανέφερε σχετικά. Ανέφερε ότι ανθρώπινο δικαίωμα δεν είναι ό,τι σκαρφιστεί κανείς να το διεκδικήσει.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο δεύτερος λόγος που καθιστά επικίνδυνο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ότι ο γάμος προσφέρει παραπάνω από το σύμφωνο συμβίωσης το δικαίωμα της τεκνοθεσίας. «Και το παιδί έχει δικαίωμα σε γονείς και των δύο φύλων. Φυσικά η μοίρα και η ζωή στερεί κάποιες φορές αυτό το δικαίωμα. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις τους το στερεί η μοίρα, όχι η Πολιτεία», πρόσθεσε. Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι όταν έρχεται το ίδιο το κράτος και παραχωρει παιδιά σε τεκνοθεσία σε παιδιά του ίδιου φύλου, τότε η ίδια Πολιτεία τους αφαιρεί οριστικά το δικαίωμα να έχουν και μάνα και πατέρα παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα του παιδιού.

Για τα παιδιά που ήδη ζουν με ομόφυλα ζευγάρια και τύχει να φύγει από τη ζωή ο ένας από τους δύο είπε ότι αυτό είναι το πιο προσχηματικό επιχείρημα γιατί αυτό μπορεί να καλυφθεί μέσα στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και πως αυτό το ομολόγησε ο αρμόδιος υπουργός.

«Επικαλούνται προσχηματικά τα παιδιά. Αλλάζουν τον ίδιο τον ορισμό της οικογένειας. Καταργούμε την πυρηνική οικογένεια. Μάνα και πατέρας είναι δύο διακριτά συναισθηματικά πρότυπα. Δεν μπορείς κανείς να τα υποκαταστήσει. Πώς είναι δυνατόν η έννοια του γάμου να επεκτείνεται σε σχέσεις που δεν συνδέονται με την μητρότητα, ούτε παράγουν παιδιά; Μη νομίσετε ότι το νομοσχέδιο αφορά ελάχιστα άτομα. Πράγματι αφορά άμεσα ελάχιστους αλλά στην ουσία αγγίζει τους πάντες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το νομοσχέδιο απαγορεύει παρένθετη μητρότητα εδώ, αλλά την επιτρέπει στο εξωτερικό. «Θα έχουμε παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια όπου θα χρησιμοποιούν παρένθετη γυναίκα ως αναπαραγωγική μηχανή. Μετατρέπουμε τη μητρότητα σε επάγγελμα και εμπόριο. Κερκόπορτα και αυτό κι ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις», σημείωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο».

«Ανήκω στη Δύση δεν σημαίνει ότι μαϊμουδίζω κάθε συρμό και κάθε μόδα που μας έρχεται. Δεν είδα τα ίδια φροντιστήρια πχ για το δημογραφικό, ούτε για την παιδεία, ούτε για την ασφάλεια, ούτε για το αγροτικό, ούτε για την εξωτερική πολιτική, ούτε για την ακρίβεια. Έχουν μπερδευτεί οι ζυμώσεις με τις πιέσεις», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως όλοι οι ομοφυλόφιλοι δεν συμφωνούν με τις απόψεις των ΛΟΑΤΚΙ και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα.

«Μήπως ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών είναι ένα μέτρο εκσυγχρονισμού των κοινωνιών που πρέπει αναπόφευκτα να ακολουθήσουμε; Την απάντηση την έδωσε ο Στέλιος ο Ράμφος που είπε ότι υπάρχουν στην Ολλανδία σωματεία παιδόφιλων. Οπότε δεν πρέπει να παίρνουμε τοις μετρητοίς ό,τι αποφασίζουν. Δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε σε βάρος αθώων παιδιών και πάντως όχι με τις ψυχές αγέννητων παιδιών. Αυτό που μας ζητείτε να ψηφίσουμε άμεσα αφορά ελάχιστους, αλλά οι ουσιαστικές του επιπτώσεις αφορούν τους πάντες. Ανοίγει την πόρτα να συμβούν πράγματα που δεν τα θέλει η κοινωνία. Κοιτάξτε τι γίνεται στις άλλες δυτικές φιλελεύθερες κοινωνίες χάνοντας την εμπιστοσύνη τους σε αυτούς που τους εκπροσωπούν», συνέχισε.

