ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασιλόπουλος: Τι δήλωσε για δημοτικά τέλη, σκουπίδια, φώτα Led και Ανοιχτό Θέατρο

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: ΜΟΝΟ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΕΛΗ ΧΡΗΣΗΣ

Για μειώσεις στα Δημοτικά τέλη έκανε λόγο ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Ως παράδειγμα ανέφερε τη καταβολή μόνο για 6 μήνες τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τους επαγγελματίες της παραλίας, ενώ θύμισε την πρωτοβουλία του να μηδενιστούν τα δημοτικά τέλη [τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού] για τα 5 χωριά του Ταϋγέτου που δοκιμάστηκαν το χειμώνα που μας πέρασε από τις κατολισθήσεις και τις καταστροφές της κακοκαιρίας.” Υπάρχει μια φιλοσοφία μείωσης των τελών όπου βέβαια μπορούμε. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι 13 χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ: “Αν η Κυβέρνηση μας δώσει αντισταθμιστικά μια σύνδεση από το Αεροδρόμιο μέχρι την Καλαμάτα, το εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε”

Διαλλακτικός ως προς τη χάραξη του δρόμου Καλαμάτα-Ριζόμυλος εμφανίστηκε σήμερα ο Δήμαρχος Καλαμάτας. Αν και χαρακτήρισε “μονόδρομο” την παραλιακή χάραξη του δρόμου, που θα αναδείξει και το δυτικό μέτωπο της Καλαμάτας, ωστόσο φάνηκε διατεθειμένος να συζητήσει όποια χάραξη προτείνει η Κυβέρνηση, αρκεί να δοθούν για την πόλη της Καλαμάτα και το Δήμο αντισταθμιστικά οφέλη. Ως τέτοια προσδιόρισε την σύνδεση από το Αεροδρόμιο μέχρι την Καλαμάτα, εννοώντας προφανώς έναν ασφαλή και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Μάλιστα δήλωσε ότι αύριο θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα στο Υπουργείο Υποδομών, για το θέμα.

“Διαδημοτικό Κυνοκομείο”:ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Από κοινού με τον Δήμο Μεσσήνης θα διαχειριστεί ο Δήμος Καλαμάτας το θέμα των αδέσποτων ζώων με τη δημιουργία ενός καταφυγίου αδέσποτων σε χώρο στο Δήμο Μεσσήνης. Για το σκοπό αυτό θα υποβληθεί σχετική πρόταση χρηματοδότησης σε πρόσκληση του “ΦιλόΔημος”, προκειμένου δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις και να αγοραστεί ο εξοπλισμός που απαιτείται για το καταφύγιο ζώων. Όπως μας δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας αναλογούν μέχρι 300.000 ευρώ σε κάθε Δήμο, από τον “ΦιλόΔημο” για τον παραπάνω σκοπό.

ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΗ

Νέος σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων που θα εξυπηρετεί συνολικά 3 Δήμους [Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης] αναμένεται να δημιουργηθεί στα όρια των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, σύμφωνα με όσα είπε ο Δήμαρχος Καλαμάτας. Στόχος να σταματήσει να λειτουργεί ο σταθμός μεταφόρτωσης κοντά στον Νέδοντα, αλλά και να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι Δήμοι.

ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΩΝΕΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΠΟΥΚΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Την παραλιακή σύνδεση Καλαμάτας-Μεσσήνης προανήγγειλε σήμερα ο Δήμαρχος Καλαμάτας, δηλώνοντας ότι θα κατασκευαστεί μια γέφυρα στον Πάμισο που θα ενώνει παραλιακά τους δύο δήμους, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της περιοχής και στη γρήγορη σύνδεση Καλαμάτας-Μεσσήνης. Σήμερα ο δρόμος αυτός, η οδός Μικράς Ασίας καταλήγει στο πουθενά με αποτέλεσμα να διακόπτεται η παραλιακή σύνδεση των δύο πόλεων. Η γέφυρα αναμένεται να δώσει ώθηση στη συγκεκριμένη περιοχή και συμβάλλει στην περαιτέρω τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξή της.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΛΑΔΗΣ

Τη θέση του παραιτηθέντα Δημήτρη Πολίτη στην Σχολική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας πήρε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Παύλος Κλάδης. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας ο Δημήτρης Πολίτης ήταν ταυτόχρονα και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, και είχε πιεστεί, είχε και ένα θέμα υγείας, οπότε για τους λόγους αυτούς παραιτήθηκε. ” Μου ζήτησε να αποχωρήσει γιατί δεν αντέχει. Ήταν πολύ βαρύ το φορτίο”. Αντιθέτως, ο Θανάσης Βασιλόπουλος άφησε αιχμές για τον Γιάννη Χριστόπουλο, που παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος. “Τι να σχολιάσω. Μέσα σε 35 μέρες διαπίστωσε όλα αυτά; Πότε πρόλαβε;”

