Μουσική

Βαλτινός, Ξανθούλης: Απόψε η εκδήλωση για την αρχαία λύρα στο Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας

MIA ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»

Σήμερα Τετάρτη, 11 Μαΐου και ώρα 8:30 μ.μ., στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση “Χρυσέα Φόρμιγξ 3000 χρόνια ελληνικό τραγούδι & ποίηση Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα”.
Θα παίξουν Αρχαία λύρα, επιμέλεια, διασκευές: Νίκος Ξανθούλης
Τραγούδι: Θεοδώρα Μπάκα
Αφήγηση: Γρηγόρης Βαλτινός
Βιολί: Ζήσιμος Σουλκούκης
Βιολοντσέλο: Μιχάλης Πορφύρης

Η αρχαία ελληνική λύρα, παρά το ότι χάθηκε για πάνω από 1600 χρόνια, διαπέρασε ως ιδέα τόσο την ευρωπαϊκή μουσική δημιουργία όσο και τη μουσική τέχνη της εγγύς Ανατολής. Η λύρα, τόσο ως λέξη όσο και ως έννοια, συνεχίζει να ζει στη λυρική τέχνη, στη λυρικότητα, στον λυρισμό. Το πρόγραμμα αναδεικνύει τη συνέχεια της ελληνικής μουσικής σε μια διαχρονική μεν αλλά συνεπώς στυλιστική προσέγγιση. Στην παρέμβαση αυτή, η αρχαία λύρα αναβιώνει μέσα από τους μαγικούς ήχους των χορδών της και συνομιλεί αφενός με δύο σύγχρονα όργανα, ένα βιολί που περνάει και στην παραδοσιακή μουσική και ένα κλασικό τσέλο και αφετέρου με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά της αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες.
Το πρόγραμμα διατρέχει ολόκληρη την ελληνική μουσική ιστορία εστιάζοντας σε ποιήματα από την αρχαιότητα έως σήμερα και σε τραγούδια που αναδεικνύουν την ευαισθησία, τη σχέση της χώρας με τη θάλασσα αλλά και το κέφι για ζωή που χαρακτηρίζει το έθνος μας.

Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Βαλτινός, Ξανθούλης: Απόψε η εκδήλωση για την αρχαία λύρα στο Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας
To Top