Βιβλίο

Το βιβλίο του “Ο Τζίμης στην Κυψέλη”, παρουσίασε ο Χρ. Χωμενίδης στην Καλαμάτα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, στην αίθουσα Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (Αριστομένους 33, 4ος όροφος) η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου.Α. Χωμενίδη, “Ο ΤΖΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ”, ύστερα από πρόσκληση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας προς το συγγραφέα.

XOMENIDHS-DSC-1374

XOMENIDHS-DSC-1375

XOMENIDHS-DSC-1378

XOMENIDHS-DSC-1380

XOMENIDHS-DSC-1382

xomenidis-DSC-1359

xomenidis-DSC-1361

xomenidis-DSC-1381

xomenidis-DSC-1399

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Παναγιώτα Κουμάντου,
και το συγγραφέα προλόγισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, Βασίλειος Μπαζάνης.

XOMENIDHS-DSC-1384

XOMENIDHS-DSC-1386

XOMENIDHS-DSC-1396

XOMENIDHS-DSC-1398

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Νικολέττα Κολυβάρη και αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός Λεωνίδας Βέλλης, μέλος του ΜΕΘ (Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο). Την εκδήλωση υποστήριξε το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ της Δήμητρας Δημοπούλου.

Σύνοψη του βιβλίου “Ο Τζίμης στην Κυψέλη ”
Ο Χ.Α.Χωμενίδης εμπνέεται ευθέως από το σήμερα. Γράφει ένα -σχεδόν- ρεαλιστικό μυθιστόρημα, το οποίο διαδραματίζεται στην Αθήνα του 2021 και διαλαμβάνει ό,τι μάς αγγίζει, μάς συγκινεί, μάς τρομάζει.

Ο κεντρικός του ήρωας, Τζίμης Παπιδάκης, παιδί των 60’ς και των 70’ς, γιός μιας θυρωρίνας, υιοθετημένος από έναν παλιό πρωταγωνιστή του Εθνικού Θεάτρου, βρίσκεται -στο κατώφλι των εξήντα του- ένα βήμα πριν από την εκπλήρωση τού μεγάλου του ονείρου.

Να αναδειχθεί στον πρώτο και καλύτερο θεατρικό επιχειρηματία στην Ελλάδα.

Το θέατρο που έχει κληρονομήσει στη Φωκίωνος Νέγρη και που -επί σαράντα σχεδόν χρόνια- ανέβαζε παραστάσεις τρίτης κατηγορίας, φτηνές φαρσοκωμωδίες και επιθεωρήσεις τής συμφοράς, να γίνει ο ομφαλός της θεατρικής Αθήνας.

Έχει αξιοποιήσει ο Τζίμης άριστα την πανδημία. Κατά την καραντίνα έχει ανακαινίσει εκ θεμελίων το θέατρό του. Έχει αγκαζάρει με γενναιόδωρες προκαταβολές την αφρόκρεμα των ηθοποιών, των συγγραφέων, των σκηνοθετών, των μουσικών… Όλους όσους υπό κανονικές συνθήκες τον σνόμπαραν, τον θεωρούσαν παρακατιανό κληρονόμο ενός ένδοξου ονόματος.

Η παράσταση που προετοιμάζει, «Ο Περονόσπορος», έχει όλες τις προδιαγραφές για να θριαμβεύσει. Ο Τζίμης διατελεί σε υπερδιέγερση. Λαχταρά όχι το επιχειρηματικό κέρδος μα την υπαρξιακή δικαίωση. Ο Τζίμης Παπιδάκης, με το κιμπαριλίκι του, με τα ακριβά κοστούμια και με τις αρχοντικές χειρονομίες του, είναι ένας τύπος της πιάτσας. Συνάμα δε ένας ελαφροϊσκιωτος, όπως όλοι μας. Μέσα του ζει ο παιδικός εαυτός και οι πεθαμένοι του. Με εκείνους συνδιαλέγεται, σε εκείνους δίνει λογαριασμό. Κι ας επιμένει ότι απεχθάνεται τη νοσταλγικότητα.

Μια ανάσα πριν από τον θρίαμβό του, εξαιτίας μιάς τυχαίας συνάντησης με έναν απελπισμένο, αδίστακτο άνθρωπο, ο Τζίμης Παπιδάκης θα καταστραφεί. Θα τον συντρίψει η νέα πραγματικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των fake news, των δολοφονιών χαρακτήρων. Εν πλήρει συγχύσει αθώος, ανίκανος να υπερασπισθεί τον εαυτό του, θα δοθεί βορά σε ένα αφιονισμένο πλήθος που ηδονίζεται να κατασπαράζει. Που κοχλάζει μεταξύ οίκτου και οργής.

Ο Τζίμης Παπιδάκης είναι ένας αναλογικός άνθρωπος σε ένα ψηφιακό σύμπαν. Στο πρόσωπό του οι επερχόμενες γενιές παίρνουν αιματηρή εκδίκηση από τις προηγούμενες. Κανείς δικός του δεν μπορεί να προστατεύσει τον Τζίμη. Ούτε η δεκαεννιάχρονη κόρη του, που ανήκει στο μέλλον. Ούτε καν η Κυψέλη, η οποία αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και από πατρίδα του μεταμορφώνεται σε έναν άξενο για εκείνον τόπο.

«Ο Τζίμης στην Κυψέλη» είναι το ρέκβιεμ όσων ανεπαισθήτως μένουν πίσω, σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία. Η επί του φοβερού βήματος απολογία ενός καλού ανθρώπου που απλώς τον ξεπερνάει η εποχή.

To Top