Κορονοιος

Τσιόδρας: Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο στην κλινική στο Περιστέρι

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

"Σχετικά με τη μονάδα υγείας με νεφροπαθείς, πρόκειται για μια σημαντική επιδημία σε δομή υγείας, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και ευπαθείς ομάδες.

Δυστυχώς, τρεις από τους συμπολίτες μας ασθενείς της κλινικής κατέληξαν, ενώ 17 ακόμη βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Όλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής.

Και να πω εδώ, ότι μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους συντονίστηκε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ώστε να μηδενιστεί οιαδήποτε επαφή και επικοινωνία «θετικών» και «αρνητικών» ασθενών.

Όλο το προσωπικό που είχε διαγνωστεί ως θετικό, 17 άτομα εργαζόμενοι ή συνεργαζόμενοι με την κλινική είναι σε καραντίνα, σε κατ’ οίκον απομόνωση και παρακολουθείται η υγεία τους, ενώ έχουν απομακρυνθεί από την κλινική.

Από ό,τι πληροφορήθηκα σε επιτόπια επίσκεψή μου σήμερα και συνάντηση με το προσωπικό αλλά και τους ασθενείς, έχουν ενημερωθεί όλοι τους, ακόμα και αυτοί που τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχαν νοσηλευτεί για οποιοδήποτε λόγο στην κλινική, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας.

"Ο ΕΟΔΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ"

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προμήθευσε την κλινική με μέσα ατομικής προστασίας για τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών, διότι ακόμη και αρνητικοί ασθενείς που παρέμειναν έχουν εκτεθεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον της μονάδας.

Υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση για αυτούς τους ανθρώπους και θα γίνεται επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος ανά 2 με 3 ημέρες, ανάλογα με την ημέρα της αιμοκάθαρσης, ώστε να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε έγκαιρα σε κάποια περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού αποτελέσματος. Επίσης, δόθηκαν φάρμακα για την έναρξη προφυλακτικής αγωγής σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για πρόοδο της νόσου.

"ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ"

Επίσης, σήμερα το πρωί, εξειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας εκπαίδευσε το προσωπικό της κλινικής για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας. Επιπρόσθετα, συνεχίζεται η ιχνηλάτηση σε συνεργασία με τον Υπουργό και την Πολιτική Προστασία.

Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί και ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές νομίζω – ελπίζω να μην κάνω λάθος – δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα, αλλά περισσότερο να ακούσουμε αυτό σαν ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για όλους μας, είτε είμαστε στην πρώτη γραμμή ακόμα περισσότερο, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού μας. Η αμέλεια, όπως μου είπε κάποιος σήμερα, δεν έχει κάποιο ιδεολογικό πρόσημο..."

Λ. ΚΡΟΝΤΗΡΗ: Κύριε Τσιόδρα και κύριε Χαρδαλιά, σχετικά με την κλινική στο Περιστέρι και τη δομή στο Ελληνικό, ποιες ενδείξεις σάς οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε πλημμελής εφαρμογή των μέτρων, με αποτέλεσμα να υπάρξει και εισαγγελική παρέμβαση; Ισχύει ότι ασθενείς εισέρχονταν και από δεύτερη είσοδο στην κλινική στο Περιστέρι χωρίς να θερμομετρούνται; Σας φοβίζει ενδεχόμενη διασπορά στην κοινότητα, εξαιτίας των δύο αυτών περιπτώσεων; Πότε ειδοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ και από ποιον για τις δύο δομές;

"Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις επιδημιών σε χώρους υγειονομικούς, να τηρούνται όλα τα μέτρα πρόληψης. Με την παραμικρή υποψία, άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, άτομα τα οποία έχουν συμπτωματολογία συμβατή με τη νέα λοίμωξη, πρέπει να ελέγχονται, να απομονώνονται και να μην συνεχίζεται η παροχή υπηρεσιών σε αυτούς σε έναν τέτοιο ευαίσθητο χώρο.

Προέκυψαν λοιπόν κάποια δεδομένα, που είχαν σχέση με την τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων πρόληψης των λοιμώξεων και εργαστηριακού ελέγχου, τα οποία βέβαια θα αναφερθούν σε συγκεκριμένο σημείωμα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σε μια άλλη παρόμοια περίπτωση ήταν νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο είχε συμπτώματα και δεν είναι, πιστέψτε με, το πρώτο και υπάρχουν πολλά παραδείγματα και στην Πατρίδα μας και σε άλλες χώρες όπου δεν τηρείται το πρωτόκολλο.

