ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσουνάμι» ηλεκτρονικών ελέγχων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων

Διασταυρώσεις για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μετά τις 29 Ιουλίου.
Σε πρώτη φάση, όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις 29 Ιουλίου, θα «τρέξουν» διασταυρώσεις στα ποσά των ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές των ακινήτων με ποσά που έχουν δηλώσει ότι εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Για όσους αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση τα δεδομένα που στέλνουν οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO. Από το 2021 οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στέλνουν κάθε Φεβρουάριο στην ΑΑΔΕ στοιχεία κρατήσεων και πληρωμών κατοικιών στη χώρα μας ανά ΑΦΜ του κάθε ιδιοκτήτη, για το προηγούμενο έτος.
Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ περνά αυτόματα τα στοιχεία με τα εισοδήματα στη φορολογική δήλωση Ε1 των φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb, μπλοκάροντας έτσι όσους «ξεχνούν» να εμφανίσουν στην εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν.
Στο μάτι των φοροελεγκτών θα βρεθούν στοιχεία για πληρωμές που έγιναν από το εξωτερικό μέσω εμβασμάτων, καρτών κ.λπ. σε ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος.
Οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει τα εισοδήματα που εισέπραξαν από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Για τους υπόλοιπους, όμως, αναμένονται βαριά πρόστιμα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να «κουρέψουν» εάν σπεύσουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εμφανίζοντας στην εφορία τα κρυμμένα εισοδήματα.
Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν καταρχάς την επιβολή αυτοτελούς προστίμου, το οποίο ξεκινά από 5.000 ευρώ.

«Τσουνάμι» ηλεκτρονικών ελέγχων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων

Δημοφιλέστερα

To Top