Υγεία

Τζωρτζίνης: Η προαναγγελία του Υπουργείου Υγείας για το τέλος της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου αποδεικνύει την έλλειψη εμβολιαστικού σχεδιασμού

Τζωρτζίνης Δημήτριος Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας : “Η προαγωγή της εμβολιαστικής κάλυψης περνάει μέσα από τον σωστό σχεδιασμό και την επιστημονική ενημέρωση”

“Η προαναγγελία του Υπουργείου Υγείας για το τέλος της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου και προμήθειας του από τους πολίτες χωρίς να έχουν επισκεφθεί γιατρό, από τα φαρμακεία, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την έλλειψη εμβολιαστικού σχεδιασμού και εμβολιαστικής κουλτούρας από όλους τους αρμοδίους στη χώρα μας.

Η συνταγογράφηση φαρμάκων και εμβολίων από τον θεράποντα γιατρό αποτελεί μέρος της ιατρικής του πράξης, ο ακρωτηριασμός της οποίας είναι μείζον θέμα Ιατρικής Δεοντολογίας.

Η προαγωγή της εμβολιαστικής κάλυψης είναι ακόμα και σήμερα ζητούμενο στη χώρα μας, ιδιαίτερα με εποχικά και έκτακτα εμβόλια. Εκείνο που πάει καλά είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην παιδική και εφηβική ηλικία και αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερπροσπάθεια των παιδιάτρων για ενημέρωση και ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους γονείς αλλά και στην δωρεάν διάθεση των εμβολίων από την πολιτεία.

Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη να αναπτυχθεί μία νέα στρατηγική μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού αξιοποιώντας η πολιτεία στελέχη από τον παιδιατρικό και παθολογικό κλάδο, που κάτω από την άμεση καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα πετύχουν την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη.

Η σωστή επιστημονική ενημέρωση μέσα από ενιαίο σχεδιασμό και η κοινή επιστημονική γλώσσα γύρω από αυτό το θέμα, μπορούν μόνο να πετύχουν αυτό τον στόχο. Η διγλωσσία, οι αιχμές αμφισβήτησης και οι λανθασμένες προσωπικές απόψεις που προβάλλονται στα τηλεοπτικά και άλλα ΜΜΕ από «εραστές» της τηλεθέασης μόνο κακό μπορούν να κάνουν.

Πιστεύουμε, πως το Υπουργείο Υγείας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δεν θα εφαρμόσει τέτοιες εμβολιαστικές πολιτικές, που πέραν των όσων αναφέραμε, θα φέρουν και σε αντιπαράθεση τους υγειονομικούς κλάδους μεταξύ τους”.

Τζωρτζίνης: Η προαναγγελία του Υπουργείου Υγείας για το τέλος της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου αποδεικνύει την έλλειψη εμβολιαστικού σχεδιασμού
To Top