ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βήμα προς βήμα πως θα πάρετε το κοινωνικό μέρισμα

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.koinonikomerisma.gr

Το σύστημα θα απαντά αυτόματα και αμέσως αν κάποιος είναι δικαιούχος του μερίσματος ή όχι

Με έξι βήματα θα μπορούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος να κάνουν την σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr η οποία αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

Διευκρινήσεις έδωσαν σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο ΓΓ Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας σχετικά με τα βήματα που απαιτούνται για την αίτηση. Συγκεκριμένα:

1) Μπαίνετε στο www.koinonikomerisma.gr με τον προσωπικό κωδικό σας πρόσβασης (κωδικούς του taxisNet) στην φορολογική βάση (θα ανοίξει εντός Νοεμβρίου)

2) Επιβεβαιώνετε ΑΜΚΑ, email και αριθμό κινητού τηλεφώνου. Εμφανίζεται μια φόρμα με προσωπικά στοιχεία. Προσθέτετε κινητό τηλέφωνο και email. Το κοινωνικό μέρισμα υπολογίζεται με το ύψος του εισοδήματος που εμφανίζεται στο Α21.

3) Συμπληρώνετε iban ώστε να πιστωθούν τα χρήματα. Το υπουργείο προτείνει να χρησιμοποιηθεί ένας ακατάσχετος λογαριασμός. Αυτά τα χρήματα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Έπειτα, θα εμφανιστούν στη φόρμα όλα τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία του κάθε ενδιαφερόμενου προσυμπληρωμένα. Θα πρέπει να κάνετε έλεγχο για πιθανά λάθη. Τα στοιχεία είναι με βάση τη φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2016.

Θα πρέπει να εμφανίζεται τουλάχιστον ένας μήνας ασφάλισης και ο αριθμός των μελών ενός νοικοκυριού (φιλοξενούμενοι, ανήλικα τέκνα κλπ).

4) Οι φιλοξενούμενοι χρειάζεται να μπουν με δικό τους κωδικό του taxisNet και να δηλώσουν την συγκατάθεσή τους να αντληθούν και τα δικά τους στοιχεία ώστε να αθροιστούν.

5) Τέλος οι δικαιούχοι ενημερώνονται αν πληρούνται όλα τα κριτήρια και στο τελευταίο βήμα καλούνται να δηλώσουν αν αποδέχονται το κοινωνικό μέρισμα.

Αυτομάτως η «φόρμα» βγάζει την ένδειξη για το εάν κάποιος δικαιούται κοινωνικό μέρισμα και ποιο είναι το ακριβές ποσό που δικαιούται. Είναι κρίσιμο ο κάθε ενδιαφερόμενος στο τέλος να πατήσει την ένδειξη ΣΥΜΦΩΝΩ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το άνοιγμα της εφαρμογής οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστούν και να κάνουν σύντομα τις αιτήσεις τους. Τούτο διότι η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου. Συνεπώς για το κοινωνικό μέρισμα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παράτασης.

Το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα επιλέξιμα νοικοκυριά που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία (βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί για τη διανομή του), με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ.
Τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα αποδίδονται άμεσα με την αποδοχή των αιτήσεων από το σύστημα.

Διαβάστε και αυτό:

Ποιοί θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα- Τα κριτήρια

Βήμα προς βήμα πως θα πάρετε το κοινωνικό μέρισμα
To Top