ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα-Ανακοινώθηκε η έκδοση ομολόγου

Μετά από 3 χρόνια αποχής η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Σήμερα 24 Ιουλίου και ώρα 13:54 ανακοινώθηκε ότι ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου που θα αντικαταστήσει το παλαιό 5ετές, λήξης 2019.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και δημοσιεύεται στο ΧΑΑ, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας. Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου.

Το πενταετές ομόλογο ύψους 4,03 δισεκ. ευρώ που εκδίδει το Δημόσιο, τρία χρόνια μετά την τελευταία απόπειρα για έξοδο στις αγορές, πρόκειται να αντικαταστήσει το ομόλογο που εκδόθηκε το 2014 και λήγει το 2019.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση ενός επιτοκίου της τάξης του 4,75%, έναντι απόδοσης 4,95% που είχε το ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά.
Τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο η υψηλή ζήτηση να διαμορφώσει την απόδοση ακόμη χαμηλότερα, δηλαδή στο 4,5% ή και χαμηλότερα.

Το νέο ομόλογο λήξεως το 2022, απευθύνεται τόσο σε κατόχους του προηγούμενου ομολόγου λήψεως το 2019, όσο και σε νέους επενδυτές με στόχο την εισροή νέου χρήματος.

ΘΕΤΙΚΑ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Η ανακοίνωση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές προκάλεσε εν τω μεταξύ υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγο η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομολόγο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,27%.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων ύστερα από διακοπή τριών ετών, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιδιώκει, μεταξύ άλλων να χαράξει ένα μονοπάτι εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, που λήγει τον Αύγουστο του 2018.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε έξι τράπεζες για να διαχειριστούν την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων ύστερα από τρία χρόνια, σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η κυβέρνηση επεδίωκε μια επιστροφή στις αγορές χρέους για να υπογραμμίσει την οικονομική της αποκατάσταση αφού έφθασε στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη πριν από δύο χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Την έκδοση πενταετούς ομολόγου ύστερα από τριετή «εξορία» ανακοινώνει η Ελλάδα, αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη απόπειρα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων ύστερα από τρία χρόνια καθώς αποκλιμακώνεται η κρίση χρέους.

Η Ελλάδα θα εκδώσει αύριο ομόλογα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην πρώτη κίνηση αυτού του είδους από το 2014 προκειμένου να ‘δοκιμάσει’ την αγορά ύστερα από δύο χρόνια φόβων για το χρέος της και δύσκολων μεταρρυθμίσεων.

Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα-Ανακοινώθηκε η έκδοση ομολόγου
To Top