ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Πάτρα: “Όχι στον πατριωτισμό των offshore”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο περιφερειακής ανασυγκρότησης στην Πάτρα αναφέρθηκε με νόημα στον πατριωτισμό σε αντιδιαστολή με την πατριδοκαπηλία, καρφώνοντας εμμέσως τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

«Έχουμε έναν κοινό στόχο να ξαναστήσουμε τον τόπο στα πόδια του, να αναζητήσουμε μαζί την επόμενη μέρα για την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, όχι μονάχα γιατί είναι άριστοι μόνο οι οιωνοί, αλλά γιατί είναι θετικά, ενθαρρυντικά, αισιόδοξα και όλα τα στοιχεία».

Είπε ειδικότερα ότι «η οικονομία επανέρχεται σε ανοδικούς ρυθμούς, η ανεργία μειώνεται, οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ και η χώρα κατά κοινή ομολογία κερδίζει τη διεθνή θέση που της αξίζει, η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα μας αποκαθίσταται, και βαδίζουμε επιτέλους προς το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων, τον Αύγουστο αυτού του χρόνου, το 2018».
«Μπορώ σήμερα, με σιγουριά να πω, ότι τα χειρότερα είναι πια πίσω μας”, είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα.
Σημείωσε πως μπορεί να πει σήμερα με σιγουριά ότι “μπροστά μας, μπροστά στην οικονομία, στην κοινωνία, στην πατρίδα, βρίσκεται ένας δρόμος που έχει ανοίξει με πολλές θυσίες, συμβιβασμούς, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, σκληρές διαπραγματεύσεις, που οδηγεί με σιγουριά σε ένα μέλλον πολύ καλύτερο”.

Ανέφερε ότι “μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια πιο ισορροπημένη σχέση του πολίτη με το κράτος, στη σταδιακή μείωση της φορολογίας, στην αύξηση των αμοιβών και των συντάξεων, στην αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος που επιβλήθηκε στην αρχή του μνημονίου, με όρους πολιτισμού και όχι ζούγκλας, στην αύξηση των επενδύσεων οι οποίες ήδη διαγράφουν ανοδική πορεία, που αναμένουμε να επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα”.

Δήλωσε αποφασισμένος να τηρήσει μέχρι τέλους την εντολή του λαού να βγάλει τη χώρα από το τέλμα.

Πράξη τιμιότητας ο πατριωτισμός

Αναφερόμενος στην έννοια του πατριωτισμού και σχετικά με το πώς χρησιμοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, δήλωσε χαρακτηριστικά:
“Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς.

Είναι εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες. Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής στην έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής.

Συμβολής στα βάρη του κράτους. Έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας. Διαρκούς σεβασμού στον διπλανό μας και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Και πάνω από όλα τιμιότητας”.

“ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ”

“Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό:

Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό”.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε πως “αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας, είναι η αντίληψη μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος” και πως “γι’ αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε”.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που πρέπει να κάνουν κόμματα και πολίτες για την πατρίδα είναι: “Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες και τις νοοτροπίες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν”. Από πρόσωπα, πρόσθεσε, “που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή ιδιοτελή συμφέροντα”.

Στις προοπτικές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στους στόχους πάνω στους οποίους μπορούν αυτές να εκφραστούν, αναφέρθηκε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρώτος στόχος, όπως είπε, η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα, από την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση, μέχρι τις υπηρεσίες και τον τουρισμό, με βασικό κριτήριο, την δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας.

Δεύτερος στόχος, η σύνδεση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας με την έρευνα, την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης.

Τρίτος στόχος, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, για την στήριξη της τοπικής παραγωγικότητας.

Τέταρτος στόχος, μια ορθά σχεδιασμένη περιβαλλοντική στρατηγική, που αφορά από την ανακύκλωση και την διαχείριση των αποβλήτων, μέχρι την προστασία των φυσικών πόρων και του νερού.

“Συνολικά στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πέρα από τις άμεσες ενισχύσεις, ύψους 256 εκατ. που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο, αυτή την προγραμματική περίοδο θα κατευθυνθούν επιπλέον 407 εκατ. ευρώ”, είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα.

