ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι μαθητές που θα μπουν φέτος στην Α’ Λυκείου δεν θα δώσουν πανελλήνιες

Νομοσχέδιο που θα καταργεί τις πανελλήνιες εξετάσεις εντός τριετίας αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Βουλή, ενώ για το θέμα συναντήθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

«Οι μαθητές που θα μπουν φέτος στην Α΄ Λυκείου δεν θα δώσουν πανελλήνιες», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια από τις πολλές συσκέψεις που είχε το πρωί, χθες, με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πανελλήνιες εξετάσεις θα αντικατασταθούν από ένα «ελληνικό μπακαλορεά», που, μεταξύ άλλων:

– Στην Β΄ και Γ΄ Λυκείου οι μαθητές θα εξετάζονται σε έξι μαθήματα, τα τέσσερα εκ των οποίων – σύμφωνα πάντα με τον αρχικό σχεδιασμό – θα είναι υποχρεωτικά και τα δύο επιλογής.

Μεταξύ των υποχρεωτικών μαθημάτων αναμένεται να είναι η γλώσσα, η ιστορία και τα μαθηματικά.

– Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ο βαθμός θα προέρχεται, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, κατά 80% από γραπτές εξετάσεις και το 20% από τις προφορικές.

– Οι γραπτές εξετάσεις θα γίνονται κάθε Φεβρουάριο και Μάιο ή Ιούνιο στην Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Συνολικά, δηλαδή, οι μαθητές θα δίνουν γραπτές εξετάσεις τέσσερις φορές.

– Οι γραπτές εξετάσεις θα γίνονται σε περιφερειακό επίπεδο και η βαθμολόγηση των γραπτών θα γίνεται από εκπαιδευτικούς άλλης περιφέρειας.

– Τις πρώτες χρονιές, οι μαθητές θα μπορεί να υπολογίζουν ή όχι τη βαθμολογία της Β΄ Λυκείου αναλόγως εάν είναι ευνοϊκή για αυτούς ή όχι.

Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα που συζήτησαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας αφορά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για το οποίο το υπουργείο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά.

Η συνάντηση Τσίπρα- Γαβρόγλου πραγματοποιήθηκε και με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων. Πηγές του Υπουργείου Παιδείας τονίζουν ότι “και εφέτος θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας, με ακόμη λιγότερα προβλήματα”, θέλοντας όμως να αποδραματοποιείται αυτή η συζήτηση, καθώς όπως λένε το να είναι οι εκπαιδευτικοί στη θέση τους και τα βιβλία έτοιμα μόλις ανοίξουν τα σχολεία είναι και πρέπει να είναι το κανονικό.

ΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

Ένα ακόμη ζήτημα αφορά στο νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, το οποίο αφορά στον εκσυγχρονισμό της εκκλησιαστικής παιδείας σε συμφωνία με την Εκκλησία.
Βασικό σημείο είναι η καθιέρωση υποχρεωτικής διετούς εκπαιδευτικής δομής, με τη δημιουργία Κέντρων Ιερατικής Μαθητείας, για όποιον θέλει να ακολουθήσει πορεία στην Εκκλησία.
Σήμερα δεν υπάρχει κανονικοποιημένη εκκλησιαστική εκπαίδευση, καθώς υπάρχουν μεν εκκλησιαστικά λύκεια και θεολογικές σχολές, αλλά κανένα δεν είναι υποχρεωτικό για όποιον θέλει να γίνει ιερωμένος.

Τσίπρας: Οι μαθητές που θα μπουν φέτος στην Α’ Λυκείου δεν θα δώσουν πανελλήνιες
To Top