ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βελόπουλος: Ερώτηση στη Βουλή για την αποκατάσταση του λιμενοβραχίονα «Χιλιόμετρο» στην Καλαμάτα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑ “ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ” ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΠΕΤΣΑΣ: ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΕΙΣΧΥΣΗ ΕΝΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΕΥΡΩ

Θεσσαλονίκη, 20/04/2021
Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Ανάγκη αποκατάστασης του λιμενοβραχίονα «Χιλιόμετρο», της
Καλαμάτας»
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του διαδικτύου, μεγάλη καταστροφή στον κυματοθραύστη του λιμενοβραχίονα «Χιλιόμετρο», της Καλαμάτας έχουν προξενήσει οι χειμωνιάτικες θαλασσοταραχές. Πολίτες της περιοχής καταγγέλλουν ότι: «τίποτα δεν έχει γίνει με την τεράστια τρύπα που έχει ανοίξει στον εν λόγω λιμενοβραχίονα». Πέραν του κόσμου που περπατά κατά μήκος του, τεράστιος κίνδυνος «ελλοχεύει» και για το ίδιο το «Χιλιόμετρο», διότι, όσο περνά ο καιρός, ο «κρατήρας» μεγαλώνει και τίθεται θέμα στατικότητας της εν λόγω προβλήτας. Αξίζει, δε, να επισημανθεί ότι, η περιοχή είναι ιδιαίτερα επισκέψιμη, κυρίως, από τη νεολαία, στην έξω πλευρά του άνω κυματοθραύστη. Τώρα, που ο καιρός γαληνεύει, θα πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές για να μην προκύψουν χειρότερα, τον προσεχή χειμώνα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που έχει υποστεί ο κυματοθραύστης του λιμενοβραχίονα «Χιλιόμετρο», της Καλαμάτας, καθώς, εκτός του ότι ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των περιπατητών επ’ αυτού, τίθεται και θέμα στατικότητας της ως άνω υποδομής;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα στις 31/5/2021

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (Κ.Υ.Α), η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.
Στο πλαίσιο αυτό, στον Δήμο Καλαμάτας Νομού Μεσσηνίας έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί από τους Κ.Α.Π. έτους 2021 για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων ποσό ύψους 1.004.490,00 €. Επισημαίνεται ότι ο Δήμος είχε χρηματοδοτηθεί με ίσο ποσό και κατά το προηγούμενο έτος.
Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.
Περαιτέρω, στη βάση του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», ο Δήμος Καλαμάτας χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 938.900,00 €, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 33524/29-04-2021 έγγραφο και, όταν περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Βελόπουλος: Ερώτηση στη Βουλή για την αποκατάσταση του λιμενοβραχίονα «Χιλιόμετρο» στην Καλαμάτα
To Top