Βιβλίο

Βίκυ Φλέσσα: Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ εκλαϊκευσε την Ψυχανάλυση στην Ελλάδα, καθιέρωσε την θεραπεία του ζευγαριού και της οικογένειας

Με αφορμή την σημερινή παρουσίαση του νέου βιβλίου της Βίκυς Φλέσσα στην Καλαμάτα, με τίτλο "Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ"; από το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ & τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, η συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις του Messinialive.

cover-Giati-psihanalisi-1

Mathaios-8

-Δημοσιογράφος, φιλόλογος και συγγραφέας τώρα. Μια πολυτάλαντη προσωπικότητα. Απ' την άλλη, o Ματθαίος Γιωσαφάτ υπήρξε ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Ψυχιατρική στη χώρα μας. Πώς προέκυψε η συγγραφή (με δεδομένο ότι είναι το πρώτο σας βιβλίο) και πως καταπιαστήκατε με το συγκεκριμένο θέμα;   

Η γλώσσα, η γραφή, κύριε Πουλόπουλε, συνδέει  και διαπερνά αυτές τις τρείς ιδιότητες μου. Με την  ελληνική γλώσσα είχα “ψύχωση” από παιδί, αυτός είναι ο λόγος που σπούδασα πρὠτα Κλασική Φιλολογία και μετά Νομική, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η καλλιέργεια της γλωσσικής μας ικανότητας δεν μάς βελτιώνει μόνον επικοινωνιακά αλλά κυρίως, πνευματικά.

Πολλώ δε μάλλον, όταν έχουμε την ευλογία να είμαστε ομιλητές μιάς πανάρχαιης γλώσσας, η οποία έχει ιστορία 40 αιώνων και είναι παγκοσμίως η αρχαιότερη γλώσσα, η οποία με πολλές μεταβολές, φυσικά, εξακολουθεί να ομιλείται. Αρχαίες γλώσσες και αρχαιότερες έχουν υπάρξει, απλώς, δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

Αυτό υποστηρίζουμε κάθε φορά και για αυτό προσπαθούμε με τον Δἀσκαλό μου, τον  Καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη στην εκπομπή μας “Σέ προσκυνώ, γλώσσα” κάθε Σάββατο στις 7 το βράδυ και κάθε Κυριακή στίς 3 το μεσημέρι στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Πράγματι, ο αείμνηστος πλέον Ματθαίος Γιωσαφάτ, τον οποίον είχα φιλοξενήσει τρείς φορές στην τηλεοπτική εκπομπή μου ΣΤΑ ΑΚΡΑ στην ΕΡΤ, ήταν ο επιστήμονας εκείνος , ο οποίος εκλαϊκευσε την Ψυχανάλυση στην Ελλάδα, ίδρυσε Εταιρείες Οικογενειακής Θεραπείας μαζί με άλλους συναδέλφους του και καθιέρωσε την θεραπεία του ζευγαριού και της οικογένειας.

Η ιδέα για την συγγραφή αυτού του βιβλίου, το οποίο είναι μία μεγάλη συνέντευξη περίπου 18 ωρών, ανήκει στον εκδότη του Αρμού, κ. Γιωργο Χατζηιακώβου, ο οποίος μού ζήτησε νά πάρω μία μεγάλη συνέντευξη από τον Ματθαίο, για να εκδοθεί σε βιβλίο.

Δεν πρόκειται, δηλαδή, για τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του στην εκπομπή μου ΣΤΑ ΑΚΡΑ απομαγνητωφωνημένες. Είναι μία ad hoc συνέντευξη, η οποία προέκυψε από πέντε συναντήσεις μας δια ζώσης, καθώς και από τηλφωνικές συνομιλίες μας.

Vicky-13

Vicky-16

-Τι αποκομίζει από το βιβλίο σας ο αναγνώστης;     

Αυτή είναι μία ερώτηση, την οποία θα ήθελα να απαντήσουν οι αναγνώστες του βιβλίου, κύριε Πουλόπουλε,  και περιμένω με χαρά τις εντυπώσεις τους και την Τετάρτη 31 Μαίου στις 7.30 το βράδυ (*απόψε) στο  Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.   Και λέω” με χαρά”, διότι οι μέχρι στιγμής εντυπώσεις μέ συγκινούν, καθώς όσες και όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο, το οποίο- υπό τύπον συνεντεύξεως με ερωτήσεις-απαντήσεις- πραγματεύεται ζητήματα από την γέννησή μας έως το τέλος του βίου μας, καθώς και την σχέση με το περιβάλλον μας και τον εαυτό μας, μού εξομολογούνται ότι τούς βοήθησε πολύ να καταλάβουν κάτι, το οποίο  είτε τούς απασχολούσε, είτε χάρις σε κάτι που διάβασαν  διόρθωσαν μία συμπεριφορά τους δυσλειτουργική στην σχέση με τους άλλους, τον σύντροφο, τα παιδιά, τους γονείς, αλλά και τον εαυτό τους..

