ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βασιλόπουλος: Ανάδειξη των αρχαίων με τα νέα δεδομένα-Προχωρά η ανάπλαση-“Παγώνει” η διασκόπηση

Στο τρίπτυχο ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής, βάσει όμως των νέων δεδομένων, ανάπλαση πλατείας, “πάγωμα” προσωρινά της γεοφυσικής διασκόπησης από το ΕΜΠ, θα κινηθεί η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, όπως κατέστησε σήμερα σαφές ο Δήμαρχος  σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όπως δήλωσε, τα νέα δεδομένα που παρουσίασε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελίας Μηλίτση, ανατρέπουν τα μέχρι τώρα στοιχεία που είχε η Υπηρεσία και ο Δήμος, τόσο ως προς τη χωροθέτηση των αρχαίων, όσο και ως προς το “αυθαίρετο μπάζωμά” τους, το 1961, απο τον τότε εργολάβο. Δεδομένα που μέχρι και πριν από λίγες μέρες δεν ήταν γνωστά στην προϊσταμένη, γι’αυτό και δεν παρουσιάστηκαν στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή που έγινε πρόσφατα.

Για τον λόγο αυτόν,μάλιστα,  ζήτησε και ο ίδιος χθες βράδυ να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητήσουν οι επικεφαλής των παρατάξεων τα νέα αυτά δεδομένα, προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση. Κίνηση που δεν βρήκε όμως ανταπόκριση από την αντιπολίτευση που προχώρησαν χθες σε ψηφοφορία επί του θέματος.

“ΠΑΓΩΝΕΙ” ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ Η ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠ

Προς το παρόν φαίνεται ότι “παγώνει”, και η γεωφυσική διασκόπηση που θα γινόταν από τη Σχολή Μεταλλειολόγων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Μάλιστα το θέμα της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφόταν με το Δήμο δεν θα συζητηθεί αύριο στην Οικονομική Επιτροπή. Η διασκόπηση αναβάλλεται προς το παρόν χωρίς όμως να ακυρώνεται, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, και θα γίνει όταν μελετηθούν τα νέα δεδομένα, κληθεί και ο μελετητής της ανάπλασης, και συζητηθούν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν με τη θέση των αρχαίων και τι μπορεί να αναδειχθεί. Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για “σωστική ανασκαφή” που πρέπει να γίνει στο σημείο που φέρεται να βρίσκονται τα αρχαία.

Όσον αφορά στην απόφαση που ψηφίστηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο, από την οποία όμως απείχε η Δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος δήλωσε σήμερα ότι οι διαφορές με τη δική του εισήγηση δεν ήταν πολλές, έγιναν υποχωρήσεις κατά τη συγγραφή του τελικού κειμένου, ωστόσο το γεγονός ότι δεν γινόταν δεκτό από την αντιπολίτευση το αίτημά του για ρητή αναφορά στο κείμενο ότι η ανάπλαση της πλατείας θα προχωρήσει απρόσκοπτα με την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ήταν που πυροδότησε και την αποχή της παράταξής του από την ψηφοφορία για την ανάδειξης των αρχαίων.

Επανέλαβε ότι είναι υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων, και με βάσει τα νεότερα δεδομένα που προέκυψαν θα πρέπει να αποφασιστεί και ο τρόπος ανάδειξής τους, με την ενδεχομένως εξαίρεση του κομματιού αυτού από την ανάπλαση, ώστε να μελετηθεί και να χρηματοδοτηθεί ξεχωριστά.

Κατά τη γνώμη μας, η γεωφυσική διασκόπηση της πλατείας πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε με τη βοήθεια πλέον της τεχνολογίας να αποτυπωθεί τι βρίσκεται κάτω από την πλατεία Υπαπαντής  και αυτά τα δεδομένα να συνεκτιμηθούν τώρα με τα υπόλοιπα, δηλαδή της τότε αρχαιολογικής έρευνας, ώστε να έχει ο Δήμος ολοκληρωμένη εικόνα για το τι βρίσκεται και που και τι τελικά μπορεί να αναδειχθεί.  Να σημειωθεί ότι  τις επιφυλάξεις της για τα αποτελέσματα μιας πιθανής διασκόπησης εξέφρασε χθες και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, λέγοντας ότι τέτοιες έρευνες “προσφέρουν ενδείξεις και όχι αποδείξεις”.

