Επιχειρείν

Vamvakou Incubator: Εκδήλωση γνωριμίας στην Καλαμάτα για το πρότυπο ορεινό κέντρο επιχειρηματικότητας στη Βαμβακού Λακωνίας

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ "ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ" ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ - 5+5 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Στα σκαριά η πρώτη ορεινή θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Ενημερωτική εκδήλωση με ομιλίες και απαντήσεις σε ερωτήματα, διοργανώθηκε απόψε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στο πλαίσιο ενημέρωσης για τον 1ο Κύκλο Προγράμματος Υποστήριξης και Φιλοξενίας Επιχειρήσεων Vamvakou Incubator στο πανέμορφο, ορεινό χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας.

apol-elpis-DSC-0014

apol-elpis-DSC-0015

apol-elpis-DSC-0017

apol-elpis-DSC-0018

apol-elpis-DSC-0020

apol-elpis-DSC-0021

apol-elpis-DSC-0024

apol-elpis-DSC-0027

apol-elpis-DSC-0028

apol-elpis-DSC-0029

Εκεί μια ομάδα ανθρώπων που θέλουν να δώσουν ζωή στο χωριό τους, δημιούργησαν ένα επιχειρηματικό κέντρο, έναν κοινό συνεργατικό χώρο ανάπτυξης ιδεών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού που υλοποιείται από τη Vamvakou Revival με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Όραμα της ομάδας είναι η δημιουργία ένας πρότυπου ορεινού κέντρου επιχειρηματικότητας που θα φέρει κοντά ανθρώπους με μεράκι και όνειρα, ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), αλλά και επιχειρηματικές ομάδες που επιθυμούν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου, να χτίσουν το δικό τους μέλλον μέσα από την υλοποίηση μιας βιώσιμης επιχειρηματικής ιδέας. Το Πρόγραμμα πρόκειται να υποστηρίξει ιδέες, άτομα ή ομάδες, ώστε να επεξεργαστούν την επιχειρηματική τους ιδέα, να δημιουργήσουν μία νέα επιχείρηση ή να αναπτύξουν την ήδη υπάρχουσα.

apol-elpis-DSC-0041

apol-elpis-DSC-0046

apol-elpis-DSC-0052

Σε αυτό το νέο εγχείρημα και τη δημιουργία του η ομάδα συνεργάζεται με το Impact Hub Athens. Οι ίδιο τόνισαν: "Συνδυάζοντας τη γνώση και εμπειρία της ομάδας μας στην αναβίωση της περιοχής με την τεχνογνωσία και τη διεθνή πρακτική του Impact Hub Athens στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας δημιουργούμε μια καινοτόμα θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων. Η Vamvakou Incubator πρόκειται να λειτουργήσει ως κέντρο ανάπτυξης και μοχλός προσέλκυσης νέας επιχειρηματικής δράσης στον τόπο, δίνοντας απαντήσεις σε προβλήματα, μέσα από την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών/προϊόντων/λύσεων, ενώ θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναζωογόνηση, αλλά και ποιοτική αναβάθμιση της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014-2020 και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας». Η Vamvakou Incubator και η λειτουργία της υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης Βαμβακούς.

apol-elpis-DSC-0034

apol-elpis-DSC-0035

apol-elpis-DSC-0036

apol-elpis-DSC-0038

Διάρκεια υποβολής αιτήσεων: 10/10/2022 – 09/12/2022
Αξιολόγηση & Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2023
Διάρκεια 1ου Κύκλου: έως 31/12/2023
Σύνολο ωφελούμενων σχημάτων: 5 επιχειρήσεις με έδρα τη Βαμβακού & 5 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ποιους αφορά το πρόγραμμα
– Φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματικές ομάδες έως 5 ατόμων ή νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν μία επιχειρηματική ιδέα ή ξεκινούν μία επιχειρηματική πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται σε ανάγκες των κατοίκων ή/και σε ευκαιρίες ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

– Υπό σύσταση ή νέες επιχειρήσεις ή υποψήφιους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής του Πάρνωνα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αναζητούν κίνητρα ή είναι αποφασισμένοι να ζήσουν και να εργαστούν σε ένα ήρεμο και γόνιμο περιβάλλον για τη μετουσίωση της επιχειρηματικής τους ιδέας σε επιτυχημένη νεοφυή επιχείρηση.

– Υπό σύσταση ή νέες επιχειρήσεις ή υποψήφιους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής του Πάρνωνα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ωρίμαση των επιχειρηματικών τους σχεδίων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και υπηρεσιών/προϊόντων.

– Σε όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ποιοι οι πυλώνες δράσης;
Αν έχεις μια ιδέα ή υπό σύσταση επιχείρηση στους παρακάτω τομείς μπορείς κι εσύ να συμμετέχεις στο Πρόγραμμα:

Αγροδιατροφή: Αναζητούμε εγχειρήματα που αξιοποιούν τον φυσικό πλούτο του Πάρνωνα ή γενικότερα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με σκοπό να δημιουργήσουν αγροδιατροφικά προϊόντα, σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας ή να προσφέρουν υπηρεσίες στον πρωτογενή τομέα (πχ. καλλιέργεια, μεταποίηση, υποστήριξη σε καλλιεργητικό ή προκαλλιεργητικό στάδιο, υπηρεσίες για πώληση και προώθηση προϊόντων).

Τουρισμός: Αναζητούμε ιδέες που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη και μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του χωριού ή/και της Περιφέρειας Πελοποννήσου κάτω από τις θεματικές του αθλητισμού, της φυσιολατρίας, του wellness και των συνεδρίων.

