ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: “Να κάνουμε Restart στο ΣΥΡΙΖΑ-Θέλουμε ένα κόμμα μαζικό”

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι η ΝΔ σημείωσε μια εκλογική νίκη, σημείωσε ωστόσο πως “σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης εναντίον μας, αλλά και συντριπτικής παράστασης ήττας από τις ευρωεκλογές”, ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ “μια δύναμη ισχυρή, μεγάλη, ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση όχι μόνο να δυσκολέψουμε, αλλά και να ματαιώσουμε αντιλαϊκά σχέδια”.

Τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφής της Χαλκιδικής εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, δεσμευόμενος ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, για να συνδράμουμε όσους έχουν πληγεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μελλοντικό σενάριο, αλλά ότι ήδη είναι εδώ. Τόνισε ότι όσο οι ισχυροί του κόσμου εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια, εν ονόματι του κέρδους και όσο κόμματα θα μιλούν για «ισχυρή ανάπτυξη» που «παραπέμπει στην άκρατη ανάπτυξη, που ζήσαμε στο παρελθόν, χωρίς ίχνος έγνοιας για τη προστασία του περιβάλλοντος, τόσο θα είμαστε ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένοι σε ακραία φαινόμενα και στις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής».

Σημείωσε την αναγκαιότητα μιας άλλης αντίληψης για την ανάπτυξη και είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος της πράσινης Αριστεράς και οι προοδευτικές δυνάμεις «δεν μπορεί παρά να έχουμε στην πρώτη γραμμή το καθήκον της προστασίας της ζωής και του πλανήτη».

Ομιλία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας περιόδου για τη χώρα. Ο λαός, μας έδωσε τη δύναμη να είμαστε σε θέση να οργανώσουμε με καλύτερους όρους τη δημοκρατική και κοινωνική αντίσταση στις πιο επιθετικές δυνάμεις του συστήματος.Ένα εκατομμύριο οχτακόσιες χιλιάδες πολίτες προσήλθαν στο κάλεσμά μας, όχι για να φύγουν οι προηγούμενοι, όχι από απόγνωση ή ελπίδα αλλά γνωρίζοντας τις δυνατότητες και τα λάθη μας. Πρόκειται για συμβόλαιο και εντολή να μετασχηματιστούμε σε ένα κόμμα που θα χωρέσει τις αγωνίες του κόσμου. Πρόκειται για εντολή να μετασχηματιστούμε από ένα κόμμα που οργανωτικά μετά βίας σηκώνει τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ του 5%, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό Αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία. Να συντονίσουμε το βήμα με τις απαιτήσεις των προοδευτικών ανθρώπων που μας στηρίζουν. Οργανώνουμε τον νέο, μαζικό, λαϊκό και μαχητικό ΣΥΡΙΖΑ, την δημοκρατική αντίσταση μέσα στους αγώνες του λαού μας. Αυτοί θα γίνουν κινητήρας της αλλαγής μας κι εκείνη θα γίνει κινητήρας των αγώνων του λαούΟμιλία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019

«Νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα βρίσκονται μπροστά μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Είπε πως η ΝΔ σημείωσε μια εκλογική νίκη και πως όμως, «σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης εναντίον μας, αλλά και συντριπτικής παράστασης ήττας από τις ευρωεκλογές», ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ «μια δύναμη ισχυρή, μεγάλη, ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση όχι μόνο να δυσκολέψουμε, αλλά και να ματαιώσουμε αντιλαϊκά σχέδια».

Αναλύοντας το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «μόνο στρατηγική ήττα δεν έχουμε». Είπε ότι η εκλογική επικράτηση της ΝΔ είναι γεγονός, «αλλά η πολυπόθητη για τους αντιπάλους μας στρατηγική μας ήττα αποδείχθηκε όνειρο θερινής νύχτας» γιατί «με την εμφατική υπογραφή ενός μεγάλου τμήματος του λαού μας, παραμένουμε η μεγάλη δύναμη της δημοκρατίας, και της προόδου στον τόπο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το εκλογικό δάνειο του ‘15, έγινε την περασμένη Κυριακή επένδυση της δημοκρατικής και προοδευτικής Ελλάδας στον ΣΥΡΙΖΑ», εξηγώντας ότι 1.800.000 πολίτες αυτή τη φορά έδωσαν πολύ συνειδητά εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι αυτή η εμπιστοσύνη τους θα μπορούσε να ιδωθεί ως «συμβόλαιο και εντολή να μετασχηματιστούμε με γοργά βήματα από ένα κόμμα οργανωτικά μικρό με τεράστια όμως εκλογική επιρροή σε ένα κόμμα που θα μπορεί να χωρέσει και οργανωτικά τις αγωνίες αυτού του κόσμου».

“ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ RESTART ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΜΑΖΙΚΟ”

Μιλώντας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι

“ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τις αρχές μας, αλλά τη φόρμα για να υπηρετήσουμε καλύτερα αυτές τις αξίες. Μετασχηματισμός σημαίνει να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή.Να το επανιδρύσουμε. Να κάνουνε restart”

Να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας. Να τα εμπλουτίσουμε. Όχι να παραμείνουμε θάμνος, να κρατήσουμε τις ρίζες μας αλλά να μη φοβηθούμε να γίνουμε δέντρο, με ρίζες βαθιές και δυνατές αλλά με τα κλαδιά του να ανοίγονται και να σκεπάζουν όλο το προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο». Σχολιάζοντας την αναντιστοιχία ψηφοφόρων-οργανωμένων μελών, τόνισε ότι δεν είναι αριστερό «να κρατάμε μέσα στο ιερό τους λίγους και ικανούς, τους μυημένους να παίρνουν τις αποφάσεις και έξω το εκκλησίασμα».