Χαίρομαι πολύ, διότι αυτό ήθελα, να είναι ένα χρήσιμο, ωφέλιμο βιβλίο και αυτή είναι  ευχή πού δίνω και αφιερώνω σε όλους τους αναγνώστες.

-Η ψυχανάλυση θεωρείται πώς είναι μια τάση της σύγχρονης εποχής ή είναι μια βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου για αναζήτηση του εαυτού του;

 Είναι και τα δύο. Η ανίχνευση των κινήτρων στην συμπεριφορά μας, καθώς και τα αίτια των αποτυχιών μας στις σχέσεις μας μάς ωθούν στην αναζήτηση της αυτογνωσίας.

Πιο εύκολα πλέον καταφεύγουμε σε ειδικό της ψυχικής υγείας, όταν νοσεί η ψυχή μας, έχει σπάσει αυτό το ταμπού “να πάω στον ψυχίατρο ή τον ψυχολόγο”, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις.

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα, θα κάναμε αυτήν την συζήτηση πριν από 50 χρόνια και ούτε το βιβλίο αυτό θα υπήρχε, όπως και πολλά άλλα βιβλία σχετικά με την ψυχική υγεία.

Και βεβαίως, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι  και μία τάση της σύγχρονης εποχής και-όπως επισημαίνουμε και στο βιβλίο με τον Ματθαίο Γιωσαφάτ “ Γιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ”, -- υπάρχει ιδιαίτερο κεφάλαιο για αυτό το θέμα- απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή πώς επιλέγουμε ψυχοθεραπευτή.

Στην πραγματικότητα ο ἀνθρωπος αυτός γίνεται η νέα μητέρα μας, άρα πρέπει να καταλήγουμε σε αυτόν έχοντας διεξοδικά ερευνήσει  από πριν την επιστημοσύνη του, τίς σπουδές έχει κάνει, πού έχει σπουδάσει και για πόσο χρόνο, αν είναι μέλος μία επιστημονικής εταιρείας, κλπ.

-Ποια τα μελλοντικά σας συγγραφικά σχέδια;

΄Έχουμε ήδη συζητήσει με τον εκδότη κ. Χατζηιακώβου να προχωρήσουμε την έκδοση 12 τόμων με  συζητήσεις, που έγιναν στο πατάρι του Αρμού από τον Νοέμβριο του 2022 και έως τον Μάρτιο του 2023 με την  εθελοντική συμμετοχή λαμπρών επιστημόνων της Ψυχικής Υγείας υπό τον τίτλο “ Γιατί Ψυχανάλυση;”,  με δωρεάν παρακολούθηση, αλλά και ενεργό παρουσία του κόσμου. Κάθε Σάββατο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα γινόμασταν μία μεγάλη παρέα  και λέγαμε τα μυστικά μας. Οπότε- πρώτα ο Θεός!- σκοπεύουμε να εκδώσουμε σε τόμους αυτές τις ψυχωφελείς συζητήσεις.

-Τι άλλο να περιμένουμε από τη Βίκυ Φλέσσα;

Να βελτιωθεί ως άνθρωπος, να γίνει καλύτερη επαγγελματίας και πιο χρήσιμη, ιδιαίτερα τώρα που έχει αναβαθμισθεί σε γιαγιά του  Λεωνίδα, στον οποίον θα ήθελα να αφιερώσω χρόνο και κυρίως, την γνώση που έχω αποκομίσει μέσα από συζητήσεις και διαβάσματα.

flessa-kalamata

Ποια βιβλία διαβάζει η Βίκυ Φλέσσα αυτόν τον καιρό και τι θα προτείνατε;

Διαβάζω παράλληλα βιβλία, αναλόγως την ώρα και τις ανάγκες της εργασίας μου. Τo βράδυ, πριν κοιμηθώ, οπωσδήποτε βιβλίο θεολογικού περιεχομένου, την περίοδο αυτή- για πολλοστή φορά-το “Γνώθι Σαυτόν” του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως ( εκδόσεις ΑΘΩΣ) με την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννη του Σιναϊτου ( εκδόσις Ιεράς Μονής του Παρακλήτου) εναλλάξ.

Την ημέρα έχω αφιερωθεί τώρα στο τελευταίο βιβλίο της κυρίας Μάρως Βαμβουνάκη “ Η νοσταλγία και εγώ” ( εκδόσεις Αρμός), καθώς έχουμε προγραμματίσει  οσονούπω μία συνέντευξή της ΣΤΑ ΑΚΡΑ.

 

 

 

 

Βίκυ Φλέσσα: Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ εκλαϊκευσε την Ψυχανάλυση στην Ελλάδα, καθιέρωσε την θεραπεία του ζευγαριού και της οικογένειας
To Top