Αθλητισμός

Βία στα γήπεδα: Τριπλή παρέμβαση της Κυβέρνησης προανήγγειλε ο Οικονόμου

Παρεμβάσεις σε τρεις άξονες για την καταπολέμηση της βίας στο χώρο του αθλητισμού προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά τη σχετική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γιάννης Οικονόμου, στη διάρκεια του briefing, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει νομοθετικό πλαίσιο για την ακόμα πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η πρωτοβουλία αυτή θα κινείται σε τρεις άξονες

1. Αυστηροποίηση του πλαισίου, τόσο για τους συνδέσμους φιλάθλων όσο και για τις ΠΑΕ.
2. Αύξηση των ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ.
3. Νέες προσαρμογές στον Ποινικό Κώδικα.

Παράλληλα, προανήγγειλε και αλλαγές στην ΕΠΟ, ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ζήτημα της ευθύνης των ΠΑΕ, παρέπεμψε στο υπό συγγραφή νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Τέλος, εξήρε το έργο της αστυνομίας που οδήγησε στη σύλληψη των 9 από τους 11 εμπλεκόμενους στη στυγερή δολοφονία στη Θεσσαλονίκη, και υπογράμμισε τις ως τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον περιορισμό της βίας στο χώρο του αθλητισμού.
Ειδικότερα, θα διερευνηθεί η σύνδεση της χρηματοδότησης των ΠΑΕ με τον έλεγχο των Συνδέσμων Οργανωμένων Οπαδών. «Αν οι έλεγχοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή αναποτελεσματικοί, η χρηματοδότηση θα μειώνεται», λένε κυβερνητικά στελέχη.
Επισημαίνουν επίσης πως θα εφαρμοστεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των αθλητικών συνδέσμων και την αναβάθμιση ποινών και κυρώσεων όπου απαιτείται και επιπλέον ότι θα εφαρμοστεί το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και UEFA και στο οποίο υπάρχουν ρυθμίσεις για θέματα οπαδικής βίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει νομικό πλαίσιο σχετικά με τα εγκλήματα που έχουν αθλητικό υπόβαθρο. Ο αναθεωρημένος Ποινικός Κώδικας αλλά και οι δύο νόμοι για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή.
Ειδικότερα, με τον ν. 4639/2019:
Η Αστυνομία μπορεί να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις
Θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Αστυνομίας
Επεκτάθηκαν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ. «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).
Ακόμα, με το ν. 4809/2021 επανήλθε το «ιδιώνυμο», δηλαδή η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.

Βία στα γήπεδα: Τριπλή παρέμβαση της Κυβέρνησης προανήγγειλε ο Οικονόμου
To Top