ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας: “Σε 18 μήνες 20 αεροπλάνα θα πετάνε στην 120 ΠΕΑ”-Πως θα αξιοποιηθεί το Στρατόπεδο

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ- ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

100.000.000 ευρώ το όφελος σε βάθος δεκαετίας σύμφωνα με τη στρατιωτική ηγεσία

Σε Διεθνή Πτέρυγα Εκπαίδευσης Μάχης αναβαθμίζεται η 120 ΠΕΑ και σε 18 μήνες θα πετούν 20 αεροπλάνα! Αυτά δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας στους βουλευτές Μεσσηνίας που τον επισκέφτηκαν, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρο Κωνσταντινέα, επισημαίνοντας ότι θα γίνει παράλληλα αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, των σωστικών, αλλά και την αναβάθμιση του ΣΕΘΕ (Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης), προκειμένου να ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις Εκπαίδευσης των μαχητικών αεροσκαφών.
Η εξέλιξη αυτή αποτιμάται από οικονομικοτεχνική μελέτη της στρατιωτικής ηγεσίας ότι θα αποφέρει 100.000.000 ευρώ σε βάθος 10ετίας.

Ο Δημήτρης Βίτσας επιβεβαίωσε το κλείσιμο του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Καλαμάτας- όπως και όλων των Κέντρων Νεοσυλλέκτων στη χώρα- και οι νεοσύλλεκτοι θα παρουσιάζονται απευθείας στις Μονάδες όπου και θα υπηρετούν, επομένως αλλάζει πλήρως ο τρόπος κατάταξης στο Στρατό. Το κλείσιμο των Κέντρων Νεοσυλλέκτων βασίζεται στους σχεδιασμούς της στρατιωτικής ηγεσίας που υπάρχουν εδώ και μια δεκαετία αλλά για λόγους πολιτικού κόστους ποτέ δεν εφαρμόστηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Βασικός στόχος είναι η εξοικονόμηση δαπανών αλλά και η ενίσχυση των μονάδων της παραμεθορίου.
Μετά την απενεργοποίηση των στρατοπέδων, τα στρατιωτικά οικήματα και οι στρατιωτικές λέσχες υπάγονται στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), ώστε με συγκεκριμένη διαδικασία, να αποδοθούν στη τοπική κοινωνία.
Επομένως, όπως επισημαίνεται και σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι Βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, πρέπει άμεσα, με συντονισμένο και συντεταγμένο τρόπο να καταρτιστούν και να υποβληθούν προτάσεις για την όσο το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση του στρατοπέδου Καλαμάτας.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ- ΕΦΟΡΙΑ- ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Η έκταση των 220 στρεμμάτων του Στρατοπέδου εκτιμάται ότι μπορεί να έχει πολλαπλές χρήσεις.
Στις σκέψεις του Υπουργείου είναι η παραχώρηση της χρήσης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (κατά το πρότυπο του στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, και του Στρατοπέδου των Χανίων), προκειμένου να αξιοποιηθούν οι εκτάσεις αυτές, αφενός για δημόσιες υπηρεσίες, εν προκειμένω για τη μετεγκατάσταση της Αστυνομίας και της Εφορίας, που αυτή τη στιγμή πληρώνουν συνολικά 350.000 ευρώ το χρόνο στα κτήρια που στεγάζονται. Στα σχέδια είναι να μεταφερθούν και άλλες δημόσιες υπηρεσίες στους χώρους του στρατοπέδου, καθώς υπάρχουν ήδη οι υποδομές.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μάλιστα, ο Πέτρος Κωνσταντινέας επανέλαβε πρόταση που είχε κάνει πριν από 1,5 χρόνο, για ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Πολιτικής Προστασίας σε τμήμα των 220 στρεμμάτων του Στρατοπέδου. Στην Ελλάδα λειτουργεί μόνο ένα, στη Θεσσαλονίκη, και προτείνεται από τον βουλευτή Μεσσηνίας, να ιδρυθεί και ένα στην Καλαμάτα-μιας και είναι σεισμογενής περιοχή, και θα ήταν πρόσφορο να συγκεντρωθούν οι Υπηρεσίες που σχετίζονται με αντιμετώπιση κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην πόλη της Καλαμάτας.

Η παραχώρηση της χρήσης του χώρου-αφού αποστρατιωτικοποιηθεί- εκτιμάται ότι θα έχει ανταποδοτικά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ “ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ” ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη συνέχεια θα παραχωρηθούν χώροι και για την κάλυψη των αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του Δήμου Καλαμάτας. Όπως επισημάνθηκε ο Δήμος Καλαμάτας θα ερωτηθεί για τυχόν ανάγκες του και θα του παραχωρηθεί η κατάλληλη έκταση. Μάλιστα αύριο θα γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση του Δημήτρη Βίτσα με τον Παναγιώτη Νίκα όπου θα δοθούν οι εξηγήσεις, θα λυθούν απορίες και θα αναπτυχθεί αναλυτικά το σχέδιο της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για Στρατόπεδο και 120 ΠΕΑ.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στον χώρο του Στρατοπέδου. “Δεν υπάρχει απολύτως καμία τέτοια περίπτωση. Το αποκλείω κατηγορηματικά!”, δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας, λέγοντας πως η ίδια φήμη υπάρχει για κάθε στρατόπεδο που κλείνει.

Τέλος, σε δεύτερη φάση και αφού πρώτα ικανοποιηθούν οι ανάγκες στέγασης των Δημοσίων Υπηρεσιών και του Δήμου Καλαμάτας και των Δομών του, υπάρχει στις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας η αξιοποίηση ενός μέρους της έκτασης και από ιδιώτες. Ο χώρος είναι ιδανικός, και όπως έχει πει και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, “πρόκειται για το καλύτερο οικόπεδο με θέα στην πόλη”, οπότε υπάρχουν σκέψεις για τουριστική αξιοποίηση ενός τμήματός του.
Προέχει πάντως ο σχεδιασμός για τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τον Δήμο Καλαμάτας και έπονται οι υπόλοιποι σχεδιασμοί.

Μαίρη Περδικέα

Βίτσας: “Σε 18 μήνες 20 αεροπλάνα θα πετάνε στην 120 ΠΕΑ”-Πως θα αξιοποιηθεί το Στρατόπεδο
To Top