ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βάσεις 2019: Στο κόκκινο η αγωνία λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις – Ποιες σχολές παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ζήτηση

Με βάση τις ανακοινώσεις των προηγούμενων ετών, οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν γνωστές το τελευταίο δεκαήμερο το Αυγούστου

Λίγες μέρες απομένουν έως την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της χώρας και η αγωνία των υποψηφίων χτυπάει κόκκινο!

Με βάση τις ανακοινώσεις των προηγούμενων ετών, οι βάσεις θα γίνουν γνωστές το τελευταίο δεκαήμερο το Αυγούστου βάζοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους, έχουν εξαχθεί και τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις σχολές που δηλώθηκαν και, άρα, προτιμήθηκαν περισσότερο.

Φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο να δηλώνονται με μεγάλη συχνότητα οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

Βασικό ρόλο στην τάση αυτή πιθανότατα έχει η επιθυμία που έχει εκφράσει η κυβέρνηση να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό τις δομές και τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με αποτέλεσμα αυτό να έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες σε όσους θα προτιμούσαν τη σιγουριά του Δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα.

Άλλωστε, η ίδια τάση προτίμησης αποτυπώνεται και στα μηχανογραφικά των υποψηφίων που κινήθηκαν στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα, δηλαδή με βαθμολογίες 18-20. Οι μαθητές αυτοί θα είχαν, πρακτικά την δυνατότητα να δηλώσουν οποιαδήποτε σχολή θα ήθελαν. Ωστόσο και σε αυτή τη βαθμολογική ομάδα παρατηρείται αρκετά έντονο το φαινόμενο να μπαίνουν σε προτεραιότητα οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

Από την άλλη, σχολές, όπως η Νομική, διατηρούν βέβαια το κύρος τους, ωστόσο εκφράζεται, το τελευταίο διάστημα, μια έντονη ανησυχία από τους υποψηφίους, σχετικά με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στον κλάδο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα «Νέα».

Αναφορικά με τις βαθμολογικές βάσεις που αναμένεται να δούμε φέτος στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, που παρουσιάζουν έντονη προτίμηση, οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τις σχολές αυτές να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά.

Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής σε μια από τις πιο περιζήτητες σχολές, δηλαδή αυτή των Αξιωματικών της Αστυνομίας, αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ δεν αποκλείεται να καταγράψει οριακή άνοδο. Σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις, η βάση μπορεί να φτάσει έως και τα 18.200 μόρια, από 18.123 που ήταν πέρυσι. Αντίστοιχα, η εισαγωγή Αστυφυλάκων φτάνει στα 16.700 μόρια. Κοντά στα 17.200 μόρια θα είναι η βάση εισαγωγής για όσους στοχεύουν στη Σχολή Ικάρων, ενώ για τους μηχανικούς, η βάση θα φτάσει κοντά στα 18.500 μόρια.

Τα Τμήματα Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας, όπως όλα δείχνουν, θα τραβήξουν την ανηφόρα. Το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Αθήνας θα φτάσει κοντά στα 17.000 μόρια από 16.719 πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ανέρχονται συνολικά σε 81.930. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 θα φτάσει τους 78.000.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, ο ίδιος αριθμός ανήλθε στους 74.692 και πρόπερσι στους 70.726. Συμπερασματικά, ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια θα αυξηθεί φέτος κατά 3.643 θέσεις, ήτοι 5% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Βάσεις 2019: Στο κόκκινο η αγωνία λίγες μέρες πριν τις ανακοινώσεις – Ποιες σχολές παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ζήτηση
To Top