ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Βόμβες” Μαργέλη: “Η εκάστοτε Κυβέρνηση να σέβεται το Σύνταγμα και να μην συμπεριφέρεται σαν να ήταν καθεστώς”

Μαργέλης: “Ό,τι συσκοτίστηκε να φωτιστεί, ό,τι συγκαλύφθηκε να αποκαλυφθεί”

Λάβρος και χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κωνσταντίνος Μαργέλης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου. Ο πρόεδρος των Δικηγόρων Καλαμάτας έδωσε τις δικές του ευχές για το 2023  με μια ομιλία-μανιφέστο, στηλιτεύοντας τις απόπειρες παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, αλλά και την ακρίβεια που προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με επιδόματα.  Ζητώντας παράλληλα τη διαφύλαξη της διάκρισης των εξουσιών, της ισονομίας των πολιτών και την απόδοση ευθυνών. Καυστικός απέναντι στην Κυβέρνηση δήλωσε μεταξύ άλλων: “Το Κράτος να μην εξοντώνει με δυσανάλογα βάρη τους πολίτες, τους επαγγελματίες με κεφαλικούς φόρους και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να τους καθιστά «επαίτες» και στη συνέχεια να προσπαθεί να τους ελέγχει με πάσης φύσεως επιδόματα…Η εκάστοτε Κυβέρνηση να σέβεται το Σύνταγμα, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών, να συναισθάνεται το χρονικά περιορισμένο της θητείας της και να μη συμπεριφέρεται, όπως διαχρονικά είθισται, σα να ήταν καθεστώς”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

“Σεβασμιότατε, με την ευκαιρία της κοπής της βασιλόπιτάς του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ευχηθείτε και προσευχηθείτε, ώστε την νέα χρονιά που ήδη διανύουμε, να αναζητούμε με φώτιση και να καταλήγουμε στην δίκαιη κρίση, ευχόμενοι και εμείς, σε εσάς, μακροημέρευση με υγεία, ώστε να συνεχίσετε να πηδαλιουχείτε, σταθερώς, το σκάφος της Εκκλησίας και να ασκείτε το βαρυσήμαντο ποιμαντικό σας έργο, τόσο κατά το πνευματικό του μέρος, όσο και κατά το μέρος της κοινωνικής αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας.
Δυστυχώς, τις αληθινά υπέροχες ευχές που ανταλλάσσουμε όλοι, επί την ευκαιρία της ενάρξεως της νέας χρονιάς, μετά από λίγες ημέρες τις «ξεχνάμε» (για να τις «θυμηθούμε» πάλι του χρόνου τέτοια εποχή), ενώ στην πραγματικότητα τις περισσότερες από τις ευχές αυτές, ακόμα και τις πιο μεγάλες, π.χ. για παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη, είναι στο χέρι μας, στο χέρι όλου του κόσμου, να τις πραγματοποιήσουμε.
Αυτές τις ημέρες, που ο καθένας εύχεται ό,τι θεωρεί σημαντικότερο για τη νέα χρονιά, οι δικές μου ευχές είναι για την Ελλάδα. Γιατί, όπως διδαχτήκαμε και στη Νομική Σχολή, αν δεν φτιάξουμε το ελληνικό κράτος, ούτε η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει, ούτε το επάγγελμά μας μπορούμε να ασκήσουμε ως δικηγόροι, ούτε τα δικαιώματά μας μπορούμε να απολαύσουμε ως πολίτες.

Εύχομαι, λοιπόν, το 2023:

1.Η Ελληνική Πολιτεία να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, με μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν τη διάκριση των εξουσιών, την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, την τήρηση της νομιμότητας και την απόδοση των προβλεπόμενων ευθυνών.

“2.Η εκάστοτε Κυβέρνηση να σέβεται το Σύνταγμα, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών, να συναισθάνεται το χρονικά περιορισμένο της θητείας της και να μη συμπεριφέρεται, όπως διαχρονικά είθισται, σα να ήταν καθεστώς”

3.Το Κράτος να μην εξοντώνει με δυσανάλογα βάρη τους πολίτες, τους επαγγελματίες με κεφαλικούς φόρους και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να τους καθιστά «επαίτες» και στη συνέχεια να προσπαθεί να τους ελέγχει με πάσης φύσεως επιδόματα.

4.Οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις πολιτικές διαδικασίες, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση όχι μόνο της Δημοκρατίας, αλλά πολλές φορές -ιδίως όταν δεν λειτουργούν οι θεσμοί- και των ίδιων των δικαιωμάτων τους.

5.Η Δικαιοσύνη να αποκρούει κάθε απόπειρα παρέμβασης στο έργο της, ώστε να αποδίδεται στην πράξη με όρους ισονομίας, χωρίς την παραμικρή υπόνοια διαφορετικής μεταχείρισης πολιτικών προσώπων ή ισχυρών οικονομικών παραγόντων της Χώρας.

6.Οι Ανεξάρτητες Αρχές να μπορούν να ασκήσουν και να ασκούν αποτελεσματικά τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελεγκτικές τους αρμοδιότητες.

7.Ο Τύπος να ανταποκρίνεται στο συνταγματικό του καθήκον να ελέγχει την εξουσία, να ερευνά, να ενημερώνει, να αποκαλύπτει, να ασκεί κριτική.

Και τέλος
Ό,τι συσκοτίστηκε να φωτιστεί, ό,τι συγκαλύφθηκε να αποκαλυφθεί.

Καλή και τυχερή χρονιά να έχουμε!
Εύχομαι υγεία και δύναμη στους συλλειτουργούς στην απονομή της Δικαιοσύνης, στους Δικηγόρους, στους Δικαστές και στους δικαστικούς υπαλλήλους, και σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τις δικές τους μάχες για τη Δημοκρατία και τα θεμελιώδη ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα”.

“Βόμβες” Μαργέλη: “Η εκάστοτε Κυβέρνηση να σέβεται το Σύνταγμα και να μην συμπεριφέρεται σαν να ήταν καθεστώς”
To Top