ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βασιλόπουλος: “Στα 4,5 εκατ.ευρώ θα κοστίσει το 2022 η ενεργειακή κρίση στον Δήμο Καλαμάτας”

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, κατά την 7η/2022 συνεδρίαση του, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, σχετικά με την ενεργειακή κρίση και τα έργα του Δήμου, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Μπορεί με την πανδημία να υπάρχει μια αισιοδοξία ότι το επόμενο διάστημα θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο για το μεγάλο μέτωπο που έχει ανοίξει και πλήττει όλη την κοινωνία μας και φυσικά και το Δήμο Καλαμάτας. Αναφέρομαι προφανώς στην κρίση την ενεργειακή, την οικονομική επί της ουσίας που όλοι και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Νομίζω ότι λίγο έως πολύ όλοι έχετε μια εικόνα για το τι συμβαίνει. Για τη μεγάλη πίεση στα οικονομικά. Αυτό δεν εξαιρεί τους Δήμους, τους φορείς της αυτοδιοίκησης γενικότερα σε όλη τη χώρα. Είναι κάτι που εκτός του προβληματισμού σε σχέση με την υλοποίηση των προϋπολογισμών, συμπαρασύρει σχεδόν το σύνολο της δραστηριότητας και προφανώς η αναφορά έχει να κάνει με την εκτίναξη του κόστους σε υλικά, σε υπηρεσίες, σε όλα τέλος πάντων εκείνα που συνθέτουν ένα έργο, μια παρέμβαση, μία δράση.

Πριν σας πω για το Δήμο Καλαμάτας, γιατί ζήτησα από τους συνεργάτες μου και έχουμε μία πρώτη αποτύπωση της κρίσης σε αριθμούς. Το κόστος, δηλαδή, επί της ουσίας που έχει αυξηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για το Δήμο μας.

Να πω, λοιπόν, σε ότι αφορά τη βοήθεια από το Κράτος.  Θα έχουμε σίγουρα μία-δύο επιπλέον ΚΑΠ και μισή ΣΑΤΑ (αυτή αφορά τις σχολικές επιτροπές, περί τα 90.000 € για τα οποία έγινε η κατανομή) προκειμένου σε πρώτο χρόνο να υπάρξει έστω και μερική κάλυψη του αυξημένου κόστους. Η απάντηση στην ερώτηση αν αρκεί αυτό για να λυθεί το πρόβλημα είναι προφανής πως είναι όχι και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Άλλωστε η δέσμευση της Κυβέρνησης δια του κ. Πέτσα είναι ότι εξετάζονται κι άλλοι τρόποι ενίσχυσης των ΟΤΑ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κι αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Βέβαια, το σημαντικό, η αγωνία όλων των συναδέλφων και αυτό με έντονο τρόπο εκφράστηκε και στην έκτακτη συνάντηση που είχαμε οι Δήμαρχοι στην Αθήνα, είναι το τι γίνεται με τα έργα. Με την εκτίναξη του κόστους που σε πολλές περιπτώσεις καθιστά την υλοποίησή τους μη συμφέρουσα.

“Μιλάμε για έργα που έχουν δημοπρατηθεί με τιμές πριν 2 ή 3 χρόνια και με εκπτώσεις που είχαν δοθεί με βάση τις τότε συνθήκες. Υπάρχουν παραδείγματα τέτοιων έργων σε όλη την Ελλάδα. Μη νομίζει κανείς ότι αφορά μόνο την Καλαμάτα”

Λοιπόν, η πίεση όλων των Δημάρχων και μέσω ΚΕΔΕ συλλογικά είναι -μεταξύ άλλων- να υπάρξει γενναία αναθεώρηση τιμολογίων ως προς τα έργα. Παράλληλα να ενισχυθούν οι δράσεις μέσω και των Ενεργειακών Κοινοτήτων προκειμένου να υπάρξουν λύσεις βιώσιμες για τους Δήμους. Και φυσικά μια σειρά ακόμα επιμέρους μεν αλλά σημαντικών θεμάτων, όπως οι τιμές χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειες για ΔΕΥΑ και Συνδέσμους.