Το “πάγωμα” της προγραμματικής σύμβασης με το Πολυτεχνείο, ας ελπίσουμε να μην οδηγήσει τη διασκόπηση στις ελληνικές καλένδες. Άλλωστε, το είπε και ο Δήμαρχος, “δεν ακυρώνεται η διασκόπηση”. Το θέμα όμως είναι πότε θα γίνει.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΟΙ… “ΣΑΛΤΣΕΣ”

Με έκπληξη διαβάσαμε τις “δηλώσεις” του δημάρχου, σύμφωνα με το site του Δήμου. Μεταξύ άλλων, λόγια που δεν είπε, αναφέρονται ως δηλώσεις του. Mια ανάρτηση σε πολύ πιο σκληρούς τόνους και επιθετικό ύφος, που απείχε μακράν από όσα είπε ο δήμαρχος. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος κινήθηκε σε πιο ήπιους τόνους, ειδικά ως προς τους πολιτικούς του “αντιπάλους”.

Κάποιοι επομένως εκθέτουν με τον τρόπο αυτόν τον ίδιο το δήμαρχο, βάζοντας λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν, και δεν συμφωνούν με το υλικό που κατέγραψαν οι δημοσιογράφοι. Υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου και των δημοσιογράφων που εκλήθησαν στην συνέντευξη Τύπου να δημοσιεύονται ως δηλώσεις δημάρχου λόγια που ουδέποτε ειπώθηκαν. Και αυτό το διαπιστώνει κανείς ακούγοντας και βλέποντας τι πραγματικά είπε ο Δήμαρχος. Πρόκειται για σοβαρό ατόπημα, το οποίο δεν γνωρίζουμε και αν είναι σε γνώση του Δημάρχου.

φωτό: Απόσπασμα από τις “δηλώσεις” δημάρχου, που όμως δεν ειπώθηκαν με αυτή τη φρασεολογία

Το νόημα της Συνέντευξης Τύπου είναι πολύ συγκεκριμένο. Για να πληροφορείται ο κόσμος από τον ίδιο τον Δήμαρχο και οι δημοσιογράφοι να θετουν τα ερωτήματά τους. Να ακούει τον ίδιο το δήμαρχο, και όχι  στη συνέχεια να αλλοιώνονται τα λεγόμενά του και να “εμπλουτίζονται” με δηλώσεις που δεν έκανε. Να σημειωθεί ότι μετά τις επισημάνσεις του MessiniaLive, η επίμαχη ανάρτηση αποσύρθηκε άρον άρον και αντικαταστάθηκε το απόγευμα από νεότερη.

Ακολουθεί η αρχική δημοσίευση του Δήμου Καλαμάτας:

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

“Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος με θέμα την υπόθεση των αρχαίων στην περιοχή της Υπαπαντής. Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ ο Δήμαρχος ανέφερε:

«Το ιστορικό της ανάπλασης είναι λίγο πολύ γνωστό. Είναι γνωστό πως μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς κατάφερε ο Δήμος να εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση για την ανάπλαση της πλατείας που αποτελεί ντροπή να χρησιμοποιείται ως χώρος άναρχης στάθμευσης οχημάτων. Όπως γνωρίζετε μια τέτοια χρηματοδότηση έργου θα τη ζήλευαν όλοι οι Δήμοι της χώρας, ειδικά αυτή την εποχή.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή αφουγκραζόμενη την τοπική κοινωνία, συντεταγμένα με πλάνο, σχεδιασμό και χωρίς άναρθρες κραυγές προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή, παράλληλα με την ανάπλαση, η σωστική ανασκαφή των αρχαίων που βρίσκονται στην περιοχή της Υπαπαντής.

Μέσω συνεχούς αλληλογραφίας με την Υπουργό Πολιτισμού. Μέσω επαφών με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μέσω αλλεπάλληλων συσκέψεων με υπηρεσιακά στελέχη και ειδικούς επιστήμονες. Μέσω σύγκλησης Διαπαραταξιακής παρουσία της καθ’ ύλην αρμόδιας προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Ετοίμασε δε χωρίς καμία χρονοτριβή προγραμματική σύμβαση με το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΕΜΠ προκειμένου να προκύψουν νέα στοιχεία και ενδείξεις για την χωροθέτηση των αρχαίων μέσω της επιστημονικής διαδικασίας της γεωφυσικής διασκόπησης.

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Με αυτές τις συντεταγμένες ενέργειες αλλά και ισχυρή πολιτική βούληση για την επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος, όπως αυτό της ανάδειξης των αρχαίων, ενός ζητήματος που μας ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα προσήλθαμε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. – ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η ενημέρωση της καθ’ ύλην αρμόδιας κυρίας Μηλίτση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε καταλυτική. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η υπηρεσία της τα τελευταία 24ωρα υπήρξε μεγάλη ανατροπή ως προς την χωροθέτηση των αρχαίων.