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2019 ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ LED ΣΤΟΝ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟ-ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ 16 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ

Για την παράταση που δόθηκε μέχρι το τέλος του έτους για την εγκατάσταση συνολικά 14.700 LED στον οδοφωτισμού όλου του Δήμου, μίλησε σήμερα ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, εξηγώντας την μεγάλη εξοικονόμηση ρεύματος για το Δήμο, την καλύτερη φωτεινότητα, αλλά και το λογισμικό-που θα εγκατασταθεί αρχές του 2020 και θα ελέγχει τυχόν βλάβες προκειμένου να αποκαθίστανται αμέσως. Ο Δήμαρχος δήλωσε για το θέμα:

«Υπάρχει μία σύμβαση, που είναι ύψους περίπου 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία έχει υπογράψει ο Δήμος Καλαμάτας το 2017, το Δεκέμβριο, για την τοποθέτηση 14.700 φωτιστικών LED. Με την τεχνικο-οικονομική μελέτη που είχε γίνει, είχε υπολογιστεί ότι το όφελος για το Δήμο θα φθάσει ίσως και τα 16 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 15ετίας, πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη που θα έχουμε λόγω της χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος.
Πήραμε απόφαση για την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου. Θεωρούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση όλων των φωτιστικών και τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα μπει το ανάλογο λογισμικό, ώστε να ελέγχουμε τη φωτεινότητα και τις βλάβες που αφορούν στα LED».

ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ: “ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΕΡΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ”

«Εμείς ως Δημοτική Αρχή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε υπέρ του Ανοικτού Θεάτρου. Προχθές δεν συζητήσαμε τη χωροθέτηση του Θεάτρου, αλλά τον τρόπο ώστε να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί το έργο. Έχουμε λάβει κατεύθυνση από τη Διαχειριστική Αρχή ότι θα πρέπει να εγκριθεί ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας, όπως συνέβη προχθές, να έρθει μετά ο μειωτικός και εκεί θα σταματήσει το έργο. Μετά, θα έρθει το νέο υπο-έργο, που θα ολοκληρώσει τις εργασίες. Αυτός ήταν ο στόχος.
Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι τρόποι. Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε με έναν μειωτικό πίνακα τις εργασίες και να ξεκινήσουμε ένα νέο έργο τώρα. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι θα μπορέσουμε να έχουμε τη χρηματοδότηση που απαιτείται. Μπορεί να χαθεί η χρηματοδότηση.
Μας έχουν κατευθύνει να δράσουμε όπως προανέφερα και έτσι θα προχωρήσουμε. Το σίγουρο είναι ότι εμείς ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε το να γίνει το Θέατρο στην πόλη μας».

ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: “Ο ΦΟΔΣΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΟΙ 3 ΦΟΡΕΙΣ”

Ο ΦΟΔΣΑ «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαχείριση των απορριμμάτων μόνος του. Θα πρέπει να συνεργαστούν και οι τρεις φορείς, Περιφερειακή Αρχή, ΦΟΔΣΑ και ΠΕΔ. Είναι κομβικό αυτό», δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας.

Αφορμή υπήρξε η εκλογή του στο ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου πριν 2 ημέρες, καθώς οι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι τον εξέλεξαν 2ο κατά σειράν. Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε πως «τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΠΕΔ είναι πάρα πολύ σοβαρά, με πρώτο βέβαια τη διαχείριση των απορριμμάτων», προσθέτοντας ότι, ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ για 4 χρόνια, έχει την εμπειρία και εκτιμά ότι είναι αναγκαία η προαναφερθείσα συνεργασία για την επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2020: “ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ”

«Είπαμε ότι το ουσιαστικό Τεχνικό Πρόγραμμα θα παρουσιασθεί στις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, τον Ιανουάριο δηλαδή. Τότε θα έχουμε τα πραγματικά υπόλοιπα και τις εκπτώσεις (σ.σ. τα ποσά από εκπτώσεις που έχουν προσφέρει οι ανάδοχοι επί του προϋπολογισμού διαφόρων έργων), οπότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε όλοι οι συνδυασμοί μαζί, ώστε μέσα από τις ομάδες εργασίας να καταρτίσουμε το σχέδιο, το οποίο θα ακολουθήσουμε για το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Αυτά θα προκύψουν μέσα από την επιτροπή, που ζήτησα να συσταθεί, ώστε να ξεκινήσει η συγκρότηση του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Καλαμάτας. Αυτό θα μας δείξει την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου και τι θα προωθήσουμε».

Μ.Π.

To Top