Yποδομές

Βασιλόπουλος: Έρχονται τα “πάρκα τσέπης” σε γειτονιές της Καλαμάτας

“Πάρκα τσέπης” ή αλλιώς “pocket parks” θα αποκτήσει η Καλαμάτα, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, και μάλιστα περισσότερα από 10 σε διάφορες περιοχές. Tι είναι όμως τα “πάρκα τσέπης”; Σίγουρα δεν είναι πάρκο που το βάζεις στην τσέπη σου, ούτε πάρκο σε μέγεθος τσέπης, αλλά λίγο μεγαλύτερα, που δεν υπερβαίνουν τα 600 τμ.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: “ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 200 ΠΑΓΚΑΚΙΑ”

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, πρόκειται για μια τάση που συνηθίζεται στην Ευρώπη, να δημιουργούνται μικρά σε μέγεθος πάρκα σε γειτονιές με πράσινο, παγκάκια, ενδεχομένως στοιχεία νερού, σε χώρους που μέχρι σήμερα είναι αναξιοποίητοι. Όπως δήλωσε, ο Δήμος θα προμηθευτεί περισσότερα από 200 παγκάκια αλλά και κάδους απορριμμάτων.

“ΦΕΤΟΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ”

Πέρα όμως από τα “πάρκα τσέπης” έρχονται και πεζοδρομήσεις-προσωρινού χαρακτήρα- αλλά και μονοδρομήσεις σε κάποιους δρόμους (Ναυαρίνου και Ιστορικό Κέντρο). “Φέτος μπορούμε να πειραματιστούμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος αναφερόμενος στην προσωρινότητα ίσως κάποιων παρεμβάσεων, αφού κάποιες θα εφαρμοστούν πιλοτικά, και εφόσον στην πράξη αποδειχθεί ότι πέτυχαν, θα προχωρήσει ο Δήμος να πάρει και τις σχετικές άδειες ώστε να είναι μόνιμου χαρακτήρα οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τη wikipedia τα Πάρκα Τσέπης είναι χώροι πρασίνου μικρής κλίμακας που σπάνια ξεπερνούν τα 600 τ.μ. και απευθύνονται στο ευρύ κοινό είτε βρίσκονται σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό χώρο. Συνήθως δημιουργούνται ευκαιριακά, πάνω σε ακανόνιστα κομμάτια κενής ή «ξεχασμένης» αστικής γης, και η μορφή τους εξαρτάται από τη διάταξη των οικοδομικών τετραγώνων και του οδικού δικτύου της περιοχής.

Τα Πάρκα Τσέπης δεν στοχεύουν στην εξυπηρέτηση μιας ολόκληρης πόλης, αλλά συνδέονται άμεσα με την γειτονιά που τα φιλοξενεί καλύπτοντας τις ανάγκες της ή συνδέονται σε ένα ευρύτερο λειτουργικό δίκτυο Πάρκων Τσέπης, μέσω πεζοδρόμων, «πράσινων» διαδρομών και ποδηλατοδρόμων, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση και χρήση σε όλους τους ενδεχόμενους χρήστες. Εξαιτίας του ευκαιριακού σχηματισμού τους ενδέχεται να έχουν θεματικό χαρακτήρα εξυπηρετώντας καλύτερα συγκεκριμένες χρήσεις και τμήμα του κοινωνικού συνόλου (πχ ως μέρος ξεκούρασης, παιχνιδιού, αθλητισμού, πολιτιστικών δρώμενων).

Η δράση τους για την επίτευξη της συνολικής ευημερίας του τόπου είναι πολυποίκιλη καθώς συνεισφέρει στην πολεοδομική, περιβαλλοντική, εικαστική, οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση των αστικών κέντρων.

TI ANΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Δήμαρχος, την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και το σχεδιασμό που υπάρχει για παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, ανέφερε:

«Είχαμε όλη την εβδομάδα αλλεπάλληλες συσκέψεις για το θέμα αυτό με την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί και αποτελείται από έμπειρα στελέχη του Δήμου. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις για πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις και επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε πρόταση να γίνει η πόλη μας, πόλη ήπιας κυκλοφορίας με ταχύτητα μέχρι 30χλμ/ώρα, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα υπάρξουν.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο των παρεμβάσεων αφορά τα pocket parks ή τα “πάρκα τσέπης”, με το σχεδιασμό μας να περιλαμβάνει περισσότερα από 10 περιφερειακά της πόλης, χώροι πρασίνου και αναψυχής που θα αλλάξουν την εικόνα σε γειτονιές.

Την προσεχή Τρίτη θα καλέσω Διαπαραταξιακή, ώστε να ενημερωθούν οι επικεφαλής για το αποτέλεσμα της ομάδας εργασίας αλλά και να ακούσουμε και δικές τους προτάσεις που μπορούν να ενσωματωθούν, προκειμένου ακολούθως να τρέξει η διαδικασία και να τεθούν όλα αυτά σε εφαρμογή. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις με πιλοτικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου λόγω της υγειονομικής κρίσης».

Μαίρη Περδικέα

Δημοφιλέστερα

To Top