ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Tσίπρας με τους εθελοντές της ΓΑΙΑΣ Μάνης

Μαζί στα καμμένα! Τι τους είπε

Την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Κάλαμο Αττικής είχε χθες το πρωί ο Διοικητής της εθελοντικής ομάδας Γαία Μάνης Κώστας Ξυδέας, που βρίσκεται μαζί με μια ομάδα εθελοντών στην περιοχή που δοκιμάστηκε από τις μεγάλες πυρκαγιές το περασμένο τριήμερο…

Μόλις ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός ότι έχει έρθει βοήθεια από την Μάνη στην Αθήνα, είπε στον επικεφαλής της Γαίας: “Ήρθατε από την Μάνη να βοηθήσετε; Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για το έργο σας. Σας ευχαριστούμε…”

Ο Πρωθυπουργός μαζί με την ομάδα ΓΑΙΑ Μάνης

Η λέξη ευχαριστώ σε έναν εθελοντή έχει μεγάλη σημασία, όπως επίσης και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αναβαθμιστεί αυτή η σημαντική ομάδα εθελοντών της περιοχής μας…

Η ΓΑΙΑ έχει μεταβεί για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης με τέσσερις άντρες, πεζοπόρο τμήμα και εντάχθηκε στην 1η ΕΜΑΛ, δηλαδή στην κορυφαία ομάδα, η οποία επέβαινε πρώτη σε οποιοδήποτε επείγον περιστατικό! Ενεργούσε υπό τις διαταγές του Διοικητή της πρώτης ΕΜΑΚ Αθηνών.
Μάλιστα χρησιμοποίησε και μπόμπες νερού.

Με την εικόνα που είχε από ψηλά, αλλά και τον πρώτο απολογισμό, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η καταστροφή από την φωτιά στην Ανατολική Αττική, δεν είναι μεγάλη.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο πρώτος απολογισμός δείχνει ότι καταστράφηκαν 15.000 στρέμματα συγκρίνοντας μάλιστα την καταστροφή με εκείνη του 2009, όπου, όπως ανέφερε, είχαν καταστραφεί 150.000 στρέμματα.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα», είπε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Υπάρχει ωστόσο και ο απολογισμός που κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής που είδαν περιουσίες να καταστρέφονται.
Είναι τουλάχιστον 20 τα σπίτια που είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς, είτε υπέστησαν πολύ σημαντικές ζημιές.

Παράλληλα οι κάτοικοι μιλούν για μεγάλες ευθύνες όσων είχαν αναλάβει τον συντονισμό των δυνάμεων, αναφέροντας μάλιστα ότι η κατάσταση δεν εκτιμήθηκε σωστά στην αρχή της πυρκαγιάς και έτσι το μέτωπο ξέφυγε από τον Κάλαμο, πέρασε στο Βαρνάβα για να καταλήξει στο Καπανδρίτι απειλώντας να περάσει μετά το Πολυδένδρι ως την περιοχή της Μαλακάσας.
Από το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλο επίτευγμα», ζητώντας, από την άλλη, εγρήγορση.

Μέσω του ασυρμάτου απευθύνθηκε και σε όλους τους πυροσβέστες, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και υπογράμμισε την υπεράνθρωπη προσπάθεια όλων: επί τέσσερα μερόνυχτα έδωσαν μάχη με τη φωτιά και κατάφεραν να την περιορίσουν χωρίς ανθρώπινα θύματα. «Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνατε», συν τοις άλλοις γιατί όλοι –Πυροσβεστική, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εθελοντές, τοπική κοινωνία- αντιμετώπισαν την κατάσταση χωρίς πανικό, με ψυχραιμία και συντονισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Έκανε επιπλέον ειδική αναφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων («πήρατε τα παιδιά στα χέρια», είπε χαρακτηριστικά), ενώ αναφέρθηκε επίσης και στη δύσκολη μορφολογία του εδάφους αφενός, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αφετέρου: είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΜΥ δίνει τοπική πρόγνωση 4-5 Μποφόρ, οι άνεμοι έπνεαν πολύ πιο ισχυροί στις πληγείσες περιοχές, λόγω του μικροκλίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε εγρήγορση και για το υπόλοιπο του Αυγούστου, λόγω των μελτεμιών.

φωτό:EUROKINISSI
VIDEO: NEWS247

To Top