Τόνισε πως το ζητούμενο είναι, ο πρωτογενής τομέας να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, κάτι που σημαίνει:
“Ποιότητα προϊόντων. Εξελιγμένες μέθοδοι παραγωγής. Εξωστρέφεια. Δημιουργία αλυσίδων αξίας, που θα κινούν προς τα εμπρός ολόκληρη την τοπική οικονομία”.

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βιομηχανία, είπε, ο Αλέξης Τσίπρας, στηρίζεται στο τρίπτυχο: Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας. Εξωστρέφεια. Και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Ανέφερε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός των βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων, που είναι τα ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος και το Ταμείο Υποδομών.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το νέο Ταμείο Υποδομών που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα χρηματοδοτήσει κρίσιμα έργα υποδομών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία.

Ιδιαίτερη αναφορά στον Τουρισμό, καθώς “η Δυτική Ελλάδα είναι μια Περιφέρεια όπου οι τουριστικές αφίξεις ακολουθούν μια ισχυρή ανοδική πορεία”, έκανε άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα.

Ανακοίνωσε ότι ο θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, πέρα από τη σταθερή επιχορήγηση που έχει διασφαλιστεί, ενισχύεται επίσης από την κυβέρνηση με επιπλέον 8 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Για τη Λίμνη Καϊάφα είπε ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής της. Σε πρώτη φάση διατίθενται 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των δικτύων υποδομών της Λίμνης.

Δεσμεύτηκε ότι θα στηριχθεί ο Δήμος Αμαλιάδας και η Βουλή για τη μετατροπή της Μόνιμης Έκθεσης Μπελογιάννη σε Μουσείο.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΕ ΠΑΤΡΑ-ΑΓΡΙΝΙΟ-ΠΥΡΓΟ

Μιλώντας για τον ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν υπογραφεί αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.
Σχετικά με το φυσικό αέριο, είπε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων: η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.

ΞΕΚΙΝΑ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ

“Οι πολίτες της Ηλείας, έχουν δίκιο να αισθάνονται σχετικά αδικημένοι, μιας και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Το έργο ξεκινά άμεσα στο σύνολό του, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα γίνει με 200 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον προϋπολογισμό των έργων.”
Αναφορικά με το θέμα της διέλευσης του σιδηρόδρομου από τον Κεντρικό Αστικό ιστό της Πάτρας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη λύση η οποία προέκυψε μέσα από την διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
Συγκεκριμένα, είπε ότι εντός του 2018 προκηρύσσεται διαγωνισμός Μελέτη Κατασκευή που περιλαμβάνει:

-Από την οδό Κανελλοπούλου Βυθισμένη διέλευση του τρένου με τη μέθοδο “cut and cover” μέχρι και τον Σταθμό του Αγίου Διονυσίου.
-Οριστικές μελέτες για την υπόγεια διέλευση του τρένου από τον ‘Αγιο Διονύσιο έως τον ‘Αγιο Ανδρέα και σύνδεση με το νέο Λιμάνι στο ύψος της Πειραϊκής Πατραϊκής αλλά και με τη γραμμή προς Πύργο.
-Στη μελέτες θα συμπεριλαμβάνονται και μελέτες για σύνδεση της γραμμής με τρένο τύπου Τραμ στις Δυτικές Συνοικίες της Πάτρας.
Το έργο προϋπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.

ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

“Να διερευνηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για τη δημιουργία μιας νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα”
Εντός των ημερών ψηφίζεται στη Βουλή η εμβληματική ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ανακοίνωσε, τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας.
Ανέφερε ακόμη ότι ιδρύονται νέες Πανεπιστημιακές Σχολές.
Στην Αιτωλοακαρνανία, ιδρύεται Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών, ενώ στην Ηλεία ιδρύεται Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης.
Σχετικά με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, είπε ότι είναι πρόθεση της κυβέρνησης και μάλιστα σύντομα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για τη δημιουργία μιας νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
“Πιστεύω ότι σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές και την Περιφέρεια μπορούμε να σχεδιάσουμε όλα τα πρακτικά επόμενα βήματα”, πρόσθεσε.

To Top