ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: “Νεοδημοκράτης που ψηφίζει κάτι άλλο εκτός από Δημήτρη Πτωχό, δεν είναι Νεοδημοκράτης”

Βορίδης: "Ο Δημήτρης Πτωχός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να χειριστεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο αμέσως επόμενο διάστημα"

Αυστηρό μήνυμα κομματικής πειθαρχίας έστειλε από τη Σπάρτη ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, κατά τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου περιφερειάρχη, Δημήτρη Πτωχού. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη σχέση χρόνων που έχει με τον Δημήτρη Πτωχό ήδη επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, και έπλεξε το εγκώμιο στον υποψήφιο περιφερειάρχη, έθεσε τα τρία κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται στις περιφερειακές εκλογές, και τέλος κάλεσε τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν τον Δημήτρη Πτωχό. "Όλη η παράταξη είναι εδώ, στηρίζει τον Δημήτρη Πτωχό, ώστε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνει έτσι όπως πρέπει, εναρμονισμένη με την κυβέρνησή μας για να πετύχουμε τον στόχο μας. Δεν συγχωρούνται λάθη, δεν συγχωρούνται αποκλίσεις, Νεοδημοκράτης που ψηφίζει κάτι άλλο εκτός από Δημήτρη Πτωχό, δεν είναι Νεοδημοκράτης. Όλη η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει τον Δημήτρη", συμπλήρωσε χαρακτηριστικά στέλνοντας αυστηρό μήνυμα.

IMG-7556

"Όταν μου ζητήθηκε να επιλέξω το πού θα πάω στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στήριξης που δίνουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπα εγώ είμαι για μία περιφέρεια: τη Λακωνία, την αγαπώ, είναι το σημείο που θέλω πάντα να βρίσκομαι.

Είπε για τα προβλήματα ο υποψήφιος περιφερειάρχης. Εγώ πρέπει να πω τι αισθάνομαι εγώ κάθε φορά που βρίσκομαι στη Λακωνία. Ότι αυτός είναι ένας τόπος μαγικός, πανέμορφος, μοναδικός, με απίθανο ιστορικό βάρος, με μία αίσθηση μοναδική, που έχει επίσης ένα τεράστιο πλεονέκτημα: τους Λάκωνες. Το τεράστιο πλεονέκτημα της Λακωνίας είναι οι άνθρωποι της και αυτό βεβαίως, για να είμαστε απολύτως συνεννοημένοι αποτυπώνεται και στα εκλογικά αποτελέσματα. Βρισκόμαστε επίσης στην περιοχή η οποία έχει ξεκάθαρη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, διαχρονικά κάτι που την κάνει ακόμα ποια αγαπημένη σε μένα.

Δημήτρης Πτωχός. Πρέπει να σας πω μερικά πράγματα για το Δημήτρη. Που γνωριστήκαμε. Γιατί τελευταία είναι και λίγο της μόδας λόγω των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού. Βλέποντας Δημήτρη την ομάδα σου και όλες αυτές τις ισχυρές παρουσίες, αλλά και την ισχυρή παρουσία γυναικών από τη Λακωνία, λέω ότι ο τρόπος με την οποία γίνεται η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού είναι αυτός.

"Όταν επιλέγεις νέους, συγκροτημένους, σοβαρούς, μαχητικούς ανθρώπους, με πολιτική παιδεία με πολιτική πορεία και περγαμηνές, έτσι φτιάχνεις το καινούργιο πολιτικό προσωπικό. Δεν το φτιάχνεις ούτε μιντιακά,  ούτε με ουρανοκατέβατους, ούτε με περαστικούς"

Το χτίζεις βήμα-βήμα μέσα από τις επιλογές που κάνεις ως παράταξη. Αυτός είναι ο τρόπος που φτιάχνεις το πολιτικό αύριο.