Σύμφωνα με την κα Μηλίτση λοιπόν η οποία επικαλέστηκε αξιόπιστα ευρήματα καθώς και τοπογραφική αποτύπωση του 1961 η οποία καταδείκνυε τη θέση των αρχαίων:

α) τα αρχαία δεν βρίσκονται στο χώρο της πλατείας αλλά κάτω από το ρείθρο του νότιου πεζοδρομίου και επί της οδού Θέμελη

β) σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής και με τα ιστορικά ντοκουμέντα η ύπαρξη άλλων αρχαίων στο χώρο της πλατείας συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, αφού ούτε και το 1960 είχαν βρεθεί στο χώρο της πλατείας από τους αρχαιοφύλακες.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ

Στο σημείο αυτό να τονίσω κάτι διότι πολλά λέγονται, γράφονται και δυστυχώς η κοινή λογική έχει πάει περίπατο. Και δεν ομιλώ για τον καλοπροαίρετο κόσμο και τους συμπολίτες μας που πολλές φορές μπορεί να παρασυρθούν και από το συναίσθημα αλλά και από την δικαιολογημένη ανυπομονησία για την ανάδειξη των αρχαίων στην πόλη τους, κάτι που αποτελεί άλλωστε και δικό μου στόχο.

Για παράδειγμα, η κα Κουζή δίχως κανένα αξιόπιστο επιστημονικό τεκμήριο στα χέρια της μας καλούσε δια του Τύπου στις 18 Αυγούστου να αποσύρουμε την προκήρυξη του έργου και να διακόψουμε τη διαδικασία της ανάπλασης.

Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων λοιπόν, φανταστείτε να είχαμε εισακούσει το αίτημα της κας Κουζή. Ο διαγωνισμός της ανάπλασης θα σταματούσε και θα χανόταν η χρηματοδότηση και κατά πάσα πιθανότητα χωρίς λόγο αφού τα αρχαία τελικά χωροθετούνται σε άλλη θέση.

Για παράδειγμα ο κ. Τζαμουράνης δια συμβούλων του, ξαφνικά  υποστήριζε σθεναρά την εκτεταμένη συστηματική ανασκαφή σε ολόκληρο τον προαύλιο χώρο της πλατείας με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη κόστους αλλά και χρόνιων καθυστερήσεων στα έργα της περιοχής.

Καλά τον κ. Μάκαρη δεν θα τον σχολιάσω, καθώς ακόμα και μετά από την ενημέρωση της κας Μηλίτση συνέχισε να ομιλεί για συστηματική ανασκαφή…

Ο κ. Κοσμόπουλος ομολογώ πως είχε μία πιο συγκροτημένη άποψη και πάντα υπό την προϋπόθεση μιας ρεαλιστικής λύσης που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του έργου. Ο ίδιος τα έγραφε αυτά στον Τύπο. Δεν τα λέω εγώ. Άραγε τι άλλαξε χθες;

Χθες λοιπόν και υπό το πρίσμα των νέων στοιχείων που προσκομίστηκαν από την κα Μηλίτση και την διαφαινόμενη χωροθέτηση των αρχαίων στο πεζοδρόμιο και επί της οδού οφείλαμε να προσαρμοστούμε με τις εξελίξεις.

Η διαδικασία άλλωστε υπό το πρίσμα των νέων στοιχείων οφείλει να είναι δυναμική κι όχι στάσιμη! Εν τούτοις έκπληκτος άκουγα τις τοποθετήσεις των επικεφαλής (που τις είχαν γράψει πριν το Δ.Σ.) και δεν φρόντισαν να τις αναπροσαρμόσουν έστω για τους τύπους μετά την ενημέρωση της κα Μηλίτση. Αυτοί μιλούσαν λες και δεν είχαν ακούσει τίποτα.

ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

Η θέση η δική μας, είναι καταγεγραμμένη στην κάμερα και είναι η εξής: Ναι στην ανάδειξη των αρχαίων που βρίσκονταν σε κατάχωση μέσω σωστικής ανασκαφής χωρίς να απειλείται η χρηματοδότηση και η τύχη του πολυπόθητου έργου της ανάπλασης, αφού έτσι κι αλλιώς σύμφωνα με τα νέα στοιχεία δεν διαφαίνεται κάποια αλληλεπίδραση του ενός από το άλλο και ναι στην περαιτέρω διερεύνηση και ακριβή εντοπισμό της θέσης των αρχαίων με τη συνέργεια και πολύτιμη συνεπικουρία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προκειμένου η υπόθεση να πάρει το δρόμο της επιτέλους. Αυτή η θέση θα ήταν ευχής έργο να ήταν κοινή και ομόφωνη.