“Ειδικά ως προς αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση πολλές ΔΕΥΑ ανά την επικράτεια θα χρεοκοπήσουν τους επόμενους μήνες”

Να έρθω στο Δήμο Καλαμάτας και να δώσω μια σύντομη ενημέρωση σε σχέση με το κόστος που έχουμε επιβαρυνθεί λόγω της κρίσης των τελευταίων μηνών. Μια κρίση ενεργειακή που έρχεται ως συνέχεια ας μην ξεχνάμε από μία υγειονομική – οικονομική κρίση που στέγνωσε -θα μου επιτρέψετε να πω την αγορά- και φυσικά επηρέασε σημαντικά και τα οικονομικά συνολικά του Δήμου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημονικών συνεργατών του Δήμου, η ενεργειακή κρίση, μεταφράζεται για το Δήμο μας σε κάτι περισσότερο από 1 εκατ. €, για το κλείσιμο του 2021.

“Για το 2022 η επιβάρυνση μπορεί να αγγίξει τα 4,5 εκατ. €. Σε αυτά θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και τις έμμεσες αυξήσεις που επηρεάζουν τους προϋπολογισμούς και θα ξεπεράσουν τα 3 εκατ. € και τα περίπου 2 εκατ. € που η πανδημία έχει αφήσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ως επιπλέον κόστος στο Δήμο”

Βέβαια αυτές οι εκτιμήσεις για το ενεργειακό κόστος δεν αφορούν μόνο το Δήμο αλλά και τα Νομικά του πρόσωπα.

Προφανώς και η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Και αυτά για το Δήμο Καλαμάτας που εν πάση περιπτώσει είναι ένας από τους υγιείς οικονομικά Δήμους. Ένας Δήμος που για 15 χρόνια διατηρεί σταθερά, χωρίς καμία αύξηση τα δημοτικά τέλη, απορροφώντας κάθε φορά ο ίδιος το κόστος.

Προφανώς ως Δήμος λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Πιέζουμε στο να υπάρξουν λύσεις, ενώνοντας τη φωνή μας με το σύνολο των Δήμων της πατρίδας μας. Συνεχίζουμε. Αναζητούμε λύσεις, προσαρμοζόμαστε και αν μη τι άλλο ο στόχος νομίζω είναι κοινός. Να ξεπεραστεί και αυτή η δυσκολία, άλλη μια πρωτόγνωρη κρίση που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε αυτή την περίοδο».

Σε ότι αφορά τα έργα, ο Δήμαρχος -μεταξύ άλλων- σημείωσε: «Δεν θα αναφερθώ στο κόστος κατασκευής, στις ανατιμήσεις και άλλα. Λοιπόν, τα έργα προφανώς και πρέπει να ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.  Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση των έργων και οι Δήμοι δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από αυτό.

“Όσο για αυτούς που δεν υλοποιούν τα έργα σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει και δημιουργούν προβλήματα θα κάνουμε ότι πρέπει για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου. Έχουμε ήδη κηρύξει έκπτωτους εργολάβους και έχουν ήδη γίνει καταπτώσεις εγγυητικών. Ο Δήμος ακολουθεί τη νομοθεσία”

Υπάρχει μια διαδικασία δαιδαλώδης και γραφειοκρατική που δεν μπορεί να παρεκκλίνει. Αλλά αυτή είναι και όπως και να χει στο τέλος φέρνει αποτέλεσμα. Η ανοχή εξαντλήθηκε».

Βασιλόπουλος: “Στα 4,5 εκατ.ευρώ θα κοστίσει το 2022 η ενεργειακή κρίση στον Δήμο Καλαμάτας”

Δημοφιλέστερα

To Top