Τεχνολογία / Καινοτομία: Αναζητούμε προτάσεις, ιδέες και λύσεις βασισμένες στην καινοτομία και την τεχνολογία σε θέματα διαχείρισης πόρων, βελτιστοποίησης της υπάρχουσας παραγωγικής διαδικασίας, διευκόλυνση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες (π.χ. πολιτική προστασία, υγεία, εκπαίδευση, αγροτικά, βελτιστοποίηση παραγωγής, κυκλική οικονομία). Υπάρχει δυνατότητα επιτόπιας εφαρμογής που θα αναπτύξεις στο ορεινό περιβάλλον.

Πολιτισμός: Αναζητούμε πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά με το σύγχρονο design και αναδεικνύουν τον πολιτισμό της Βαμβακούς, του Πάρνωνα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου με κριτήρια βιωσιμότητας και επιχειρηματικότητας (πχ. εκδηλώσεις, εκδόσεις, ψηφιοποίηση).

Ποιες οι παροχές του προγράμματος;
– Δωρεάν ολοκληρωμένη επιχειρηματική υποστήριξη.

– Χώρος εργασίας για το διάστημα της υποστήριξης για τις 5 επιχειρήσεις με έδρα τη Βαμβακού και πρόσβαση σε εξοπλισμό (Η/Υ, γρήγορο Internet, γραφεία εργασίας, εκτυπωτές και ηλεκτρονικό εξοπλισμό).

– Εκπαιδευτικά εργαστήρια, προγράμματα, σεμινάρια και ατομικές και ομαδικές συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής με εξειδικευμένους συμβούλους, coaches και μέντορες.

– Δικτύωση με κομβικούς φορείς, οργανισμούς και επενδυτές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και εκάστης επιχειρηματικής ιδέας.

– Δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη από τρίτους (νομική, λογιστική και διοικητική υποστήριξη, διαδικασία ίδρυσης, σχεδιασμός branding – ταυτότητα, ιστοσελίδα, κοινωνικά δίκτυα).

– Υποστήριξη στην εύρεση κατοικίας στην περιοχή της Βαμβακούς.

– Υποστήριξη στην εύρεση πιθανών χρηματοδοτικών πηγών.

Ποια η διαδικασία αξιολόγησης;
Οι προτάσεις που θα συγκεντρωθούν, θα αξιολογηθούν από Ανεξάρτητη Επιτροπή Αξιολόγησης, με εξωτερικούς συνεργάτες Vamvakou Revival και Τοπικούς Φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η Επιτροπή προχωρεί σε διεξοδική αξιολόγηση της υποβληθείσας πρότασης σύμφωνα με τα οριζόμενα κριτήρια και στη συνέχεια σε προσωπική συνέντευξη και παρουσίαση της πρότασης με τον/τους υποψηφίους ωφελούμενους του Προγράμματος, ενώ η ίδια αποφασίζει για την ένταξη ή μη στο Πρόγραμμα.

apol-elpis-DSC-0030

apol-elpis-DSC-0031

apol-elpis-DSC-0032

apol-elpis-DSC-0033

Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθεί η πρότασή μου;
Τα κριτήρια αξιολόγησης διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Επιχειρηματική Πρόταση Αξίας. Το εγχείρημα να έχει μια ξεκάθαρα ορισμένη επιχειρηματική/κοινωνική/περιβαλλοντική πρόκληση και σαφώς ορισμένη λύση – ιδέα απόκρισης στην πρόκληση.

Βιωσιμότητα. Το εγχείρημα να έχει σαφώς ορισμένα την αγορά στόχο, τις παρεχόμενες υπηρεσίες/προϊόντα/λύσεις και τις προβλεπόμενες ροές εσόδων, εξασφαλίζοντας την οικονομική του βιωσιμότητα.

Επιχειρηματική Ομάδα. Η ομάδα ή το άτομο που θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα να έχει πρότερη εμπειρία, σχετικές γνώσεις και ικανότητες στον κλάδο δραστηριότητας και ισχυρό όραμα για την υλοποίηση της ιδέας του.

Αναπτυξιακή προοπτική. Η επιχειρηματική ιδέα να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού ή/και να ανταποκρίνεται σε προβλήματα, προκλήσεις και ευκαιρίες της ευρύτερης περιοχής. Στην περίπτωση των επιχειρήσεων με έδρα τη Βαμβακού θα συνεκτιμηθεί η συνεισφορά της πρότασης στην Αναβίωση.

Αποτύπωμα & Οικοσύστημα. Δημιουργία θέσεων εργασίας, παροχή δίκαιων εργασιακών σχέσεων, δημιουργία αλληλοσυμπληρούμενων σχέσεων με υπάρχουσες δομές της Βαμβακούς, της περιοχής και της Περιφέρειας, ένταξη στο οικοσύστημα.

Στα παραπάνω κριτήρια αξιολόγησης, έρχεται να προστεθεί και η διαδικασία της συνέντευξης, παρουσίασης και υποστήριξης της επιχειρηματικής πρότασης από τον υποψήφιο.

Τι γίνεται σήμερα στη Βαμβακού;

Η Vamvakou Revival ιδρύθηκε με σκοπό την πλήρη αναζωογόνηση του χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας, από μια ομάδα νέων με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό έχοντας την ηθική και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Οι δύο οργανισμοί μοιράζονται τα τελευταία χρόνια το κοινό όραμα της Αναβίωσης της Βαμβακούς, με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Όραμα είναι η δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα αποτελούν η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά, και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά. Οι βασικοί πυλώνες της πρωτοβουλίας είναι ο τουρισμός, η καινοτομία, η αγροδιατροφή και η επιχειρηματικότητα. Πρόθεση είναι η Βαμβακού να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Πώς κάνω αίτηση;

Συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε στον σύνδεσμο έως τις 09/12/2022 και ώρα 24:00.

Δημοφιλέστερα

To Top