ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δουλέψαμε με σχέδιο, δεν παρασυρθήκαμε και δικαιωνόμαστε από το αποτέλεσμα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ALPHA

«Θεωρώ ότι ανοίγει ένας δρόμος, πρέπει να επαναληφθεί αυτή η έξοδος, σχεδιάζουμε ώστε να επαναληφθεί ώστε σε έναν χρόνο από σήμερα να εγκαταλείψουμε οριστικά τα προγράμματα στήριξης», επισήμανε σε συνέντευξή του στον ALPHA ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, επισήμανε ότι «όλος ο διεθνής Τύπος μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας, να επαναληφθεί η πετυχημένη αυτή έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας», συμπλήρωσε

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι πιο ήρεμο, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η έξοδος για τους πολίτες είπε ότι πρέπει συνειδοποιήσουν ότι σιγά σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι σιγά σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας», ενώ μίλησε και για επανάκαμψη της εμπιστοσύνης στην οικονομία, η οποία μετατρέπεται σε επενδύσεις και σε θέσεις εργασίας.

«Μένει ακόμη δουλειά, ο δρόμος είναι μακρύς, όμως είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη πως οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα τα αποτελέσματα, αλλά έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής.

«Η ίδια η ζωή δικαιώνει ή αποδοκιμάζει τις απόψεις ή τις εκτιμήσεις, εμείς δουλέψαμε με σχέδιο και δικαιωνόμαστε από το αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο το επιτόκιο αλλά και η ποιότητα όσων επένδυσαν στο ελληνικό ομόλογο. Αυτό δείχνει ότι επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».

«Βρέθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας να δοθεί ένα επιτόκιο της τάξης του 5%» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Alpha, για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές από την κυβέρνηση Σαμαρά, «το οποίο όμως δεν είχε συνέχεια ήταν στο πλαίσιο του να στηθεί ένα succses story».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε, αυτό που λέμε είναι ότι κάνουμε μια αρχή, ξέρουμε ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας επισήμανε, ότι

«Δεν την λεηλατήσαμε εμείς την χώρα σήμερα δυο χρόνια μετά όλοι οι δείκτες έχουν αρχίσει να είναι θετικοί έχουμε αρχίσει σιγά σιγά να επουλώνουμε πληγές, πρέπει να σχεδιάσουμε τώρα την Ελλάδα της επόμενης μέρας»

Για το χρέος ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup.
Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους, δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Σχετικά με το θέμα της φορολογίας ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «αυτή η υψηλή φορολογία είναι ένας κορσές πολύ στενός που δεν μας επιτρέπει να εκτοξεύσουμε τα έσοδα» και συνέχισε «η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη», ξεκαθαρίζοντας ότι «όσα πάρουμε θα δώσουμε με μέτρα φοροελάφρυνσης».

Αναφερόμενος στα αντίμετρα τόνισε «σας υπογράφω πως εάν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση θα έπαιρναν αμάσητα όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς αντίμετρα».

Η αντιπολίτευση τζογάρει μονίμως στο μαύρο και ευτυχώς για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση- έρχονται άλλα χρώματα, ενώ παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της καταστροφής και με άδεια ταμεία-, ευτυχώς σήμερα τα πράγματα δεν είναι έτσι, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε την ανάγκη να σχεδιαστεί το αύριο με καλύτερους όρους.

Σχετικά με τα έσοδα από τους ελέγχους ο πρωθυπουργός τόνισε οτι είναι πολλαπλάσια από όσα έμπαιναν το προηγούμενο διάστημα.
“Είμαι ικανοποιημένος από τον αριθμό των ελέγχων είμαι ικανοποιημένος από τον καταλογισμό δεν είμαι ικανοποιημένους από τις εισπράξεις ακόμα”.

«Η ιστορία το έχει αποδείξει αν ήταν λάθος επιλογή ο Βαρουφάκης»

Σχετικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη και την συνεργασία τους αλλά και για τις αποκαλύψεις που έκανε στο βιβλίο που έβγαλε περί πραξικοπήματος κ.α. ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Τι από όλα αυτά δεν γνωρίζατε. Έμενα μου κάνει ένα πράγμα εντύπωση, θέλει να κάνει μια καριέρα ως συγγραφέας”.

“Το βιβλίο του υπάρχει εδώ και τρεις μήνες στην δημοσιότητα. Τρεις ή τέσσερις εφημερίδες αποφάσισαν την ίδια στιγμή, την ίδια Κυριακή να έχουν ακριβώς το ίδιο ρεπορτάζ τα οποία τα γνώριζα εδώ και τρεις μήνες.
Επιχειρείται από την πλευρά της αντιπολίτευσης να αλλάξει η ατζέντα”.

“Εγώ θα πω ένα πράγμα, το εξάμηνο του 2015 ήταν ένα εξάμηνο μάχης του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης. Είναι καταγεγραμμένη ιστορικά για να την ευτελίζουν για το διογκωμένο εγώ του καθενός. Θέλω πράγματι να ευχηθώ καλές πωλήσεις. Η ιστορία το έχει αποδείξει αν ήταν λάθος επιλογή”.

Ερωτηθείς την άποψή του για την πραγματοποίηση εξεταστικής επιτροπής για το εξάμηνο του 2015 ανέφερε:

«Κάθε τόσο που η κυβέρνηση θα έχει μια επιτυχία στο τομέα της οικονομίας θα κατατίθεται και μια πρόταση για εξεταστική επιτροπή. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το άγχος και την υπαρξιακή ανησυχία του κυρίου Μητσοτάκη»

Άλλο ανεξάρτητη δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη

«Δεν υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης – δικαιοσύνης, υπάρχουν προβλήματα στη δικαιοσύνη, τα οποία τα συζήτησα με τους δικαστικούς», ανέφερε ο πρωθυπουργούς, αλλά τόνισε πως δεν κατηγορεί συλλήβδην τους δικαστικούς, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους δημοσιογράφους.

Η διάκριση των εξουσιών δεν αμφισβητείται από κανέναν, «άλλο όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Καταλόγισε υποκρισία στις επικρίσεις της ΝΔ για τη θέση της κ. Θάνου, ως άμισθης συμβούλου του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Πικραμμένος είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και πως ο κ. Αθανασίου παραιτήθηκε για να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

«Άλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Δημοφιλέστερα

To Top