Yποδομές

Τσιμέντωσαν τις διαδρομές γύρω από το μεγάλο σιντριβάνι του Πάρκου Σιδηροδρόμων-Θα μπουν κυβόλιθοι λέει ο Δήμος Καλαμάτας

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ-ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ-ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Τις εισόδους στο νότιο τμήμα του πάρκου σιδηροδρόμων Καλαμάτας αλλά και περιμετρικά του μεγάλου σιντριβανιού τσιμέντωσε τις προηγούμενες μέρες η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας. Εκεί που άλλοτε υπήρχε χώμα και στουρνάρι, πλέον έπεσε μπετόν αρμέ, προκαλώντας δυσμενή σχόλια σε πολίτες- επισκέπτες του πάρκου, και αντιδράσεις από παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.

“ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΚΥΒΟΛΙΘΟΙ-ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ”

Όπως μας δήλωσε μιλώντας στο MessiniaLive o αντιδήμαρχος Καλαμάτας Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς απομένει να τοποθετηθούν τις επόμενες μέρες μικροί κυβόλιθοι, ίδιοι με αυτούς που έχουν μπει στις υπόλοιπες διαδρομές του πάρκου.

Όπως μας εξήγησε, το σημείο γύρω από το σιντριβάνι με το στουρνάρι ήταν προβληματικό, και μετά από κάθε βροχόπτωση γέμιζε λάσπες. Παράλληλα δεν μπορούσαν άτομα ΑμεΑ να φτάσουν στο σιντριβάνι ή να περιηγηθούν το νότιο τμήμα του πάρκου, λόγω της επίστρωσης με στουρνάρι.

Ταυτόχρονα με την τσιμεντόστρωση έγιναν και φρεάτια ομβρίων περιμετρικά του σιντριβανιού, ώστε να φεύγουν από εκεί τα νερά της βροχής και να μη λιμνάζουν. Προσεχώς θα μπουν και οι κυβόλιθοι παρέχοντας πρόσβαση σε όλους και δίνοντας ομοιόμορφο αισθητικό αποτέλεσμα με τις υπόλοιπες διαδρομές του Πάρκου. Εκτιμάται  από τη δημοτική αρχή ότι οι αντιδράσεις θα εκλείψουν όταν ολοκληρωθεί το έργο.

Να υπενθυμίσουμε ότι τις ενστάσεις τους για το τσιμέντωμα του Πάρκου είχαν εκφράσει στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο οι επικεφαλής των παρατάξεων: Βασίλης Κοσμόπουλος, Δημήτρης Οικονομάκος, Μαρία Οικονομάκου και Τόνια Κουζή.

Στο συγκεκριμένο σημείο θα γίνει παρέμβαση γιατί λιμάζουν νερά: θα ξηλωθούν οι κυβόλιθοι και θα επανατοποθετηθούν. 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Αυτές τις μέρες ετοιμάζονται και τα νέα παγκάκια που θα τοποθετηθούν, αλλά και νέα καλαθάκια απορριμμάτων θα μπουν όπου χρειάζεται, αντικαθιστώντας τα παλιά και φθαρμένα από τα χρόνια. Ενώ με επόμενη εργολαβία θα ενισχυθεί ο φωτισμός του Πάρκου.

ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΒΑΓΟΝΙΑ-ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ

Η γενική εικόνα του Πάρκου για τον επισκέπτη πάντως παραπέμπει σε εγκατάλειψη, με τα βαγόνια των τρένων παρατημένα, τα ξύλινα βαγόνια σχεδόν κατεστραμμένα από βανδαλισμούς και την πρόσφατη διαμονή σε αυτά αγνώστων.

Παρατημένα τα σκουπίδια που έβγαλε την προηγούμενη εβδομάδα συνεργείο καθαριότητας μέσα από τα τρένα

Οι υπόλοιπες αμαξοστοιχίες δείχνουν αφημένες στο χρόνο. Μάλιστα στα σχετικά πιο πρόσφατα βαγόνια, η ρητίνη από τα πεύκα έχει πέσει στις οροφές τους, ενώ είναι εμφανή τα σημάδια διάβρωσης από την έλλειψη συντήρησης. Ίσως να απαιτείται και εξειδικευμένη συντήρηση, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ιστορικά κομμάτια, τμήματα του υπαίθριου μουσείου.

Όπως μας δήλωσε ο Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, ο Δήμος θα αναλάβει να αποκαταστήσει τις ζημιές και να τα συντηρήσει.

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΤΙΝΑΖ

Το πατινάζ αναμένεται να ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου. Θα ξηλωθεί το παλιό δάπεδο απο μωσαϊκό, και θα μπει σταμπωτό τσιμέντο. Θα επεκταθούν ακόμα περισσότερο οι τρεις υπάρχουσες κερκίδες καλύπτοντας ουσιαστικά όλο το χώρο, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις διάφορες εκδηλώσεις περισσότεροι θεατές.

Η σημερινή εικόνα του χώρου του “πατινάζ” μόνο σε κάτι τέτοιο δεν παραπέμπει…

Τα σίδερα που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακατασκευή του χώρου του πατινάζ

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Και τα σιντριβάνια και οι λιμνούλες του πάρκου απαιτούν καθαρισμό και συντήρηση η οποία πρέπει να γίνεται σε τακτικά διαστήματα. Αλλά και επισκευές σε βρύσες που εδώ και καιρό έχουν χαλάσει ή έχουν καταστραφεί, αλλά και των πινακίδων που έχουν πέσει θύματα γκράφιτι.

Ούτε οι πινακίδες δεν γλίτωσαν από το βανδαλισμό-Πλέον έχουν “αντικατασταθεί” με άλλα “κοινωνικά” μηνύματα…

 

Οι κορμοί των δέντρων που κόπηκαν έμειναν να στέκουν σαν… μνημεία, θυμίζοντάς μας ότι κάποτε εκεί υπήρχαν ψηλά δέντρα

Όπως και να’χει το Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας με την κατάφυτη έκταση των 54 στρεμμάτων είναι μια όαση στο κέντρο της πόλης, και έτσι πρέπει να παραμείνει. Οι τεχνικές παρεμβάσεις σε αυτό θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη φειδώ, γιατί σκοπός δεν είναι να δαπεδοστρώσουμε το Πάρκο, ώστε να θυμίζει πλατεία, μειώνοντας τα σημεία που υπάρχει χώμα, αλλά να διατηρήσουμε τη μορφή του ως Πάρκο, όπως γίνεται σε όλες τις σύγχρονες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου.

ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

 

To Top