Τόνισε ότι δεν ζητά «να υποστείλουμε τις σημαίες των ιδεών μας», αλλά να γίνουν πιο επαναστατικές, όχι μόνο κόκκινες αλλά και πράσινες, όχι απ’ το πράσινο του ΠΑΣΟΚ, γιατί «κανένας δε θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς, αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας, που είναι το αύριο της αριστεράς».

“Θέλουμε, όπως είπα πριν, ένα κόμμα με ισχυρή ταυτότητα. Με όραμα και στόχο τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Ας μην φοβόμαστε να πούμε αυτή τη λέξη. Με όραμα και στόχο την άρση της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Θέλουμε ένα κόμμα αριστερό πραγματικά. Όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Μια Αριστερά που να υπερασπίζεται τους μη προνομιούχους και να μην το βάζει στα πόδια στα δύσκολα, αλλά να είναι εκεί για να παλεύει για αυτούς. Μια Αριστερά που θα πολεμά στηνπράξη τις κοινωνικές ανισότητες, που θα δίνει φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή.

Θέλουμε, όπως είπα πιο πριν, ένα κόμμα πράσινο. Με ισχυρή περιβαλλοντική ταυτότητα. Με πρόγραμμα για τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Θέλουμε, τέλος, ένα κόμμα που θα αποτελεί κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας.

Η μεγάλη προοδευτική παράταξη της Αριστεράς στην οποία θα μπορέσουν να χωρέσουν όλοι. Αριστεροί ριζοσπάστες, αριστεροί σοσιαλιστές, δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι πράσινοι αλλά και πολίτες προερχόμενοι από το δημοκρατικό κέντρο”.

«Θέλουμε ένα κόμμα μαζικό», είπε θέτοντας ως αρχικό εφικτό στόχο τα μέλη να αριθμούν τουλάχιστον στο 10% των ψηφοφόρων. Μίλησε για κόμμα νεανικό, λαϊκό, δημοκρατικό και σύγχρονο, με ισχυρή ταυτότητα, αριστερό, πράσινο, «που θα αποτελεί κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στο τόπο μας». Ο κ.Τσίπρας είπε ότι «η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ντε φάκτο με το πολλαπλασιασμό των μελών μας, που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο συνέδριο επανίδρυσης, με πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες όπου θα τεθούν στη κρίση των μελών τα πάντα».

Σχολίασε ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά δυσοίωνα. Ανέφερε ότι το κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει «τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά», ότι περιλαμβάνει μόλις 5 γυναίκες στους 51 υπουργούς. Πρόσθεσε ότι άνθρωποι του ΣΕΒ και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπήκαν σε θέσεις-κλειδιά, «είδαν τον άνθρωπο του ΣΕΒ σε ρόλο συντονιστή των υπουργών», «τον εκπρόσωπο της Λάμδα, στις διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο για το Ελληνικό, να αλλάζει στολή από τον κ. Μητσοτάκη, και να γίνεται εκπρόσωπος του Δημοσίου, απέναντι στην εταιρεία του». Όπως είπε,

«Τα μεγάλα συμφέροντα αναλαμβάνουν απευθείας τα υπουργεία που τους ενδιαφέρουν»

 

Πρωτοφανής η ανάληψη ΕΥΠ, ΕΡΤ και ΑΠΕ από τον πρωθυπουργό

«Είδαμε και το πρωτοφανές, από τη μεταπολίτευση και μετά, ο πρωθυπουργός να αναλαμβάνει όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και την ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Την ίδια ώρα που σπεύδουν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό, οι ίδιοι εφαρμόζουν όλα εκείνα για τα οποία κατηγορούν τον Μαδούρο», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι

«Η Ελλάδα που παραδώσαμε στη νέα κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε εμείς το 2015, για να φέρουμε τη χώρα ως εδώ, πήραμε δύσκολες αποφάσεις»

«Σήμερα η Ελλάδα είναι έξω από τα μνημόνια, χωρίς την τρόικα πάνω από τα κεφάλια των Υπουργών, με 37 δισ. στα ταμεία του κράτους, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για 9 συνεχόμενα τρίμηνα, με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού, με κύρος και αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο» τόνισε.

Υπερσυγκέντρωση αυταρχισμού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για υπερσυγκέντρωση αυταρχισμού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα κατηγόρησε για «υποκρισία» τη ΝΔ, «αρνήθηκαν το συναινετικό ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης και τώρα έρχονται να ακυρώσουν μια καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με τη Συνταγματική τάξη επιλογή για την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Είπε ότι η πρώην Πρόεδρος του ΑΠ ήταν «αδιανόητο» να έχει θέση νομικού συμβούλου στο γραφείο του Πρωθυπουργού και σχολίασε πως όμως τώρα «ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου όμως, έξι μέρες μετά τη λήξη των καθηκόντων του, δεν αποτελεί κανένα ζήτημα να αλλάζει γραφείο και να γίνεται υπουργός».

Μίλησε για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης που, όπως είπε, είναι εξηγήσιμη: «με τόσες ποινικές υποθέσεις ανοιχτές για νυν υπουργούς, αλλά και για κορυφαίους σπόνσορες της νέας κυβέρνησης, είναι φανερό ποιος είναι ο στόχος».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαρκέσει πέντε ώρες, κατά την οποία έγινε αποτίμηση του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών, ενώ συζητήθηκε και ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα. Το συνέδριο του κόμματος έχει προγραμματιστεί για τα τέλη της χρονιάς.

Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει ξεκινήσει ήδη επαφές για νέο πρόσωπο στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι από τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει αυτό το νευραλγικό πόστο, αν και γίνονται σκέψεις και να βρεθεί σε αυτό μια γυναίκα.

To Top