ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βασιλόπουλος: Εμείς θα βάλουμε τάξη στην παραλία ακόμα και με την παλιά κανονιστική

ΓΙΑ ΜΙΑ ΨΗΦΟ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΟ, ΑΡΚΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Με την κανονιστική διάταξη που ήδη είναι σε ισχύ θα δουλέψουν φέτος τα καταστήματα στην παραλιακή οδό Ναυαρίνου στο τμήμα των 200 μέτρων της ανάπλασης αλλά και στο ιστορικό κέντρο, αφού δεν κατάφερε η πρόταση αναδιάταξης να εγκριθεί από την διευρυμένη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με 21 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 2 λευκά, με 11 δημοτικούς συμβούλους απόντες.

Μπορεί το βόρειο πεζοδρόμιο στην παραλιακή να διευρύνθηκε κατά πολύ όμως δεν εγκρίθηκε τελικά η παραχώρησή του προς για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, με επισημάνσεις από συμβούλους της αντιπολίτευσης πως η δημοτική αρχή δείχνει πολιτική ατολμία και πως παραχωρεί μεγάλο μέρος του δημόσιου χώρου για την επαγγελματική δραστηριότητα κι όχι για τους πεζούς.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε πως "θα βάλουμε τάξη στην παραλία ακόμα κι αν δεν περάσει η νέα κανονιστική διάταξη , βασιζόμενοι στην ισχύουσα που παραχωρεί δύο μέτρα. Από τα 7,30 έως και τα 7,45 μέτρα του βόρειου πεζοδρομίου δίνονται πλέον 3,80 μ. για τα τραπεζοκαθίσματα και το υπόλοιπο είναι για πεζούς, αστικό εξοπλισμό και δέντρα. Έτσι και οι πεζοί εξυπηρετούνται το λιγότερο με 1,50 μέτρο και ενισχύεται και η επιχειρηματικότητα".

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος, εξέφρασε τις θέσεις της παράταξής του κυρίως, λόγω απουσίας του Βασίλη Κοσμόπουλου, τονίζοντας πως "οι επαγγελματίες δεν τον έχουν πολύ ανάγκη τον παραπάνω χώρο των δυο τραπεζιών και θεωρώ πως τα 3,80 μ. για τραπεζοκαθίσματα είναι πολύ'".
Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης σχολίασε κυρίως τα μέτρα στις μικρότερες οδούς όπως η Σφακτηρίας αφού παραχωρούνται 2,70 μ. για τον πεζό και εξέφρασε την αντίρρησή του να τοποθετηθούν ανεμοφράχτες στους πεζόδρομους Πολυβίου και Αναπλιώτη.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης αποτίμησε ως μικρή την βελτίωση ποιότητας ζωής και του ενεργειακού κέρδους αυτού ή και άλλων έργω υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν αφήνουν μεγάλο αποτύπωμα.
Δεν θα τηρηθούν ούτε αυτά τα μέτρα αφού υπάρχει ήδη προηγούμενο σχολίασε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Χριστόπουλος, ενώ ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Λεωνίδας Λιάππας, με απούσα την Μαρία Οικονομάκου, ψήφισε υπέρ ζητώντας την ακριβή τήρηση των μέτρων που δίνονται, δηλαδή τα 3,80.

Θέση πήρε κι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας δίνοντας θετική ψήφο για τα 3,80 μ. σχολιάζοντας την λειτουργία των καταστημάτων και τους χειμωνιάτικους μήνες που σχεδόν όλοι κάθονται στο βόρειο πεζοδρόμιο και ζήτησε αυστηρούς ελέγχους τήρησης της κανονιστικής.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και επειδή βγήκαν οι ... μεζούρες, θυμίζουμε πως σκοπός των κανονιστικών διατάξεων είναι η αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων και των επιχειρηματιών, η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών και σαφέστατα η ασφαλής κυκλοφορία και η διευκόλυνση της κίνησης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Όμως είναι γνωστό πως προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η λειτουργία των καταστημάτων λόγω της πανδημίας και της οικονομικής δυσπραγίας την διετία που πέρασε, πράγματι αρκετά αν όχι όλα τα καταστήματα, έλαβαν ατελώς περισσότερο δημόσιο χώρο, υπό την προϋπόθεση ότι, δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιούμενων της χρήσης. Η καθημερινότητα δείχνει πως αρκετοί επαγγελματίες έκαναν χρήση της διάταξης που λεει: "Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης, και πάντως δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε την δυνατότητα να αποφασίσει για την προσωρινή ή μακροχρόνια κατάληψη του Κοινόχρηστου Χώρου με τραπεζοκαθίσματα λαμβάνοντας υπόψη πως τους θερινούς μήνες η κίνηση στην πόλη αυξάνει, άρα θα μπορούσε να πάρει μια "γενναία αλλά περιορισμένης χρονικής ισχύς απόφαση", για παράδειγμα μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Να ρεφάρουν τα καταστήματα και να έχουν την δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων πελατών. Και μετά την τουριστική περίοδο, να εφάρμοζαν μια άλλη διάταξη με μικρότερες παροχές.
Κι όλα αυτά εδράζονται στο αρ. 79 του Ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) και κυρίως το αρ. 1 σύμφωνα με το οποίο «οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές ρυθμίζουν τα θέματα της αρμοδιότητας τους εκδίδοντας τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας».
Κατόπιν τούτων το άρθρο 65 του Ν. 4688/2020 ορίζει:
«1. Έως την 30η.9.2022, με απόφαση της υπηρεσίας του οικείου Δήμου που είναι αρμόδια για τη διαχείριση χρήσης κοινοχρήστου χώρου, υπό την επιφύλαξη του Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ Α’ 153) και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δύναται να παραχωρείται ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπομένου στην άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε κοινόχρηστο χώρο, συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιούμενων της χρήσης αυτού.
Συνεπώς μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου καλύπτονται οι επαγγελματίες!

Δημοφιλέστερα

To Top