Γνωριστήκαμε σε εξαιρετικά δύσκολη πολιτική συγκυρία για τη χώρα. Με τον Δημήτρη συνεργαστήκαμε την περίοδο πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, που μεταφέρει πάντα τη στήριξή του και τους χαιρετισμούς του ειδικά στο Δημήτρη. Γιατί τότε ήταν η πολύ δύσκολη εποχή που έπρεπε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια να κάνουμε πυκνά πολλές μεταρρυθμίσεις, να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της, να την πάμε στο επόμενο βήμα. Ο Δημήτρης στο στενό επιτελείο επιτελείο του τότε Πρωθυπουργού. Εγώ σε πρώτη φάση Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και μετά Υπουργός Υγείας και από μένα στενή συνεργασία για να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα πράγματα.

 

"Από τότε ο Δημήτρης είχε ξεχωρίσει από όλο το επιτελείο γιατί; Μεθοδικός, οργανωμένος, συγκροτημένος, αναλυτικός, ήταν ο άνθρωπος που έβαζε τα πράγματα σε μία πορεία και σε μία τροχιά. Και για αυτό όταν τέθηκε το όνομα του στη συζήτηση για το ποιος μπορεί να είναι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αμέσως εγώ που γνώρισα το Δημήτρη είπα ότι αυτός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να χειριστεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο αμέσως επόμενο διάστημα"

Τι πρόκειται να γίνει στην επόμενη περίοδο και αυτό περνάει μέσα από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Θα σας κάνω μία σύνδεση με το τι συμβαίνει στη χώρα και με το τι ειδικά πρόκειται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Ποια ήταν η πρώτη μας τετραετία; Η πρώτη τετραετία ήταν που παλεύαμε ακόμα να μπορέσουμε να επιτύχουμε την έξοδο ουσιαστικά από τις δεσμεύσεις τις οποίες είχαμε της ενισχυμένης εποπτείας, να μπορέσουμε να ανακτήσουμε επενδυτική βαθμίδα. Η πρώτη μας τετραετία είναι αυτή που διορθώνουμε την καταστροφή που είχε γίνει από την αριστερή διακυβέρνηση, σταθεροποιούμε τη χώρα, την βάζουμε σε αναπτυξιακή τροχιά.

Τι είναι η δεύτερη τετραετία; Η δεύτερη τετραετία επίσης έχει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, πάρα πολύ κρίσιμο. Θυμάστε που πέρασε μια περίοδος που στην πραγματικότητα οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές και η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση της χώρας, το μεγάλο θέμα που είχαμε είναι ότι δεν είχαμε καθόλου χρήματα – έπρεπε από παντού να περιορίσουμε, να μαζευτούμε, να σφίξουμε, προκειμένου να κρατήσουμε τη χώρα και ταυτόχρονα να κάνουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις για να μπορέσουμε να πάμε στο επόμενο βήμα.


Ποια είναι η φάση τώρα; Έχουμε εξασφαλίσει απίστευτα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χώρα για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχει πρόσβαση σε σημαντικά, σημαντικότατα ποσά. Και ποιος θα τα διαχειριστεί αυτά τα σημαντικά, σημαντικότατα ποσά; Στα πλαίσια ενός σχεδίου ναι, η κεντρική κυβέρνηση, αλλά μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα πάνε στα ταμεία των περιφερειών. Γιατί οι περιφέρειες είναι το βασικό αναπτυξιακό μας εργαλείο.

Ποιο είναι το κρίσιμο ζήτημα εδώ; Τρία θέματα έχουμε. Πρώτον, να ξέρουμε ότι το ταμείο έχει αυστηρούς, αυστηρότατους χρόνους απορρόφησης – δεν τα απορροφάς, τα χάνεις. Άρα κρίσιμο για τη χώρα η απορρόφηση. Δεύτερον, να μην επαναληφθούν τα λάθη των αναπτυξιακών εργαλείων των προηγούμενων περιόδων – γιατί στη χώρα έχουν πέσει πολλά λεφτά και δεν έκανε σωστή χρήση, δεν τα χρησιμοποίησε με τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα που έπρεπε. Αυτό έχει δύο διαστάσεις: σωστή επιλογή των αξόνων – τι έργα θέλουμε, πώς σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα λεφτά, ποιες είναι οι υποδομές που θέλουμε να φτιάξουμε, πώς αυτά θα τοποθετηθούν με τον σωστό τρόπο – και ταχύτητα στην απορρόφησή τους για να μην χαθούν. Και τρίτον, που είναι εξίσου κρίσιμο και σημαντικό, διαφανής διαχείριση όλων αυτών των σημαντικών ποσών υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.


