ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Έρχονται αυστηρές ποινές για τα fake news με τον κορονοϊό

Το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των ποινών για την διασπορά ψευδών ειδήσεων άφησε ανοικτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μετά και τα τελευταία περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και έχουν οδηγήσει και σε εισαγγελική παρέμβαση.

Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Τσιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το άρθρο 151 του νέου ποινικού κώδικα που προβλέπει φυλάκιση έως και 3 χρόνια για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Κατέστησε δε σαφές ότι η πολιτεία εξετάζει τρόπους για να αντιμετωπίσει το γενικευμένο φαινόμενο, διασποράς fakes news, αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα, προανήγγειλε πως εάν διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή των νέων διατάξεων δεν είναι πολύ αποτελεσματική για τα συγκεκριμένα αδικήματα, είναι πολύ πιθανό μέσα από τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής που παρακολουθεί το νέο ποινικό κώδικά να προχωρήσουμε η πολιτεία σε αυστηροποίηση των ποινών για την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ως προς την παραβίαση της καραντίνας όσων βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, ο υπουργός σημείωσε πως το αδίκημα αυτό έγκειται στο 285 άρθρο του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει φυλάκιση έως και 10 έτη αν κάποιος κριθεί υπαίτιος για το θάνατο ενός ανθρώπου, και μεγαλύτερες ποινές αν προκληθεί θάνατος περισσότερων ανθρώπων.

Όπως είπε ο κ. Τσιάρας: «Το ζήτημα είναι να μη φθάσουμε στην εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων αλλά να προλάβουμε πριν φτάσουμε εκεί». Για τα δικαστήρια ανέφερε ότι θα εξεταστούν όλες οι τρέχουσες επιδημιολογικές εξελίξεις της χώρα και αυτήν την εβδομάδα, θα αποφασιστεί αν χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη λειτουργία των δικαστηρίων, όπου όπως επεσήμανε η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Πηγή:

Κ. Τσιάρας: Έρχονται αυστηρές ποινές για τα fake news με τον κορονοϊό

Τσιάρας: Έρχονται αυστηρές ποινές για τα fake news με τον κορονοϊό
To Top