ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Βόμβα” οι νέες αναλύσεις των λυμάτων στην Καλαμάτα: “Σε 800 τα πιθανά ενεργά κρούσματα”

Συνεχίζεται η ψυχρολουσία των Μεσσήνιων με τα σοκαριστικά αποτελέσματα των νέων αναλύσεων στις οποίες προέβη η ΔΕΥΑΚ μέσω εργαστηρίου στην Αθήνα, που “δείχνουν σταθερή εξέλιξη με μια μικρή αυξητική τάση του ιικού φορτίου στα λύματα με πιθανά ενεργά 800 κρούσματα”.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Να σημειωθεί ότι τα νέα δείγματα, 15 συνολικά, ελήφθησαν Κυριακή και Δευτέρα από 6 διαφορετικά σημεία της πόλης (αγωγούς, φρεάτια λυμάτων, τη Βέργα, την είσοδο του Βιολογικού, τον χώρο εκφόρτωσης των βυτιοφόρων αστικών λυμάτων από άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, τον αγωγό της Μεσσήνης) και τα 15 δείγματα λυμάτων στάλθηκαν στα “Αναλυτικά Εργαστήρια ΑΕ” που έδωσαν σήμερα το πρωί τα νέα σοκαριστικά αποτελέσματα.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: “ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ”

Ο Δήμαρχος συνέστησε ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων και διευκρίνισε ότι ο αριθμός αυτός των ενδεχόμενων κρουσμάτων υπολογίζεται “βάσει εκτιμήσεων από συγκεκριμένο μαθηματικό μοντέλο, που εμπεριέχει όμως μεγάλη αβεβαιότητα”.

Όπως είπε, στην είσοδο του Βιολογικού εντοπίστηκαν την Κυριακή 12.000 αντίγραφα του ιού ανά λίτρο λυμάτων (την περασμένη Παρασκευή είχαν εντοπιστεί 9.000) γεγονός που δείχνει και την αυξητική τάση του ιού στον πληθυσμό, και δίνει κατ’ εκτίμηση 800 φορείς του ιού! Σε επιμέρους μετρήσεις που έγιναν τη Δευτέρα στους υπόλοιπους αγωγούς-εκτός Βιολογικού- διαπιστώθηκε μη ανιχνεύσιμο φορτίο, επομένως το ιικό φορτίο εντοπίζεται μόνο στην είσοδο του Βιολογικού Καλαμάτας, όπου και συγκεντρώνονται  όλα τα λύματα.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ

Τέλος, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν, δυο φορές την εβδομάδα, “για να καταγράφουμε την τάση της πανδημίας, την τάση, και όχι τα κρούσματα”, όπως υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι, “για αυτά γίνονται τεστ, και ευτυχώς διατηρούμαστε ακόμα χαμηλά”.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ

“Εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων από την είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού και σημείων του δικτύου ακαθάρτων της Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2021, προκειμένου να διαπιστωθεί πιθανή ανίχνευση SARS-CoV-2, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων. Τα δείγματα ελήφθησαν στις 8-9 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα από τα «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.» για λογαριασμό της Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας, στο υπ’ αριθμ. 31102051 δείγμα από την είσοδο του Βιολογικού ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο SARS-CoV-2.

Δείτε τα αποτελέσματα: ΕΙΣΟΔΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΑΓΩΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣΑΓΩΓΟΣ ΒΕΡΓΑΣΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΙΑ Α6ΑΓΩΓΟΣ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣΔΕΞΑΜΕΝΗ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ

Πάντως, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στον κόσμο της Καλαμάτας για την απόκλιση αυτή, το χάσμα,  που υπάρχει μεταξύ των κρουσμάτων που εντοπίζονται και καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση, και των αποτελεσμάτων που δίνουν τα λύματα, ως προς το ιικό φορτίο. Δηλαδή, την Κυριακή και Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά μόλις 16 κρούσματα στη Μεσσηνία, ενώ το ίδιο διάστημα οι αναλύσεις των λυμάτων δίνουν κατά προσέγγιση πιθανά 800 (!) ενεργά κρούσματα.

Βεβαίως, τα τεστ που γίνονται από τον ΕΟΔΥ καθημερινά δεν ξεπερνούν τα 500 στη Μεσσηνία, αριθμός πολύ μικρός αναλογικά με τον πληθυσμό του Νομού, και επομένως τα λίγα κρούσματα που καταγράφονται να μην είναι τελικά ενδεικτικά της επιδημιολογικής κατάστασης του πληθυσμού, σε αντίθεση με τα λύματα του Βιολογικού, όπου εκεί αναλύονται  υποχρεωτικά τα λύματα όλης της πόλης.

Μαίρη Περδικέα

To Top