Αυτοί οι τρεις άξονες είναι που θα καθορίσουν το μέλλον. Και επειδή πολλά περνάνε μέσα από τις περιφέρειες, θα μου επιτρέψετε να πω στους πολίτες ευρύτερα ότι η επιλογή των περιφερειακών αρχών έχει εξαιρετική κρισιμότητα – και για τις περιοχές, αλλά και συνολικά για τη χώρα. Εδώ δεν πρέπει να κάνουμε λάθη. Είναι κρίσιμο ποιος θα βρίσκεται, ποια ομάδα θα βρίσκεται, στη διοίκηση των περιφερειών. Και εδώ η Πελοπόννησος έχει πείρα – και έχει πείρα και από λάθη, και από αδιαφανείς διαχειρίσεις, και από πελατειακές σχέσεις στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Και αυτή την πείρα οι πολίτες πρέπει να την αξιοποιήσουν και πρέπει να το κατανοήσουν.

 

"Δύο πράγματα είναι κρίσιμα εδώ – δύο πράγματα που συντρέχουν στο πρόσωπο του Δημήτρη Πτωχού και της ομάδας του: η ακεραιότητα και η ηθική και η εντιμότητα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος – απολύτως κρίσιμο μέγεθος – και δεύτερο η κοινή αντίληψη με την κεντρική κυβέρνηση για τον τρόπο που θα γίνει η αξιοποίηση αυτών των χρημάτων. Εάν δεν συντρέξουν και τα δύο, τότε αυτή η τεράστια ευκαιρία που έχει η Πελοπόννησος, θα χαθεί"


Άρα, λοιπόν, είμαστε όλοι εδώ: οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας – όχι μόνο αυτού του νομού, αλλά και διπλανών νομών – ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δι’ εμού είναι εδώ, στηρίζει τον Δημήτρη Πτωχό και όλους εσάς σε αυτή την προσπάθεια. Το κόμμα μας και οι τοπικές μας, οι ΔΕΕΠ, είναι εδώ. Όλη η παράταξη είναι εδώ, στηρίζει τον Δημήτρη Πτωχό, ώστε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνει έτσι όπως πρέπει, εναρμονισμένη με την κυβέρνησή μας για να πετύχουμε τον στόχο μας.

"Δεν συγχωρούνται λάθη, δεν συγχωρούνται αποκλίσεις, Νεοδημοκράτης που ψηφίζει κάτι άλλο εκτός από Δημήτρη Πτωχό, δεν είναι Νεοδημοκράτης. Όλη η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει τον Δημήτρη"

Μένουνε λίγες μέρες ακόμα, θα δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, βεβαίως και οι υποψήφιοι αλλά όχι μόνο: όλοι μας θα δώσουμε τη δική μας συνεισφορά στην προσπάθεια που κάνει η παράταξη αυτή. Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε στον Δημήτρη, το κάνουμε γιατί ξέρουμε όλους εσάς, το κάνουμε όμως κυρίως γιατί θέλουμε την επόμενη ημέρα η Πελοπόννησος να έχει έναν περιφερειάρχη που θα μπορεί αρμονικά να συνεργαστεί με την κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχουμε το ευρύτερο σχέδιό μας. Για το καλό της Πελοποννήσου, για το καλό της χώρας.

Καλόν αγώνα, καλή δύναμη, θα πανηγυρίσουμε όλοι μαζί τη μεγάλη νίκη σε δυο εβδομάδες. Να είστε καλά!"

 

Βορίδης: “Νεοδημοκράτης που ψηφίζει κάτι άλλο εκτός από Δημήτρη Πτωχό, δεν είναι Νεοδημοκράτης”
To Top