Βιβλίο

Βιβλιόπολις: Συζήτηση με θέμα «Τουρκικός Αναθεωρητισμός – Ελληνική Ασπίδα» την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΛΛΙΑ "ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ - Αναθεωρητισμός"

Το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ και οι εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ σας προσκαλούν σε συζήτηση με θέμα: «Τουρκικός Αναθεωρητισμός – Ελληνική Ασπίδα», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ - Αναθεωρητισμός, την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, ώρα 19:00, στην Αίθουσα Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (Αριστομένους 33, 4ος όροφος).
Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι δικηγόροι: Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Καούνης
Είσοδος με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
Επιμέλεια εκδήλωσης Σωτήρης Θεοδωρόπουλος

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Βορείως των συνόρων μας, στη βαλκανική μας γειτονιά, η ιστορία επαναλαμβάνεται και εκδικείται. Σερβία και Κόσοβο συζητούν αλλαγή συνόρων και ανταλλαγή πληθυσμών. Ταυτόχρονα, ο εξ ανατολών γείτονας, η Τουρκία προσβάλλει ευθέως τα ελληνικά σύνορα και αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδος.
Ο Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, πρέσβης σε Ουάσινγκτον, Σκόπια και Τίρανα, στο νέο βιβλίο του θέτει τα ακόλουθα ζητήματα:
- Ο αναθεωρητικός επεκτατισμός της Τουρκίας, η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και η προσβολή των ελληνικών συνόρων.
- Το δόγμα εθνικής ασφάλειας απέναντι στις συμβατικές στρατιωτικές προκλήσεις και τον ασύμμετρο πόλεμο. Το μάθημα του Έβρου.
- Ισχύει η αρχή μη αλλαγής των συνόρων; Τι ακριβώς έγινε στα Βαλκάνια; Γιατί πρέπει να ανησυχούμε από μία νέα αλλαγή συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σταθμίσουμε το εθνικό μας συμφέρον.
- Πώς συμβιβάσθηκε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της απόσχισης με τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών;
- Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία. Εκτίμηση για τη στάση των γειτόνων μας σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία. Ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας έναντι των Τιράνων.
- Τουρκία και Ελλάδα: τελικά υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρού ή η δύναμη του Δικαίου;
Εκτός από την επίκληση, επιβάλλεται η μετατροπή του Διεθνούς Δικαίου σε πράξη και απαιτείται η άμεση ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων και των διπλωματικών μας συνεργειών.
Θεωρεί μονόδρομο την ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Τουρκία και ταυτόχρονα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυση της εθνικής άμυνας σε συνδυασμό με την άσκηση αποτελεσματικής διπλωματίας είναι η καλύτερη επένδυση στην ειρήνη που καθημερινά υπονομεύεται από την επιθετική και αναθεωρητική Τουρκία.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή. Κατάγεται από την ορεινή Γορτυνία (Στεμνίτσα).
Πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πιστοποιητικό σπουδών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Ως Διπλωμάτης υπηρέτησε υπό 11 κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών: στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Επιτετραμμένος στη Λιβύη, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Παρατηρητών στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην πΓΔΜ. Πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος στην πΓΔΜ, Πρέσβης στην Αλβανία, Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη τοποθετήθηκε Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον (2005-2009).
Τον Ιανουάριο του 2007 βραβεύτηκε στην Ουάσινγκτον με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για το έργο του στα Βαλκάνια.
Εισηγητής στο Μεταπτυχιακό «Δίπλωμα για τις Διαπραγματεύσεις» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Ασφάλεια και Συνεργασία στην Μεσόγειο» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο New York College.

Στον Αλέξανδρο Π. Μαλλιά για το βιβλίο “Τα σύνορα – Αναθεωρητισμός”, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο “Παναγιώτης Φωτέας” για βιβλίο δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού, το οποίο προκήρυξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη μνήμη του πρώτου αιρετού νομάρχη Μεσσηνίας και επί σειρά ετών γενικού γραμματέα στο υπουργείο Πολιτισμού Παναγιώτη Φωτέα.

Βιβλιόπολις: Συζήτηση με θέμα «Τουρκικός Αναθεωρητισμός – Ελληνική Ασπίδα» την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου

Δημοφιλέστερα

To Top