ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει σε πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ-ΣΤΑΘΑΚΗ

Υποβολή αιτήσεων έως 31/12/2018

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε πως μετά από διαπραγμάτευση, το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δίνει τη δυνατότητα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να ρυθμίσουν τα χρέη τους και όσο διαρκεί η ρύθμιση η πρώτη κατοικία προστατεύεται.

“Είναι διαφορετικό να εκπλειστηριάζονται βίλες αξίας 1 εκατ. ευρώ και διαφορετικό η πρώτη κατοικία μιας λαϊκής οικογένειας. Πρόκειται για πλειστηριασμούς με υψηλότατα ποσά χρέους, και υψηλότατες αξίες των ακινήτων. Αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι πολίτες που διαμαρτύρονται. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους και τη διαδικασία των πλειστηριασμών και ταυτόχρονα να μην οξύνει τις εντάσεις”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το ζήτημα της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, σχολίασε πως “η σκανδαλολογική τοξική συζήτηση που προκάλεσε η ΝΔ με ευθύνη και του αρχηγού της, καθοδηγούμενη από συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα, θεωρείται για εμάς λήξασα”. Εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον, και περιμένουμε και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, είπε.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί το κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους.

Nα σημειωθεί επίσης ότι τα προβλήματα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί την ώρα που στο Ειρηνοδικείο Αθήνας μετατρεπόταν σε εμπόλεμη ζώνη με διαμαρτυρόμενους πολίτες και μέλη του κινήματος δεν πληρώνω να αντιμετωπίζουν τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Από τα συνολικά δέκα ακίνητα, πλειστηριάστηκε η κατοικία στην περιοχή Κοκκιναρά της Κηφισιάς, συνολικής επιφάνειας 320 τετραγωνικών μέτρων. Όπως αναφέρουν συμβολαιογραφικές πηγές, το ακίνητο που δεν είναι πρώτη κατοικία παρέμεινε τελικά στα χέρια τράπεζας, που “χτύπησε” το ακίνητο, στην τιμή της πρώτης προσφοράς, η οποία ανερχόταν στα 698.915 ευρώ.

Αποσπάσματα από τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες:

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει συγκεκριμένα έξτρα-δέσμη μέτρων για την προστασία νοικοκυριών από πλειστηριασμούς ή θεωρεί πως ό,τι προβλέπεται έως τώρα είναι επαρκές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει σαφές και από τα πλέον αρμόδια χείλη, τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Οικονομικών, ότι η βασική μέριμνα, την οποία έχουμε, είναι η προστασία της λαϊκής κατοικίας. Όπως γνωρίζετε, μέχρι τις 31/12/2018 (εκ παραδρομής ειπώθηκε ότι η σχετική προθεσμία λήγει στις 31/12/2017) υπάρχει η δυνατότητα για υποβολή αίτησης, ώστε κάποιος να ενταχθεί στον νόμο Σταθάκη, ο οποίος στοχεύει στην προστασία ακριβώς της λαϊκής κατοικίας με συγκεκριμένα κριτήρια.

