Βιβλίο

“Βελονιές της πρωτοπορίας”: Το Σάββατο η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ζέφης Κόλια στην Καλαμάτα

Το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Ζέφης Κόλια «ΒΕΛΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ» το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, στις 7:00 μ.μ., στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Κουτσομητοπούλου 6).

Για το βιβλίο μιλά ο Γιάννης Γκόνος, εκπρόσωπος βιοτεχνίας μεταξωτών υφαντών.

Η Ζέφη Κόλια θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Συντονίζει η Μαργαρίτα Πολυδούρη, εκπρόσωπος Συλλόγου Γυναικών Μικρομάνης «Μαρία Πολυδούρη».

Ένα βιβλίο για τους μόδιστρους, τα κινήματα και τις μόδες του δρόμου που διαμόρφωσαν την ενδυματολογική αισθητική του 20ου αιώνα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

O 20ός αιώνα εγκαινιάστηκε με δόξα και τιμές το 1900 στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού της Belle Epoque και έκανε θεαματική έξοδο τη Βραδιά του Millennium σε ένα παγκόσμιο πάρτι.
Στο μεταξύ είχαν συμβεί πολλά: Πόλεμοι, επαναστάσεις και εξεγέρσεις γέννησαν πολιτικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά ρεύματα, τα οποία με τη σειρά τους αποτυπώθηκαν στη μόδα· η ηχώ των γεγονότων καταγράφηκε με ακρίβεια στις βελονιές της ραφής και τρύπωσε στη φόδρα των ρούχων. Μουσική, χορός, ζωγραφική, σινεμά, φιλοσοφία, λογοτεχνία, ποίηση, ποπ κουλτούρα και αντι-κουλτούρα διαμόρφωσαν τις στιλιστικές πρωτοπορίες του 20ού αιώνα, που μοιραία κατέληξαν σε εποχιακές μόδες.
Από την κατάργηση του βικτωριανού κορσέ από τον Πολ Πουαρέ ως την επανεμφάνισή του διά χειρός Ζαν Πολ Γκοτιέ και από τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής ως το street style, η μόδα προσαρμόστηκε στα δεδομένα κάθε εποχής και ανάγκης, στροβιλίστηκε στα σαλόνια και περπάτησε στους πιο άγριους δρόμους, αντέγραψε και αντιγράφηκε. Σήμερα είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα βιομηχανία του πλανήτη.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

“Βελονιές της πρωτοπορίας”: Το Σάββατο η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ζέφης Κόλια στην Καλαμάτα

Δημοφιλέστερα

To Top