«Από το 1977 σε αυτή τη Βουλή έχω δει πολλές ιδεοληψίες που εμφανίστηκαν ως τομές και μετά ξεχάστηκαν ή απέτυχαν. Ποτέ δεν είδα τόσο ζοφερό τοπίο για τη Δύση, όπως ζούμε σήμερα. Τόσο ζοφερό για την ίδια την Ευρώπη και τόσο τραυματικό για τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Σε αυτές τις θεωρίες αποδόμησης των πάντων οδηγούμε τον κόσμο στον απόλυτο κυνισμό. Κύριοι της κυβέρνησης δεν κάνετε έτσι στροφή στο κέντρο. Δεν είναι κέντρο η ανατροπή της οικογένειας. Δεν είναι κέντρο η κατάργηση της μάνας και του πατέρα. Δεν είναι εκσυγχρονισμός η θεωρία των 69 φύλων. Δεν είναι μεταρρύθμιση η προσχώρηση στην κουλτούρα της αποδόμησης των πάντων. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξή μας και τις ιδέες μας που είναι φιλελεύθερες, πατριωτικές, δυτικές, ευρωπαϊκές αλλά δεν μιμούνται την κάθε ακρότητα που μας έρχεται από έξω», ανέφερε.

Ο πρώην πρωθυπουργός καταλήγοντας είπε ότι η ψήφος των βουλευτών σήμερα ακουμπάει τη συνείδηση , τη ψυχή και τις αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως απέφυγε την αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ, απαντώντας: «¨Ηταν οι απόψεις του και τίποτα άλλο. Κανένα σχόλιο».

Μπακογιάννη: "Περήφανη για την ψήφιση του νομοσχεδίου"

«Το νομοσχέδιο δίνει ίσα δικαιώματα σε ανθρώπους που τα στερούνταν. Δίνει δικαιώματα στα παιδιά που ήταν αόρατα. Είναι τεράστιο κεκτημένο ότι σε αυτό το νομοσχέδιο τα μεγάλα κόμματα συμφωνούν στην υπερψήφιση του. Δεν χρειάζονται οι περιττές μικρότητες», είπε.

Η κα Μπακογιάννη αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι εύκολο για την ΝΔ: «Είμαστε κεντροδεξιο κόμμα και έχουμε ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό το βήμα και δεν είναι ντροπή. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την δημοκρατία στο κόμμα μου. Είδαμε και πάθαμε να την αποκτήσουμε παρεμπιπτόντως», πρόσθεσε.

Κατέληξε δε λέγοντας: «Η ποιότητα της δημοκρατίας κρίνεται από την υπεράσπιση των μειονοτήτων. Δεν κρίνεται μόνο από την εμπέδωση των πλειοψηφικών δικαιωμάτων. Είμαι υπερήφανη για όλους εσάς που θα ψηφίσετε και για όλους εκείνους που δεν θα ψηφίσουν αλλά σε 10 χρόνια θα μας λένε καλά κάνατε».

Εξομολόγηση Μπιμπίλα: "Έκλαιγα κρυφά γιατί έπρεπε να κρύψω κάτι για το οποίο ντρεπόμουν"

Ο εισηγητής του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο αποκάλυψε ότι γεννήθηκε στη δεκαετία του ’50 στην Αθήνα και από μικρός κατάλαβε ότι κάπου διέφερε: “το κατάλαβα στα μουσεία που τόσο αγαπώ καθώς προσκολλόμουν στα ανδρικά αγάλματα και όχι στα γυναικεία. Έκλαιγα κρυφά γιατί έπρεπε να κρύψω κάτι που ντρεπόμουν για αυτό” είπε ο κ. Μπιμπίλας.

Εν μέσω χειροκροτημάτων από πολλές πτέρυγες της Βουλής συνέχισε: “Έγινα ένα εσωστρεφές και μελαγχολικό παιδί που έγραφε ποιήματα. Μεγάλωσα όμως και έκανα σπουδαίους συντρόφους. Αυτοί οι σπουδαίοι σύντροφοι και τα αδέρφια μου είναι πλέον η ακριβή μου οικογένεια. Αυτά τα κρυφά μου δάκρυα με οδηγούν στα 68 μου να αγωνίζομαι για να μην κλάψουν άλλα παιδιά . Επιτέλους είμαστε όλοι άνθρωποι”.

Απευθυνόμενος στα έδρανα των βουλευτών τους κάλεσε να φανταστούν αν περνούσε ο ίδιος αυτά ως ένα παιδί της πόλης τι περνούσαν τα παιδιά της επαρχίας και πως πολλά από αυτά μπορεί να ήρθαν στην Αθήνα και να κατέληξαν στους δρόμους και στη Συγγρού. “ Αύριο μπορεί και τα δικά σας παιδιά να χύνουν κρυφά δάκρυα. Αγωνίζομαι ώστε κανένα παιδί να μη ξαναχύσει κρυφά δάκρυα. Να μην απέχετε από την ψηφοφορία”.