Από εκεί και πέρα, εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ό,τι είναι δυνατόν, ακριβώς για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει, τη στιγμή που προστατεύεται η λαϊκή κατοικία, να δίνεται και η δυνατότητα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην αποπληρώνουν τα δάνειά τους, πράγμα το οποίο, όπως γνωρίζετε, εφόσον συμβεί θα καταλήξει και πάλι να επιβαρύνει τους έλληνες φορολογούμενους. Από τη δική μας πλευρά, θεωρούμε πως έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στη βάση αυτών ακριβώς των μέτρων που είχαμε δεσμευτεί, συνεχίζουμε να πορευόμαστε και θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τους πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται. Διότι είναι εντελώς διαφορετικό να προστατεύει κανείς τη λαϊκή κατοικία και εντελώς διαφορετικό να προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που συνήθως έχουν ακίνητα τα οποία είναι εξαιρετικά μεγάλης αξίας και τα οποία καταλήγουν, κατά τη γνώμη μου, πέραν των προθέσεων των ανθρώπων και των πολιτών, οι οποίοι συμμετέχουν στα κινήματα εναντίον των πλειστηριασμών, να προστατεύονται από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που κινητοποιούν οι τράπεζες. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να κινούμαστε, τόσο μέχρι τη λήξη του προγράμματος, αλλά και στη συνέχεια.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα συνεχιστεί η προστασία των πρώτων κατοικιών από πλειστηριασμούς μέχρι τις 300.000 ευρώ; Και επίσης, το μέτρο αυτό, αυτή η πολιτική σας, θα ισχύσει και μετά το 2018;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι μέχρι τις 31/12/2018, σύμφωνα με τον νόμο, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στον νόμο Σταθάκη, τον λεγόμενο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Αυτό σημαίνει ότι όποιοι πολίτες υποβάλλουν αιτήσεις υπαγωγής στον συγκεκριμένο νόμο, θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία τους μέχρι και την οριστική αποπληρωμή του δανείου τους.

Δηλαδή, η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν λήγει στις 31/12/2018. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι αορίστου χρόνου. Αυτό το οποίο τελειώνει στις 31/12/2018 είναι η δυνατότητα υποβολής αίτησης για τη ρύθμιση του κόκκινου δανείου από υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

“Το ζήτημα των αναγκαστικών πλειστηριασμών είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και ως τέτοιο ακριβώς το αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση. Στην αντιμετώπιση ακριβώς αυτού του προβλήματος πρέπει να σταθμίσουμε δύο διαφορετικές ανάγκες. Από τη μία μεριά, την ανάγκη για τη βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και για την συγκρότηση ενός βιώσιμου ακριβώς μοντέλου παροχής ρευστότητας στην κοινωνία και από την άλλη μεριά, την πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Επειδή η παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών είναι τεράστια σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να θυμίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως η πρώτη κατοικία προστατεύεται για τις λαϊκές τάξεις από ένα εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο. Αυτό το νομικό πλαίσιο προστατεύει την κατοικία όσων υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Και η αξία της πρώτης κατοικίας, η οποία προστατεύεται, ξεκινά από τα 180.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη και φτάνει μέχρι τα 280.000 ευρώ σε περίπτωση που έχουμε οικογένεια με τρία παιδιά.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες οι οποίοι κατέχουν την ιδιότητα του εμπόρου και επομένως δεν μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν χρέη επιχειρήσεων, τα οποία υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ.

Με αυτή την έννοια, θέλω να τονίσω ότι κατανοούμε την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Ωστόσο, να επαναλάβω ότι είναι απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό.

Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο δεν κατανοούμε είναι όλους όσους με ψεύδη προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και τελικά καταλήγουν, ανεξαρτήτως των προθέσεών τους, να λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ μεγαλοφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών”.

ΚΟΝΤΟΝΗΣ:

Τέλος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «οι πλειστηριασμοί αφορούσαν ακίνητα «στρατηγικών κακοπληρωτών» περιγράφοντας ότι «αυτοί που διαμαρτύρονταν, διαμαρτύρονταν μπροστά σε ακίνητο ενός κακοπληρωτή που εμπλέκεται και στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου».

Τα «απαράδεκτα επεισόδια δεν αφορούσαν πρώτες κατοικίες», τόνισε εξάλλου και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί αφορούσαν όσους χρωστούν πολλά εκατομμύρια ή χρέη ιδιωτών, του ενός προς τον άλλον. Κάλεσε δε, όσους διαμαρτύρονται να πάψουν να λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός» των μεγάλων οφειλετών. Τέλος, ερωτηθείς εάν κρύβονται από πίσω πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Κοντονής δήλωσε: «Οι πολιτικές δυνάμεις δεν κρύβονται. Είναι μπροστά».

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει σε πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας
To Top