Οι αντιπολιτεύσεις αναγκάστηκαν από τις εξελίξεις να συμφωνήσουν στη σωστική ανασκαφή. Όμως αν και ενημερώθηκαν πως η θέση των αρχαίων ήταν διαφορετική από αυτή που πίστευαν και όχι εντός της πλατείας, διαφώνησαν στο κομμάτι “του χωρίς να απειλείται η χρηματοδότηση”. Ακόμα και ο κ. Κοσμόπουλος που έθετε ως προϋπόθεση να μην τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοδότηση του έργου. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι είχαν συνεννοηθεί, τι πίστευαν και τι κατάλαβαν.

Ε, λοιπόν εγώ σε εισήγηση που θα έθετε εν αμφιβόλω τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου δεν θα συμφωνούσα ποτέ. Είμαι απόλυτος. Είμαι ξεκάθαρος. Ήμουν και είμαι συνεπής στα λεγόμενά μου. Επαναλαμβάνω. Ναι στην ανάδειξη των αρχαίων μέσω σωστικής ανασκαφής και την περαιτέρω διερεύνηση για τον ακριβή εντοπισμό της θέσης τους με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο κι όχι πρόχειρα και μπακαλίστικα. Ναι όμως και στην απαραίτητη για τον τόπο ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής. Όχι στην προχειρότητα, όχι στην μικροπολιτική.

Όποιοι νομίζουν πως ο Δήμαρχος θα παίζει στα ζάρια την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης με εικασίες και μαντεψιές είναι γελασμένοι.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διαβεβαιώνω τους πολίτες πως και η ανάπλαση της πλατείας θα γίνει και η ανάδειξή των αρχαίων θα πάρει το δρόμο της εντός της παρούσης θητείας.

Προχωράμε με συνέπεια, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα».

 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ Δ.Σ.

Ακολουθεί η θέση που εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. η Δημοτική Αρχή: «Το Δ.Σ. Καλαμάτας έπειτα από διαλογική συζήτηση κι λαμβάνοντας υπόψιν του όλα τα δεδομένα που σήμερα έχει στη διάθεσή του, καθώς και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη συζήτηση, εκφράζεται θετικά ως προς την ανάδειξη με σωστική ανασκαφή αρχαίων καταλοίπων που κατά παρελθόντα χρόνο είχαν εντοπιστεί στην πλατεία Υπαπαντής, δίχως να επηρεάζεται η εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία και το έργο της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας (Γ’ Φάση) που περιλαμβάνει την εν λόγω πλατεία. Επίσης, το Δ.Σ. τάσσεται υπέρ των διαδικασιών περαιτέρω διερεύνησης της θέσης των αρχαίων που βρίσκονται σε κατάχωση, προκειμένου τα στοιχεία που θα προκύψουν να επιφέρουν την επαναξιολόγηση του θέματος από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες».

Η νέα διορθωμένη ανάρτηση αργά το απόγευμα, που συνοδεύτηκε και από βίντεο με τις δηλώσεις του Δημάρχου:”

“Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος με θέμα την υπόθεση των αρχαίων στην περιοχή της Υπαπαντής. Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή, παράλληλα με την ανάπλαση, η σωστική ανασκαφή των αρχαίων που βρίσκονται στην περιοχή της Υπαπαντής, ενώ εξέφρασε ισχυρή πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στην καταλυτική ενημέρωση και τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγια και τα οποία σε σχέση με τη θέση των αρχαίων καταδεικνύουν ότι τα αρχαία δεν βρίσκονται στο χώρο της πλατείας αλλά κάτω από το ρείθρο του νότιου πεζοδρομίου και επί της οδού Θέμελη, καθώς κι ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής και με τα ιστορικά ντοκουμέντα η ύπαρξη άλλων αρχαίων στο χώρο της πλατείας συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, αφού ούτε και το 1960 είχαν βρεθεί στο χώρο της πλατείας από τους αρχαιοφύλακες.

ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

Ο Δήμαρχος ήταν επικριτικός για τη στάση και τη ρητορική της αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας τη θέση τη δική του και της Δημοτικής Αρχής. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βασιλόπουλος τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων που βρίσκονταν σε κατάχωση μέσω σωστικής ανασκαφής χωρίς να απειλείται η χρηματοδότηση και η τύχη του πολυπόθητου έργου της ανάπλασης, αφού έτσι κι αλλιώς σύμφωνα με τα νέα στοιχεία δεν διαφαίνεται κάποια αλληλεπίδραση του ενός από το άλλο και υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης και εντοπισμού της θέσης των αρχαίων με τη συνέργεια και πολύτιμη συνεπικουρία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προκειμένου η υπόθεση να πάρει επιτέλους το δρόμο της. 

“Προχωράμε με συνέπεια, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο κ. Βασιλόπουλος διαβεβαιώνοντας πως και η ανάπλαση της πλατείας θα γίνει και η ανάδειξή των αρχαίων θα πάρει το δρόμο της εντός της παρούσης θητείας”.

 

To Top