"Το νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από το γιατρό της μονάδας και ενώ είχε συμπτώματα, του επετράπη να δουλεύει και δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον ιό"

Δε νομίζω ότι είναι σωστό να αναφερόμαστε ιδιαίτερα σε χώρους όπου παραβιάζεται το πρωτόκολλο και ακριβώς τι συνέβη. Δεν είναι να κυνηγήσουμε τη λεπτομέρεια για τη δημοσιογραφική μας περιέργεια. Είναι να κατανοήσουμε το μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνει και είναι κατά κανόνα και πάντοτε ο ίδιος. Έχει αμελήσει κάποιος είτε να ελέγξει μια ευπαθή ομάδα που έχει συμπτώματα, είτε να ελεγχθεί ο ίδιος ενώ είναι υγειονομικό προσωπικό, είτε να καταργηθεί ένα πρωτόκολλο που αφορά κλειστή δομή και να γίνονται νέες εισαγωγές, να αυξάνει η πιθανότητα εισαγωγής του ιού.

Θέλει πάρα πολλή προσοχή, θέλει εκπαίδευση, θέλει επαγρύπνηση. Θέλει όλοι μας να συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια, υγειονομικοί, νοσηλευόμενοι, ο κόσμος. Για αυτό καταργηθήκαν τα επισκεπτήρια σε αυτές τις δομές, δεν καταργήθηκαν γιατί είμαστε απάνθρωποι.

Και για αυτό θέλουμε σιγά-σιγά να αρχίσει να χαλαρώνει, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, όπου σιγά-σιγά θα αρχίσει να επισκέπτεται ένα άτομο και μόνο ένα άτομο κάποιους ηλικιωμένους, με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, με τη μάσκα του, ώστε να μην αισθάνονται και αυτοί, αυτή την αφόρητη μοναξιά.

Όσο βλέπουμε, όμως, τέτοιες παραβιάσεις πρωτοκόλλων, όσο βλέπουμε μία έλλειψη εκπαίδευσης, που δεν πιστεύω ότι είναι γενική, πιστεύω ότι είναι ειδική και αφορά σε ένα ξέχασμα που δεν μας επιτρέπεται αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτή τη στιγμή τη σημασία που έχει να αποτραπεί μία μετάδοση, σε μία τέτοια ευαίσθητη ομάδα.

Και πρέπει να παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Δεν έχει τελειώσει η μάχη μας με αυτό τον ιό ακόμα. Και φαίνεται ότι θα είναι για αρκετό καιρό ακόμα. Αυτή τη στιγμή αλλάζουν οι κανόνες, αλλάζει η συμπεριφορά μας, γινόμαστε ακόμα πιο ευαισθητοποιημένοι σε όλα τα επίπεδα – και υγειονομικοί και κόσμος. Θέλει πάρα, πάρα πολλή προσοχή".

 

"Και να πω εδώ κάτι για την αμεσότητα. Η αμεσότητα σε αυτές τις καταστάσεις είναι πολύ σημαντική, έχει δίκιο η δημοσιογράφος. Για το περιστατικό της κλινικής του Περιστερίου ξέραμε από την Τρίτη. Την Τρίτη το απόγευμα ήμασταν στην κλινική στο Ελληνικό μέχρι τα μεσάνυχτα. Την Τρίτη το προσωπικό μας ήδη προγραμμάτιζε τη δράση στην κλινική του Περιστερίου και είχε ενημερωθεί για τα περιστατικά του Περιστερίου.

Και την Τετάρτη το πρωί ήμασταν εκεί. Η αμεσότητα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Έχει δίκιο η δημοσιογράφος. Δηλαδή το να αντιδράς άμεσα, στο Κρανίδι την ίδια μέρα πήγαμε με το που ενημερωθήκαμε για την περίπτωση του πολύ δύσκολου να ελεγχθεί πληθυσμού – πρέπει να το πω εδώ – με πολύ δύσκολες συνθήκες, με επιθέσεις εναντίον του προσωπικού του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με απειλές για τη ζωή των ανθρώπων, με πράγματα τα οποία δεν λέγονται μπροστά στην κάμερα.