Σφοδρή σύγκρουρη στα... δεξιά

Λίγη ώρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών διασταύρωσαν τα ξίφη τους με απαξιωτικές εκφράσεις. Όλα άρχισαν όταν ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας χαρακτήρισε γελωτοποιό και απατεώνα τον Κυριάκο Βελόπουλο.

“Δεν έχει τη στοιχειώδη μόρφωση να μιλήσει με έναν άνθρωπο. Εγώ από 13 ετών έχω κάνει πολλές δουλειές. Μόνο μία δεν έχω κάνει. Τον απατεώνα όπως είναι ο Βελόπουλος. Ο Βελόπουλος είναι απατεώνας” είπε.

Η ομιλία Στίγκα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης Παύλου Σαράκη.

Οσον αφορά τα ονόματα, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν, 107 «γαλάζιοι» βουλευτές, εκ των οποίων υπήρχαν μερικές εκπλήξεις, όπως ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Στράτος Σιμόπουλος και ο Γιώργος Καρασμάνης.

Κατά ψήφισαν 20, ενώ στην αποχή κινήθηκαν 31. Συνολικά 4 μέλη του υπουργικού απείχαν: ο Μάκης Βορίδης, η Μαρία Κεφάλα, ο Σταύρος Κελέτσης και ο Γιάννης Μπούγας. Από το ΠΑΣΟΚ οι 11 που επέλεξαν την αποχή ήταν: η κ. Λιακούλη, ο κ. Χνάρης, η κ. Καζάνη, ο κ. Πουλάς, ο κ. Μιχαηλίδης, ο κ. Παρασκευαΐδης, η κ. Σταρακά, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ο κ. Μπαράν, ο κ. Πάνας και ο κ. Νικολαΐδης. Πηγές του ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα έλεγαν πως «η πλειοψηφία των βουλευτών μας στοιχίσθηκε κάτω από την κεντρική επιλογή του κόμματος, προσθέτοντας πως «δεν μπαίνουμε σε λογική αριθμών, ούτε σε σύγκριση με άλλα κόμματα όπως κάνει η κυβέρνηση». Ενδεικτικό είναι πάντως πως το 68% της Κ.Ο. της Ν.Δ. ψήφισε υπέρ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ήταν 66%.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 2 αποχές, του Παύλου Πολάκη, ο οποίος εξήγησε ότι διαφωνεί με την παρένθετη μητρότητα και την τεκνοθεσία, και του Όθωνα Ηλιόπουλου, αλλά και ένα «παρών» από τη Νίνα Κασιμάτη.

Επίσης, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς απείχαν.

Από τους ανεξάρτητους οι βουλευτές Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος, Αρετή Παπαϊωάννου δήλωσαν «όχι», και «παρών» ο Μιχάλης Χουρδάκης.

Τα «όχι» της ΝΔ

Αθανασίου Χαράλαμπος
Αραμπατζή Φωτεινή
Γιόγιακας Βασίλειος
Γκίκας Στέφανος
Γκιουλέκας Κων/νος
Δαβάκης Αθανάσιος
Δημοσχάκης Αναστάσιος
Καραγκούνης Κωνσταντίνος
Άννα Καραμανλή
Θεόδωρος Καράογλου
Κατσανιώτης Ανδρέας
Κυριαζίδης Δημήτριος
Λεονταρίδης Θεόφιλος
Μπαραλιάκος Ξενοφώντας
Πασχαλίδης Ιωάννης
Σαλμάς Μάριος
Σαμαράς Αντώνης
Στυλιανίδης Ευριπίδης
Χαρακόπουλος Μάξιμος
Χρυσομάλλης Μιλτιάδης
Επίσης, ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης, ενώ έχει καταγραφεί στο «ναι», επιμένει ότι ψήφισε «όχι».

11 αποχές από το ΠΑΣΟΚ

Από το ΠΑΣΟΚ 11 βουλευτές επέλεξαν αποχή, οι εξής:

Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας, Γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ)
Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδας)
Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνης)
Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας)
Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου)
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου)
Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας)
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας)
Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης)
Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής)
Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας)

Οι αποχές

ΝΔ: 31

Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιού, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

ΠΑΣΟΚ: 11

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαϊδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη.

Νέα Αριστερά: 2

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Φερχάτ Οζγκιούρ

ΣΥΡΙΖΑ: 2

Όθων Ηλιόπουλος, Παύλος Πολάκης, και 1 «παρών» από Νίνα Κασιμάτη.

Δημοφιλέστερα

To Top