ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: “Μένουμε Όρθιοι”-10 μέτρα ύψους €26 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας

Τσίπρας: "Δεν καταθέτουμε τις προτάσεις μας για να κάνουμε αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση αλλά για να τις υιοθετήσει. Αν δεν το κάνει θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Δεν είναι στο DNA μας να βγάζουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Στόχος μας είναι να μη φτάσουμε να έχουμε ξανά μια διαλυμένη οικονομία και μια διαλυμένη κοινωνία"

Το μοντέλο μιας επιθετικής και εμπροσθοβαρούς παρέμβασης στην οικονομία με στόχο την υπέρβαση της βαθιάς ύφεσης που πυροδοτεί η πανδημία του κορονοϊού παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Τα μέτρα που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του Προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι" ύψους 26 δισ. ευρώ κατανέμονται ως εξής:

1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δις επιπλέον χρηματοδότηση – 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού

2. Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ

4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1.5 δις ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας – τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, συνολικό μέγεθος 1,7 εκ δικαιούχοι

5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δις ευρώ. "Μια παρέμβαση που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, όταν βγούμε από τα σπίτια μας να ξαναξεκινήσουμε από εκεί που αφήσαμε τη ζωή μας όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια"

6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες

7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση

8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενος

9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων

10. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο "Ηρακλής", αντίστοιχο δηλαδή αυτού που ετοιμαζόταν για τις τράπεζες, για τις επιχειρήσεις, με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δις ευρώ, αντίστοιχο του προγράμματος της ΕΚΤ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

Κατά τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ ο δημοσιονομικός χώρος γι αυτού του τύπου τις παρεμβάσεις είναι υπαρκτός και τα περιθώρια απολύτως ρεαλιστικά καθώς ήδη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει συμφωνηθεί η ευέλικτη εφαρμογή και η παρέκκλιση από τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ πρόσθετη ρευστότητα παρέχουν και οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, δε, η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί και στο δημοσιονομικό απόθεμά της, το γνωστό «μαξιλάρι», το οποίο αυτή την στιγμή λειτουργεί ως ο εγγυητής για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Με αυτά τα δεδομένα, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν απολύτως ανεπαρκείς τις παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση – παρεμβάσεις ύψους 5 δις ευρώ (2,6% του ΑΕΠ) και τονίζουν ότι στερούνται αναπτυξιακής προοπτικής στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που θα προκύψει για την οικονομία μετά την πανδημία. Πόσο μάλλον, αφού ήδη οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως – μηδέ της ευρωζώνης εξαιρουμένης - έχουν ήδη προχωρήσει σε ριζικές παρεμβάσεις και πρωτοφανείς δαπάνες τόνωσης της οικονομίας και στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, για την αντιμετώπιση της κρίσης η Βρετανία προχωρά σε δαπάνες αντίστοιχες του 15% του ΑΕΠ της, η Ισπανία και η Ιταλία φθάνουν στο 20%, η Γερμανία στο 15% και η Γαλλία στο 12%. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, η Σουηδία καλύπτει από τα κρατικά ταμεία το 95% του μισθού, η Νορβηγία το 80%, η Δανία το 75%, η Πορτογαλία το 66% και η Γερμανία το 60%.

Ως εξαιρετικά προωθημένο δείχνουν και το πρόγραμμα της Γερμανίας για την στήριξη των επιχειρήσεων με δανεισμό ύψους 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψος 156 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην Ισπανία στο πακέτο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν, τα μισά αφορούν κρατικές εγγυήσεις για δανεισμό επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα για δάνεια και επιδόματα σε οικονομικά πληττόμενες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, 6μηνο πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων για όλες τις επιχειρήσεις, αναστολή πληρωμής στεγαστικών δανείων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας για όσους πλήττονται.

Στη Σουηδία θα διατεθούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων στις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών με μηδενικό επιτόκιο ενώ δίνεται η δυνατότητα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων για ένα χρόνο με κόστος 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επιπλέον καλύπτεται το 95% των μισθών στις επιχειρήσεις και παγώνουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές.

πηγή:tvxs.gr

 

Δημοφιλέστερα

To Top