MESSINIA PLUS

Βοστώνη: Προς αδελφοποίηση των πόλεων Λόουελ και Καλαμάτας

Εχει δρομολογηθεί η αδελφοποίηση των πόλεων Λόουελ της Μασαχουσέτης με την Καλαμάτα και της Βοστώνης με την Αθήνα, με την πρωτοβουλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλη Καυκά.

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Καυκάς είπε πως «είναι δύο πολύ σπουδαίας σημασίας προσπάθειες τόσο η αδελφοποίηση της ιστορικής πόλης της Καλαμάτας όπου άρχισε η Επανάσταση του 1821 και της πόλης του Λόουελ η οποία και αυτή είναι ιστορική αφού το Λόουελ είναι η πρώτη βιομηχανική πόλη των ΗΠΑ».

Είπε επίσης, πως «καθώς γνωρίζετε ο σημερινός δήμαρχος του Λόουελ Βασίλης Σαμαράς κατάγεται από τη Μεσσηνία. Το καλοκαίρι που ήμουν στην Ελλάδα συνάντησα στην Καλαμάτα τον νέο Δήμαρχο Αθανάσιο Βασιλόπουλο με τους συνεργάτες του και μιλήσαμε για την πιθανότητα αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Στη συνέχεια, φέραμε τον δήμαρχο του Λόουελ κ. Σαμαρά και τον δήμαρχο Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλο σε επικοινωνία και οι δύο δήμαρχοι αντάλλαξαν επίσημες επιστολές που συμφωνούν με την αδελφοποίηση.

»Να σημειώσω ότι το ελληνικό στοιχείο είναι μεγάλο στο Λόουελ με χιλιάδες Ελληνες, πολλοί από τους οποίους είναι από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία. Εγινε αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Λόουελ στο οποίο μίλησα κατά την συνεδρίαση που είχε και την 1η Οκτωβρίου. Εγινε πρόταση από τους δημοτικούς συμβούλους και ψηφίσθηκε ομόφωνα. Μαζί με τον δήμαρχο του Λόουελ καλούμε διάφορους παράγοντες της Ομογένειας σε συνάντηση τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, στις 6:00 μ.μ. στο Δημαρχείο του Λόουελ».

Η αδελφοποίηση Λόουελ – Καλαμάτας θα γίνει τους επόμενους μήνες, ενώ η αδελφοποίηση Αθήνας – Βοστώνης θα ακολουθήσει και θα γίνει το 2021 με τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, και τοποθετείται τον Απρίλιο του 2021.

Ο κ. Καυκάς εξήγησε ότι «η ιδέα και πρωτοβουλία είναι δική μου και το έχουμε συζητήσει πολλές φορές με Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας».

Στην ερώτηση αν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες κι αν έχουν συναινέσει οι δήμαρχοι και τα συμβούλιά τους εκατέρωθεν για αμφότερες τις αδελφοποιήσεις, είπε πως «έχουμε στα χέρια μας επίσημες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και ανταλλαγή επιστολών των Δημάρχων Καλαμάτας και Λόουελ. Μάλιστα, προγραμματίζονται να γίνουν επισκέψεις από εδώ στην Καλαμάτα και από την Καλαμάτα στο Λόουελ».

Τόνισε ακόμα πως «ο δήμαρχος της Βοστώνης Μάρτυ Γουόλς είναι σύμφωνος. Είχαμε μαζί του σύσκεψη στο Δημαρχείο της Βοστώνης πριν μερικές εβδομάδες, ενώ έχουμε επικοινωνήσει και με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Οπωσδήποτε είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να επιμεληθούμε και πρέπει να εργασθούμε σοβαρά. Να σημειώσω ότι πριν αρκετά χρόνια είχε γίνει μία πρώτη επικοινωνία μεταξύ του τότε δημάρχου Αθήνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αείμνηστου δημάρχου Βοστώνης Τόμας Μενίνο, αλλά δεν είχε γίνει επίσημη αδελφοποίηση. Μάλιστα πριν μερικές ημέρες που βρέθηκε στη Βοστώνη ο κ. Αβραμόπουλος μιλήσαμε για το θέμα».

Οταν τον ρωτήσαμε γιατί γίνονται αυτές οι αδελφοποιήσεις και σε τι αποβλέπουν, ο κ. Καυκάς απάντησε πως «είναι μία προσπάθεια για να συνεργαστεί περισσότερο η Ομογένεια μεταξύ της, ενώ παράλληλα να συνεργαστούμε με τους Δήμους και να φέρουμε πόλεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών πιο κοντά. Δεν θα είναι μόνο μία υπογραφή και κάποιες φωτογραφίες, αλλά θα συμπεριλαμβάνει ανταλλαγή αποστολών, με τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν οι σχέσεις με πολιτιστικά, τουριστικά, εμπορικά, ακαδημαϊκά και άλλα προγράμματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταξύ των ανωτέρω πόλεων και την Ελλάδα».

Στην ερώτηση τι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν εδώ, αλλά και στην Ελλάδα, είπε ότι «στόχος είναι να συμμετέχουν οι κάτοικοι των πόλεων αλλά και των μητροπολιτικών τους περιοχών και όσων άλλων θέλουν. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πολύ κόσμο και κάθε μέρα παίρνουμε μηνύματα από επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς αλλά και απλούς ανθρώπους που θέλουν να συμμετάσχουν. Είναι μία ευκαιρία να συμμετάσχουν όλοι.

»Θα κάνουμε επιτροπές που θα αναλάβουν διάφορους τομείς. Με τους δημάρχους επικοινωνούμε τακτικά και συμφωνήσαμε με τον δήμαρχο της Βοστώνης και τον δήμαρχο του Λόουελ όπως οι εκδηλώσεις να είναι αρκετές που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν όλοι. Οπωσδήποτε θα γίνουν κάποιες ξεναγήσεις, εκθέσεις με πολιτιστικό και ιστορικό περιεχόμενο, εκθέσεις προϊόντων και επιχειρήσεων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιμορφωτικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις για την νεολαία και την Παιδεία. Στην αποστολή στην Καλαμάτα θα μπορούσαμε να βάλουμε στο πρόγραμμα και άλλες ιστορικές περιοχές όπως Αρχαία Ολυμπία και Σπάρτη».

Τόνισε πως «το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις στο Λόουελ και την Καλαμάτα θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του τρέχοντος χρόνου. Αυτό για την αδελφοποίηση Αθήνας-Βοστώνης είναι πιο μεγάλο και το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο την Ανοιξη του 2020 με προοπτική η αδελφοποίηση να γίνει την Ανοιξη του 2021».

Ο Βασίλης Καυκάς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, ο δήμαρχος Βοστώνης Μάρτυ Γουόλς και ο δήμαρχος του Λόουελ Βασίλης Σαμαράς. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

Προς αδελφοποίηση των πόλεων Λόουελ και Καλαμάτας καθώς και Βοστώνης με Αθήνα

Βοστώνη: Προς αδελφοποίηση των πόλεων Λόουελ και Καλαμάτας

Δημοφιλέστερα

To Top