Άρα η αμεσότητα και η αλληλεγγύη είναι καταλυτικοί παράγοντες, νομίζω, στην επιτυχία αντιμετώπισης της επιδημίας στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Και νομίζω μας έχει βοηθήσει αυτή η ανθρώπινη προσέγγιση και η αμεσότητα."

ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΑΖΙ ΜΑΣ-ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ"

Να πω εδώ ότι δεν μπορώ να σας μεταφέρω τη χαρά που είχαν οι νεφροπαθείς όταν με είδαν και ήμουν εκεί στο πλευρό τους. Οι αρνητικοί νεφροπαθείς που ενδεχομένως να επωάζουν τη νόσο, αλλά που είναι πάρα πολλοί, είναι 96 ακόμα, οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν την αιμοκάθαρσή τους κάπου, έτσι; Και δεν μπορείς αυτούς τους ανθρώπους να τους στείλεις σε κάποια άλλη κλινική η οποία έχει κορονοϊό γιατί αν δεν έχουν τη νόσο, μπορεί να την εμφανίσουν, να κολλήσουν εκεί.

Άρα πρέπει να μείνουν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον υπό παρακολούθηση. Έχουμε στείλει και ειδικό κλινικό λοιμωξιολόγο από το Αττικό, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία και εκπαίδευση σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αγγλίας. Είμαστε κοντά τους.

Αυτοί οι άνθρωποι, οι 96, δεν μπορούσαν να μεταφερθούν αλλού. Έπρεπε να συνεχίσουν την αιμοκάθαρσή τους στην κλινική. Άρα για αυτούς πρέπει να σπάσει η καραντίνα, πρέπει να κάνουν την αιμοκάθαρση, πρέπει να τους δώσουμε την προφύλαξη, τις οδηγίες, να τους καθησυχάσουμε.

Να δουν ένα πρόσωπο το οποίο δεν σπέρνει τον πανικό και δεν μεταφέρει την απειλή του θανάτου από τον ιό, αλλά την ελπίδα και την αισιοδοξία της ζωής και να δουν ότι είμαστε δίπλα τους.

Και το πρώτο πράγμα που τους είπα είναι ότι «είμαστε εδώ, είμαστε για εσάς εδώ». Να ενημερώσουμε τις οικογένειές τους, να τηρηθούν τα πρωτόκολλα, η προφύλαξη, η καραντίνα. Να δοθεί η δυνατότητα του εργαστηριακού ελέγχου πιο σύντομα από ότι το κάναμε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση – το κάναμε και στο Γηροκομείο.

Κάθε 2 ημέρες, κάθε 3 ημέρες, ανάλογα με την αιμοκάθαρση να πάρουν έγκαιρα θεραπεία, να μεταφερθούν όλοι στο νοσοκομείο αν είναι θετικοί. Τι άλλο δηλαδή παραπάνω πρέπει να κάνουμε; Δεν σπάει η καραντίνα. Όταν δεν ξέρεις όλη τη λεπτομέρεια γύρω από το χειρισμό ενός περιστατικού, καλό είναι να μην κατηγορείς. Καλό είναι να ζητάς όλα τα δεδομένα πριν δικάσεις κάποιον.

Και θέλει προσοχή. Το έχω παρακαλέσει και στο παρελθόν αυτό. Να αποφεύγουμε το στίγμα. Να αποφεύγουμε την κατηγόρια. Να ενισχύουμε το θετικό πνεύμα, όχι το αρνητικό".

"ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ"

Είναι σαφές ότι οι μονάδες υγείας, οι μονάδες αιμοκάθαρσης, κλινικές οι οποίες ασχολούνται με ανθρώπους που είναι αυξημένου κινδύνου, πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και φυσικά το πρωτόκολλο του universal masking, έτσι;

Είναι υποχρέωσή τους να τηρούν αυτά τα πρωτόκολλα, είναι υποχρέωση να φορούν μάσκες, είναι υποχρέωσή τους να χειρίζονται κάθε ασθενή σαν να είναι μολυσμένος, αλλά και τους εαυτούς τους σαν να είναι μολυσμένοι και να βγάζουν έγκαιρα τη διάγνωση.

Άρα αυτό είναι υποχρέωση των ανθρώπων οι οποίοι λειτουργούν χώρους στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες υγείας να το κάνουν".

Δημοφιλέστερα

To Top